Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Fransa ziyareti ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la gerçekleştirdiği görüşme çerçevesinde Güney Kıbrıs ile Fransa arasında, savunma alanındaki işbirliği geliştiriliyor.
Politis gazetesi: “Fransızlar Mari’ye Çıkarma Yapıyor – Lefkoşa ve Paris PESCO Çerçevesinde Savunma Bağlarını Güçlendiriyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Fransa ziyareti ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşmesinde Mari’deki (Tatlısu) Deniz Üssü’nün kullanımının gündeme gelmesinin şans eseri olmadığını, iki ülkenin bu alandaki işbirliğini güçlendirme niyetinde olduklarını yazdı.
Gazete, Güney Kıbrıs ve Fransa’nın gerek AB gerekse ikili düzeyde askeri işbirliğini geliştirme niyetinde olduklarını ve bunun için Pazartesi günü AB Savunma Bakanları tarafından onaylanması beklenen ve kısa adı PESCO olan “Savunma Alanında Yapılandırılmış İşbirliği”ni temel alacaklarını belirtti.
PESCO’nun “Eurogrup” modelinde “Eurodefencegroup” (AB savunma grubu) şeklinde olacağını ve ilk aşamada 20 ülkeden oluşacağını vurgulayan gazete, Güney Kıbrıs’ın gruba katılım kriterlerini karşılamada bir sorunu bulunmadığını aktardı.
Savunma işbirliği anlaşması
Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in ise geçtiğimiz Nisan ayında Paris’e giderek, Güney Kıbrıs ile Fransa arasında yeni bir savunma anlaşmasına imza attığını hatırlatan gazete, Güney Kıbrıs’ın AB’nin sınırında olması ve Doğu Akdeniz’de stratejik bir alanda bulunmasının en önemli savunma unsurlarından birini teşkil ettiğini yazdı.
Gazete, “Mari’de” (Tatlısu) bulunan “Evangelos Florakis” deniz üssünün genişletilmesi çalışmalarının hali hazırda başladığını ve çalışmaların 2020 yılında tamamlanmasının hedeflediğini de belirterek deniz üssündeki çalışmaların tamamlanmasıyla Fransa ve diğer AB ülkelerinin savaş gemilerinin üssü kullanabileceklerini vurguladı.
Benzer çalışmaların Baf’taki “Andreas Papandreu” hava üssünü için de yapılmasının söz konusu olduğu belirtilen haberde, Güney Kıbrıs’ın yapacağı altyapı modernleştirme ve iyileştirme çalışmalarının bir kısmının AB ödeneklerinden karşılanacağı ancak maliyetin büyük bir bölümünün Rum hükümetince üstlenileceği ifade edildi.
Gazete, AB ülkelerine sağlanacak kolaylıkların “fiyatlandırılacağını” bunun da Rum hükümetine gelir getirmesinin beklendiğini de vurguladı.
Sözcü’nün açıklaması
Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum lider Anastasiadis’in Fransa temasları ve Mari üssünün kullanılmasına ilişkin dün açıklamada bulundu.
Hristodulidis, Fransa Savunma Bakanlığı’ndan yetkililerin, Mari deniz üssü ve RMMO’nun donanımlarına ilişkin işbirliği konuları ele almak amacıyla yakın zamanda Güney Kıbrıs’a geleceklerini belirtti.
Hristodulidis, Anastasiadis – Macron görüşmesinde enerji, savunma ve ekonomi konularındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, Fransa’nın Kıbrıs sorununa etkin müdahil olacağı taahhüdü ve Kıbrıs’ın AB’nin geleceğine ilişkin müzakerelerde yer alması konularının konuşulduğunu belirtti.
Macron’un, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin olası bir konferansın yeniden toplanması durumunda başarıyla sonuçlanabilmesi adına katkı koymayı istediğini dile getirdiğini söyleyen Hristodulidis, Fransa’nın “Total” şirketinin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) çalışmalarına desteğinin de net olduğunu vurguladı.
Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2017, 11:32