Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin, Güney Kıbrıs’ı ziyaretinden sonra önemli açıklamalar yaptığı, özellikle ipotekli malların satışı konusunda ciddi uyarılarda bulunduğu bildirildi.
Simerini gazetesi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin, “Avrupa Merkez Bankası’nın, parasal genişleme(QE) programı çerçevesinde, Pazartesi günü tahvil alımına başlayacağı” şeklinde açıklama yaptığını yazdı.
Gazete, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın ise, memorandum dahilinde olmaları nedeniyle bu programın dışında olduğuna dikkati çekti. Habere göre Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs’ın, belirli yükümlülüklerini yerine getirmediğini, buna bağlı olarak beşinci değerlendirmeyi tamamlamaması nedeniyle bu programın dışında olduğunu ifade etti.
Draghi açıklamasında, Güney Kıbrıs’ta, ipotekli malların satışına ilişkin yasanın henüz uygulamaya geçmediğine de dikkati çekti.
Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in açıklamalarına da yer veren gazete Yorgacis’in, Kıbrıs Bankası’nın, Acil Likidite Fonu’na olan milyarlarca Euro’yu, 2017 yılına kadar ödeyeceği şeklinde açıklama yaptığını belirtti.
Habere göre Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis, Güney Kıbrıs’ın, parasal genişleme programına dahil olmamasına ilişkin bir soru üzerine, mali konsolidasyon programı içerisinde bulunan Güney Kıbrıs gibi ülkelerin, parasal genişleme programından yararlanabilmesi için, Troyka veya kurumlardan olumlu değerlendirmeye sahip olması gerektiğini ifade etti.
Güney Kıbrıs ekonomik programının olumlu değerlendirme alması durumunda, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programından faydalanabileceklerini ifade eden Yorgacis, Güney Kıbrıs ekonomisinin, Avrupa Merkez Bankası’nın programı süresince 500 milyon Euro’ya kadar olan miktardan faydalanabileceğini de söyledi.
Rum siyasiler tepkili
Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, Rum siyasi partilerin, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anatasiadis’in, geçtiğimiz gün, Draghi ve Euro bölgesi ülkelerin merkez bankası başkanları onuruna verilen yemekte yapmış oldukları Rum ekonomisine ilişkin açıklamalarına eleştiri yönelttiklerini yazdı.
Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, binlerce kişinin katıldığı protesto eyleminin aynı zamanda Eurostat’ın araştırma sonuçlarının, Draghi ve Anastasiadis’e yanıt verdiğini belirtti. Lukaidis, durumların, söylenildiği şekilde, mucizevi bir şekilde gelişmediğini, bunun aksine, hala çok kötü durumda olduğunu ve daha kötüye gittiğini söyledi.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Draghi’nin iddiasının, 2016 yılında piyasalara çıkacakları şeklinde olması durumunda buna katılmasının mümkün olduğunu ancak bunun, ülkenin daralma, işsizlikten çıkacağı, nüfusun üçte birinin fakirlik sınırında yaşamasının sona ereceği anlamına da gelmediğini ifade etti.
Papadopulos, tedbirlerin alınmaması ve politikaların değiştirilmemesi durumunda bunların 2016 yılında bile düzelmeyeceğini söyledi.
EDEK Basın Sözcüsü Kostas Evastathiu, Draghi’nin, Rum ekonomisinin, memorandumdan çıkacağına dair açıklamasının yeterli olmadığını, Hükümetin, boyun eğme siyasetini terk etmesi gerektiğini belirtti. Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, kendilerine 2.5 milyar Euro’nun vurgulanması yerine Draghi ve Anastasiadis’in tasarruf politikasıyla, kalkınmanın nasıl geleceği ve borçlarının sürdürülebilir hale nasıl geleceğini yanıtlaması gerektiğini ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2015, 09:08