Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) subayı Nikos Metaksas’ın işlediği ve 5’i kadın 2’si çocuk toplam 7 kişinin öldürüldüğü seri cinayetlerin ardından, polisin kayıp şahıslarla ilgili soruşturmalarda yetersiz kaldığına dair eleştiriler ve tepkiler, ilk önce Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau’nun görevinden istifa etmesine, ardından da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Polis Genel Müdürü Zaharia Hrisostomu’yu görevden almasına sebep oldu.
Tüm gazeteler habere manşetlerinden yer verirken, Alithia gazetesi de “Polis Genel Müdürünün Görevine Son Verildi, Başsavcıdan Polise Eleştiriler” başlıklı haberinde, cinayetlerle ilgili “siyasi sarsıntıların” sürdüğünü yazdı.
Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Hrisostomu’yu, Metaksas tarafından öldürülen yabancı uyruklu kadınlar konusunda polisin ihmali yüzünden görevden aldığı bir zamanda, Hukuk Dairesi’nin ise cinayetler konusunda Polis aleyhinde ciddi eleştirilerde bulunduğunu kaydetti.
Hrisostomu ile Anastasiadis’in dün bir görüşme yaptıkları ve Hrisostomu’nun istifa etmemesi üzerine Anastasiadis’in kendisini görevden aldığı belirtilirken, Anastasiadis’in, bunu yapmaya iten sebepleri, Hrisostomu’ya bir mektupla bildirdiği ifade edildi.
Buna göre Anastasiadis mektubunda, Hrisostomu’yu “polisin kayıp kişilerle ilgili şikâyetlerin araştırılmasında açık bir şekilde görevini ihmal etmesi veya eksik bırakması; bir kurumun başında bulunan kişinin kişisel bir sorumluluk taşımada, başında bulunan kurumun zedelenen prestijinin iyileştirilmesi sorumluluğu üstlenmeye çağrılması ilkesi, aynı zamanda Adalet Bakanı’nın siyasi sorumluluğa atıfta bulunarak görevinden istifa etmesi” yüzünden görevinden aldığı konusunda bilgilendirdi.
Öte yandan Hukuk Dairesi’nin, dün basına yansıyan ve Polisin, cinayete kurban giden 4 kadından 3’üyle ilgili Hukuk Dairesi’yle yazışmalarına ve kadınlarla ilgili dosyaların polise hiçbir direktif verilmeden geri gönderildikleri ve arşivlendiklerine atıfta bulunan haber üzerine açıklamalarda bulunduğu da aktarıldı.
Hukuk Dairesi’nin konuyla ilgili açıklamasına “Bütün Sorumluluklar Polise” başlığıyla yer veren gazete, dairenin, yaptığı açıklamada, kayıp kişilerle ilgili davalar konusundaki direktiflerinin “yerinde” olduğuna atıfta bulunduğunu aktardı.
Hukuk Dairesi’nin açıklamasında, polisin, kurbanlardan 4’ü için önerdiği şeyler konusundaki bilgilere yer verildiğini yazan gazete, bu bilgilere göre polisin, Romanyalı Livia Florentina Bunea ve 8 yaşındaki kızı Elena’nın kaybolmasıyla ilgili durumun “polisle ilgili olmayan bir dava” olarak arşivlenmesini, Filipinli 38 yaşındaki Mary Rose ve 6 yaşındaki kızı Sierrra’nın kaybolmasıyla ilgili durumun ise “herhangi bir suç faaliyeti şüphesi bulunmadığı” gerekçesiyle arşive konulmasını önerdiğini iletti.
Bağımsız araştırmaya yeşil ışık
Bu arada gazete Rum Başsavcısı Kostas Kliridis’in, “Polis Aleyhindeki Şikâyetler ve İddiaları Araştırmakla Yükümlü Bağımsız Makama”, kayıp kişilerle ilgili polis örgütündeki ihmaller konusunda, cezai araştırma memurlarıyla bir araştırma başlatmasına yeşil ışık yaktığını haber verdi.
Bağımsız Makamın Müdürü olan Andreas Pashalidis ise açıklamasında, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau’nun konuyla ilgili araştırma yapılmasını istediği mektubunun kendilerine gönderildiğini ve araştırmanın başlaması için Başsavcının buna yeşil ışık yakması gerektiğini söyledi.