DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ancak Kıbrıs sorununun çözümü kurtarır” dedi.
Tornaridis Fileleftheros’a verdiği özel demeçte; şu anda BM himayesi altındaki klasik müzakereler yapılmıyor olmasının çıkmazın eşiğinde olunduğu ve başka kanallardan görüşmeler yapılmadığı anlamına gelmediğini belirterek, “biz sonuç perspektifi olan müzakereler istiyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Navtex yayımlayarak taktik hareketlerde bulunduğunu kendilerinin stratejik hedefinin ise “olumlu ve sağlıklı çerçevede müzakere yapmak” olduğunu savunan Tornaridis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “top şu anda Türkiye’nin sahasında” sözünü hatırlatarak, “keskinlik sahasında oynamak Kıbrıs Rum tarafının çıkarına değil” ifadesini kullandı.
Nikos Tornaridis, “Biz sonunda sonuca ulaşmak istiyoruz. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ancak Kıbrıs sorununun çözümü kurtarır. Ancak Kıbrıs sorununun çözümü ile binlerce Türk askeri, yerleşikler (TC kökenliler) Türkiye’ye geri gönderilir ve Kıbrıs Rum mallarının kontrol dışı satışı ve istismarı durdurulabilir” dedi.
Uluslararasında siyasetin kişisel ilişkilere değil çıkarlara göre yapıldığı görüşünü ortaya koyan Tornaridis, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs sorununun çözümünün, Doğu Akdeniz’deki enerji oluşumunda kendi rolünü oynamasının Türkiye’nin çıkarına olduğunu anladığını söyledi, özetle şunları ekledi:
“Şu anda, bana göre, sorunların çözüm şartlarının yaratılıp yaratılamayacağının ortaya çıkması için bazı önemli unsurları, enerji koridorları ve deniz bölgeleri konularını önceden tanımlayacak bir müzakere gerçekleşiyor. Satranç tahtasında sadece Kıbrıs’ın değil bütün bölgenin enerji kaynakları var. Daha önceki gün Türkiye Cumhurbaşkanı Türkiye’nin birkaç yıl içerisinde enerjiye olan ihtiyacının ikiye katlanacağını söyledi. Türk Cumhurbaşkanı’nın arzuları, ancak Kıbrıs’tan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin karasuları ve toprağından tatmin edilebilir ve bunun olabilmesi için Erdoğan’ın ve bugünkü Türk hükümetinin Kıbrıs sorununun çözümünü ileri götürmesi gerekir.”
Federasyon yaşayabilir
Tornaridis; iki bölgeli iki toplumlu federasyonun Kıbrıs sorununda yaşayabilir ve işleyebilir olup olmayacağı sorusuna karşılık Birleşik Krallık-İskoçya örneğine işaret ederek şunları söyledi:
“Size farklı şekilde cevap vereceğim. David Cameron, İskoçyalıların önemli bir bölümünün özerklik eğilimlerini uzlaştırmak için Birleşik Krallığın federasyona dönüştürülmesi perspektifini inceliyor. Ayrılıklar veya dağılma döneminde değil farklı ulusları siyasi açıdan birlikte tutacak esnek oluşumlar aracılığıyla birleşme döneminde yaşıyoruz. Size garip gelecek ama ben, Birleşik Krallık’ta olanlardan Kıbrıs için birçok sonuç çıkartıyorum. Yeniden birleşmiş adamız tamamen AB’ye ait olacağına göre federal Kıbrıs mantığa ve dönemimize uyuyor.
Başka hangi çözüm, Ada’yı –elbette her zaman AB içerisinde- yeniden birleştirip işgalin ve getirdiklerinin son bulmasını garanti edebilir? Kıbrıs sorununa federasyona dayalı doğru bir çözüm, evet, Kıbrıs’ın bütün dinamiklerini geliştirebilir. Böyle bir çözümün ülke ekonomisine çok büyük yardımı olur.”
Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 09:24