Güney Kıbrıs ve Fransa arasında varılan savunma anlaşmalarının Fransa Deniz Kuvvetleri ile Hava Kuvvetlerinin, Güney Kıbrıs’taki kalıcı varlığına işaret ettiği belirtildi.
Rum lideri Nikos Anastasiadis ve DİSİ Partisi’nin görüşlerini yansıtan Alithia gazetesi, Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rum lideri Nikos Anastasiadis arasında önemli görüşmeler yapıldığına ve askeri konularda uzlaşı sağlandığına dikkat çekti.
Haberi “Kıbrıs-Fransa Savunma Anlaşması-Deniz ve Hava Üssü’nde Daimi Mevcudiyet” başlığıyla veren gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da işaret ettiği Güney Kıbrıs arasında varılan önemli anlaşmaların, Fransa Deniz Kuvvetleri’nin Mari’deki deniz üssünde, Fransa Hava Kuvvetleri’nin ise Baf’taki “Andres Papandreu” hava üssündeki daimi mevcudiyetiyle ilgili olduğunun görüldüğünü yazdı.
Rum yetkililerinin, Güney Kıbrıs-Fransa anlaşmasının içeriğini kamu oyu önünde açıklamak istemediğini yazan gazete, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in “enerji ve savunma alanında ileriki zamanda açıklanması beklenen bir dizi anlaşmaya varıldığı” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.
Habere göre, Rum Savunma Bakan Savvas Angelidis de, kamuoyu önünde açıklaması mümkün olmayan somut sonuçlardan söz etti.
Gazete, söz konusu haberin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, MED 7 zirvesi sırasında, adada Fransız askeri üssünün kurulması ve ek askeri kolaylıkların sağlanmasına ilişkin sürecinin ilerlemiş aşamada olduğu sonucuna atıfta bulunan açıklamalarından ortaya çıktığına da dikkat çekti.
Politis doğruladı
Politis gazetesi de konuyla ilgili haberi “Kıbrıs Mari’de Deniz Üssü Planlıyor-Fransızlar İçin de Açık” başlıklarıyla aktarırken, Rum Yönetimi’nin, Fransa ile işbirliğiyle Mari’ye deniz üssü kurmayı planladığını yazdı.
Bu çalışmanın, Avrupa güvenliği yapılarına müdahil olmak isteyen Güney Kıbrıs’a ve bölgedeki mevcudiyetini güçlendirmek isteyen Fransa’ya hizmet ettiğini yazan gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yapmış olduğu açıklamalara atıfta bulunarak, bu konudaki görüşmenin ilerlemiş aşamada olduğunu belirtti.
Gazete, bu görüşmenin, Güney Kıbrıs’ın yaklaşık bir yıl önce Fransa’ya ilettiği talep olduğunu, Fransa’nın ise bölgedeki yoğun varlığı konusundaki niyetiyle buna karşılık verdiğini anımsattı.
Gazete, enerji alanındaki Fransa’nın rolünün güçlendirilmesi çerçevesinin, Total şirketinin, İtalyan şirketi ENI ile işbirliği içerisinde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki parsellerdeki çalışmalarını genişletme isteğine de dayandığını belirtti.
Gazete, diplomatik kaynaklara atıfta bulunarak, gerek güvenlik, gerekse enerjiye ilişkin Macron’un adaya gelişinin tesadüfi olmadığına dikkat çekti.