Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki doğalgazın değerlendirileceği sıvılaştırma terminaline, Almanların da ilgi gösterdiği haber verildi.
Kathimerini gazetesi, Alman Deutsche Bank’ın terminalin hayata geçirilmesine ilgi göstererek oyuna girmekte olduğunu yazdı.
Alman bankasının terminale ilgisinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 6-8 Mayıs tarihlerinde Berlin’e yapacağı ziyaretin gündeminde bulunduğunu kaydeden gazete, temasların temelinin, 24 Nisan tarihinde Deutsche Bank’tan üst düzey temsilcilerin Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile yapacağı görüşmelerde atılacağını belirtti.
Gazete, bu temaslarda Alman ilgisinin resmi olarak kaydedilmesinin beklendiğini de yazdı.
Gazete, Rum hükümet kaynaklarının değerlendirmelerine göre; Tel Aviv ile Lefkoşa’nın yatırımlara ilişkin taban tabana zıt açıklamalarının, kara terminali için erteleyici bir faktör olamayacağını aktardı.
Deutsche Bank yetkililerinin, 2013 Mayıs ayında bir kez gayri resmi olarak Rum hükümetiyle temasa geçtiğini ve sıvılaştırma terminalinin inşasına yönelik ilgilerini dile getirdiğini yazan gazete, önümüzdeki günlerde bu ilginin ileri götürülmesinin hedeflendiğini haber verdi.
Birleşik Arap Emirlikleri de ilgili
Gazete, Almanların temasları sırasında Birleşik Arap Emirlikleri’nden yatırım fonları grubunun da Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini yazdı.
Anastasiadis’in son ziyaretinde ortaya konan yatırım önerilerden birinin de sıvılaştırma terminali olduğunu kaydeden gazete, terminalin, Lakkotripis’in Birleşik Arap Emirlikleri hükümet yetkililerine yaptığı sunumlar arasında bulunduğunu belirtti.
Terminal planları
Fileleftheros gazetesi de, Mayıs ayı bitmeden Noble Energy ile yapılan müzakerelerde Vasiliko’da yapılması planlanan doğalgaz sıvılaştırma terminaline ilişkin düzenleme, yapı, ticari ve ekonomik boyutlarla ilgili konuların netleşmesinin beklendiğini yazdı.
Rum Enerji Bakanlığı, Genel Müdür himayesindeki müzakere grubunun destekleyeceği hükümetin tezlerinde, terminalin üç ayrı çalışma biriminden oluşması gerektiğinin öngörüldüğünü aktardı.
Bunlardan birincisinin terminalin işletim yönetimine, ikincisinin depolama alanları, liman yerleşkeleri gibi ortak altyapıların idaresine sahip olacağını kaydeden gazete, üçüncüsünün ise doğalgazı sıvılaştırmak üzere getirecek şirketlere ait olacak sıvılaştırma tesislerinin olacağını belirtti.
Gazete, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içersindeki yataklardan istifade hakkına sahip olan şirketlerin (Noble, ENI ve Total) her üç seviyeye katılabileceğini, ilk iki seviyeye stratejik işbirlikçilerin de girebileceğini belirtti.
Gazete, Rum hükümetinin sermaye hissesi yerine yönetime katılma düşüncelerini de aktaran gazete, Rum yönetiminin vergi, KDV gibi alanlarda gelirlere sahip olacağını kaydetti.