banner564

Economist: Kıbrıs’a Obama planı

İngiltere’de yayımlanan “Economist” dergisi, Kıbrıs’ta yeniden başlayan müzakere sürecinde ABD’nin “yol haritasısı” hazırladığını savunarak bunun “Obama planı” olduğunu yazdı. Alithia Gazetesi Economist dergisinin, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin bir makaleye yer verdiğini ve bu makalede, ABD’nin sürece müdahalesinden söz ettiğini yazdı. Habere göre, dergi, ABD’nin Kıbrıs sorununa müdahalesine ilişkin bir “yol haritasından” söz ederek, “bunun Lefkoşa’da Obama Planı şeklinde bilindiğini” iddia etti. Dergi ayrıca, “Anastasiadis ve Eroğlu’nun uzlaştıkları yol haritasının Kıbrıs’taki iki toplumun, kendi konularını idare edecek iki kurucu devletten oluşacak bir ‘konfederasyon’ birliği olduğunu” da savundu.

Economist: Kıbrıs’a Obama planı
banner598

Ankara ve Atina ziyareti

 

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak  amacıyla başlayan yeni tur görüşmeler kapsamında Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecileri Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis 26-28 Şubat tarihlerinde Atina ve Ankara’yı ziyaret edeceği belirtildi.

Müzakereciler, önceki gün yaptıkları ilk görüşme Rum basınında geniş yer buldu.

Politis Gazetesi, Özersay’ın Atina’ya, Mavroyannis’in ise Ankara’ya yapacakları ziyaretlerin, Şubat ayı sonunda gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

Gazete, müzakerecilerin Ankara-Atina ziyaretlerinin 26-28 Şubat tarihleri arasındaki üç günlük süre zarfında yapılacağını iddia etti.
Müzakerecilerin önceki günkü ilk toplantısının sürece ilişkin olduğunu ve görüşmelerin haftada iki kez yapılması yönünde çaba gösterilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını belirten gazete, bir sonraki toplantının 19 Şubat Çarşamba günü yapılacağını ifade etti.

 

 

Rum tarafının metodolojisi

 

   Haravgi Gazetesi,, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin metodolojisine ilişkin görüşünün, “müzakerelerin temeli olarak üzerinde uzlaşıya varılanların Kıbrıs sorununun müzakerelerinde ilk odak noktası varsayılacakları ve ortak açıklamada yer alan ve bitmiş sayılanların ise yeniden görüşülmeyeceği şeklinde olduğunu” iddia etti.
   Gazete, “ikinci odak noktasının ise, temel konular (core issues) olarak adlandırılan, ekonomi, toprak, yönetim, yetkiler v.s“ gibi temel konuların olduğunu ve bu konulara verilecek yanıtların devletin yapısını oluşturacağını öne sürdü.
   Üçüncü odak noktasında, milletvekillerinin ve senatörlerin sayısı gibi, ayrıntı olarak tabir edilen teknik ayrıntıların ele alınacağını iddia eden gazete, müzakerelerin yöntemi konusunun müzakerecilerin Çarşamba günü yapacakları görüşmede netlik kazanma ihtimali olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2014, 00:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473