banner564

Çark tersine dönüyor

Rum hükümeti, 5 yıl önce doğal gaz satın almak istediği Mısır’a, şimdi doğal gaz satmayı planlıyor

Çark tersine dönüyor
banner598

Mısır Petrol Bakanı Sherif Ismail, önceki gün Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulundu. Mısırlı Bakan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile biraraya gelerek, enerji konularınde işbirliği konuları ele alındı.

   İki ülke arasında kurulucak teknik komite, Mısır’ın Rum kesiminde doğal gaz alımı da dahil, işbirliği imkanlarını araştıracak.

   Alithia Gazetesi, Rum kesiminin, Mısır’la vardıkları ortak kararın ardından, bu ülkeye doğal gaz satma ihtimalini gözden geçirmesiyle; enerji sektöründe ciddi gelişmeler yaşandığını duyurdu. Konunun önceki gün Lakkotripis ile Ismail’in Rum kesiminde yaptıkları görüşmede ele alındığını kaydeden gazete, meselenin bütününün ve iki ülkenin hidrokarbon alanındaki yakın ilişkilerinin, iki bakanın kararıyla hemen kurulacak olan teknik komite tarafından inceleneceğini belirtti.
Teknik komitenin ilk toplantısının bu ay içerisinde gerçekleşeceğini yazan gazete, Lakkotripis’in, bu işbirliğinin kısa zamanda başarılı olacağından emin olduğunu dile getirdiğini aktardı.
Mısır’ın, karşılıklı yarar sağlayacak olan alanlarda Rum kesimiyle işbirliğinde bulunmayı arzu ettiğini belirten gazete, Mısır’ın, Rum kesiminin Mısır’da bulunan mevcut doğal gaz tesislerinden yararlanabilme kapasitesine yöneldiğini belirtti.
   Haberde, Rum kesiminin ise, tek yanlı olarak ilan edilen Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) bulunan hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesiyle ilgili olası seçeneklerin gözden geçirilmesi sürecinin bir parçası olarak, Mısır’a yöneldiği ifade edildi.

 

Planlar geliştiriyor
   Rum kesiminin, Vasiliko bölgesinde bir doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi şeklindeki A planının haricinde, bu çabanın hemen hayata geçirilmemesi durumunda, B hatta C planlarına da sahip olmayı arzu ettiğini kaydeden gazete, Rum kesiminin 5 yıl önce Mısır’dan doğal gaz satın alama olasılığını tartıştığını, çünkü Mısır’ın Avrupa ve Akdeniz’in en büyük doğal gaz ihracatçısı olduğunu anımsattı.
    Ülkenin yerel ihtiyaçlarının artması, aynı zamanda ülkedeki siyasi istikrarsızlığın ihracatların azalmasına yol açtığını aktaran gazete, Mısır’ın yabancı şirketlerle olan sözleşmelerine hizmet edemez duruma geldiğini belirtti.

 

Potansiyel alıcı
    Mısır’a yönelik ortada bir ilgi bulunduğunu dile getiren Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise, Mısır MEB’inin Rum MEB’ine bitişik olduğunu söyledi.

   Lakkotripis, gerek Rum kesimi gerek Mısır’ın, taraflarca gerçekleştirilen faaliyetleri, hangi şirketlerin ruhsatlandırıldığını, herhangi bir doğal gaz yatağı bulunup bulunmadığını, faaliyetlerin ne zaman başlayacağını vs bilmek istediklerini de kaydetti.

    Mısır’ın “Kıbrıs doğal gazının” potansiyel alıcısı olup olamayacağı sorusuna ise “büyük olasılıkla” yanıtını veren Lakkotripis, kurulacak olan teknik komitenin bu olasılıkların tekno-ekonomik yönünü ve genel olarak da yakın işbirliğini gözden geçireceğini ifade etti.
Komitenin derhal kurulacağını yazan gazete, Lakkotripis’in, ilk toplantının Şubat ayı içerisinde Kahire’de yapılacağını umduğunu iletti.
   Mısırlı bakanla yaptıkları görüşmenin, hidrokarbonlar konusundaki işbirliği etrafında döndüğünü dile getiren Lakkotripis, Mısır’ın bu sektörde uzun yıllık bir tecrübesi bulunduğunu söyledi.

 

Deneyimleri paylaşacaklar
   Buna paralel olarak, görüşmede yenilenebilir enerji kaynakları meselesinin de ele alındığını kaydeden gazete, Mısır Petrol Bakanının açıklamasına yer verdi.
   Lakkotripis’le gerçekleştirdikleri görüşmeyi yapıcı olarak nitelendiren Ismail, iki ülkenin işbirliğini, ortak bir grup meydana getirilmesiyle, bir adım öne taşımaya karar verdiklerini söyledi.
Mısırlı bakan, ülkesinin, petrol ve doğal gazın çeşitli alanlarında yıllardır inşa ettiği uzmanlığı, Rum kesimiyle paylaşabileceğini  kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2014, 03:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473