Kıbrıs Rum tarafının, kalıntılarında eksiklik olan “Aşşa” (Paşaköy) kayıplarının kimlik tespitini reddettiği belirtildi.
Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs Rum tarafının, “Aşşa” (Paşaköy) kayıplarının -bütün iskelet olmayan- kemik kalıntı parçacıklarının kimlik tespitine rıza göstermediğini, bunun da Kayıp Şahıslar Komitesi çevresinde gerilim yarattığını yazdı.
Habere göre, Kıbrıs Rum tarafının tutumu, Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros tarafından ifade edildi.
Gazete, Nestoros’un ayrıca son dönemlerde, “Aşşa” (Paşaköy) kökenli Rum kayıp yakınlarının tepkisini çektiğini ve Nestoros’un kayıp yakınlarına yönelik olarak “tek parça veya parmak kemik parçalarının, yakınlarının naaşı olarak kabul etmelerinin mümkün olup olmadığı” sorusunu yönelttiğini belirtti.
Bazı kayıp yakınlarının kemik kalıntılarını teslim almayacağını açıkça ifade ettiğini aktaran gazete “Aşşa”(Paşaköy) kökenli yaklaşık 52 kişi ve civar köylerden 18 kişiden, 7’sinin bütün olarak kemik kalıntılarının tespit edildiğini” yazdı.
Dağılmış kemik istemiyor
Habere göre, Kıbrıs Rum tarafının kemik kalıntılarının dağılmış olarak kabul etmeyi reddetmesi, gelecekte bile kemik kalıntı parçacıklarının kabul edilmeyeceği yönünde emsal yaratmasına yol açtı.
Kemik kalıntılarının (bütün olarak) kimlik tespiti konusundaki yeni yaklaşım temelinde, Kıbrıs Rum tarafının, 2013 yılı içerisinde imzaladığı tek parça dahil kemik kalıntılarının kimlik tespiti konusundaki belge gözü önünde bulundurulduğu zaman, rota değiştirdiğini belirten gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, “Kornokipos”a (Görneç) ilişkin dağılmış kemik kalıntılarının kimlik tespitinin kabul edilen bir durum olduğunu da yazdı.
Gazete, Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıs Türk üye ile üçüncü üyenin, “Aşşa”(Paşaköy) durumunda kemik kalıntı parçacıklarının kimlik tespitinin onaylanması gerektiği şeklindeki tutumunu da aktardı. Kıbrıs Rum tarafının, ailelerin kemik kalıntı parçacıklarının bulunduğu konusunda bilgilendirilmesini reddetmediği ancak bunun, kayıp yakınlarının bu parçacıkları defin amaçlı kabul etmelerini doğurmadığı düşüncesi taşıdığı belirtildi.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, Kayıp Şahıslar Komitesi’nde takındığı tavır nedeniyle, Genetik Enstitüsü’nün, nihai kimlik tespitini ileriye götürmediğini yazdı.
1963 kayıplarının kimlik tespiti
Fileleleftheros gazetesi, “Mia Milia’daki (Haspolat) “Mandres” (Hamitköy) bölgesinde bulunan ve Kıbrıslı Rumlara ait olduğuna inanılan 16 kişiye ait kemik kalıntılarının kimlik tespitinin ileriye götürüleceğini yazdı.
Gazete, 1963-64 dönemindeki Kıbrıslı Rum’a ait olan ve o dönemde TMT tarafından atış alanı olarak kullanılan alanda bulunan ilk kemik kalıntılarının teşhis edildiğini kaydetti.
Kıbrıslı Rumlara olduğuna inanılan 16 kişiye ait kemik kalıntılarının ise aynı mezarda bulunmadığını yazan gazete bunların, Haspolat Arıtma Tesisi’nin karşısındaki dere kenarında, öldürüldükleri noktada gömüldüklerinin görüldüğünü belirtti.
Gazete, geriye kalan 15 kişiye ait kemik kalıntılarının ise kısa zaman içerisinde kimlik tespitinin yapılmasının beklendiğini ekledi.