Kanlı saldırılar sonucunda yıkılan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 58’inci yılını kutlayan Rum lideri Nikos Anastasiades, tüm Kıbrıslıların haklarının tanınması ve karşılıklı saygı sağlanması konusunda Kıbrıslı Türklere çağrında bulundu.
Anastasiades bu açıklamayı, 1 Ekim Kıbrıs Cumhuriyeti`nin bağımsızlığının 58. yıldönümü dolayısıyla başkent Lefkoşa’da askeri geçit töreninin ardından basına yaptı.
Anastasiades, “Bugün, Kıbrıs'ın kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Bugün, herkes topraklarımızın özgürleşmesinden dolayı gurur duyuyoruz” dedi.
“Bu gün aynı zamanda bir tefekkür etme günü olmalıdır; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşları; Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için bir tefekkür etme günü olmalıdır” diyen Anastasiades şunları kaydetti:
“Ancak perspektifler yaratılması ve bir geleceğin oluşturulması için tüm insan hakları ve özgürlükler uygulanmalı ve Topluluk Müktesebatıyla tamamen uyumlu olacak çağdaş bir devlet gerekir.”
Anastasiades, “bundan dolayı, Kıbrıslı Türk yurttaşlarımıza geleceğimiz için karşılıklı saygının ön şart olduğunu anlamaları için çağrı yapıyorum” dedi. Anastasiadis şunları kaydetti:
“Tüm Kıbrıs halkının; onların ve bizim insan haklarının tanınması, işgalin sora erdirilmesi, üçüncü ülkelerin müdahale etmemesi ve Topluluk Müktesebatı’nın uygulanması gerekiyor. Sadece bunlarla ileri gidebileceğimize inanıyorum.”
Kammenos törenlere katıldı
Törenlere katılmak amacıyla adaya gelen Yunanistan Mili Savunma Bakanı Panos Kammenos ise, Kıbrıslı Rumlar ve Yunan halkının yoğun fedakârlıklarından dolayı hem Kıbrıs hem de Yunanistan’ın artık kriz yaşanan ülkeler olmadığını söyledi.
Kammenos “Yunanistan buradadır, Kıbrıs’ın yanındadır” dedi.
Kammenos, Kıbrıs ve Yunanistan’ın silahlı kuvvetleri, Milli Muhafız Ordusu, iki ülkenin hükümetleri ve savunma bakanlıkların yoğun çalışmalardan dolayı Kıbrıs ve Yunanistan’ın ikili ve üçlü işbirliği geliştirerek istikrar sütunları olduklarını ve bundan dolayı iki ülkenin şu an Akdeniz'in yeni enerji merkezine dönüştürüldüğünü belirtti.
Bakan Kammenos, “Kıbrıs’ın nihai özgürlüğüne kadar mücadele etmeye devam edeceğiz ve sadece bir önkoşulla bütün halkın birliği ile Kıbrıs Helenizmi güvenli hissetmesi gerekir” dedi.
Rum partileri ne dedi?
Bu arada Rum siyasi partileri de, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kuruluş yıldönümü olarak kutlanan 1 Ekim nedeniyle mesaj yayınladı.
Alithia gazetesinin haberine göre, DİSİ, Kıbrıs sorununa adadaki “Türk işgalini” bitirecek, Kıbrıs’taki “yasal sakinlerin” tümünün insan haklarını ve temel özgürlüklerini garanti altına alacak, adayı iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çerçevesinde birleştirecek adil ve kalıcı bir çözüm bulunması hedefine bağlı olduklarını belirtti.
DİSİ, “Türk işgalinin” sona ermesini ve gerçek anlamda tam bağımsız bir ülke koşullarında olunmasını talep ettiklerini kaydetti.
AKEL ise açıklamasında, ülkenin ve halkın geleceğinin, ancak “Türk işgalinin” sona ermesi ve adanın yeniden birleşmesi durumunda garanti altına alınabileceğini kaydederek, adanın yeniden birleşmesinin de, yalnızca BM himayesinde yapılacak müzakereler aracılığıyla Kıbrıs sorununa çözüm bulunması sayesinde gerçekleşebileceğini ifade etti.
DİKO, önceliğin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin varlığının korunması ve devam ettirilmesi olduğunu belirterek, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün de, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin varlığını koruyacak bir çözüm olması gerektiğini vurguladı.
Müzakere sürecinin gidişatıyla ilgili eleştirilerde bulunan EDEK ise şu ana kadarki olguların, sürecin başarısızlığa uğradığını ve ciddi tehlikeler doğurduğunu belirterek, aktik değişikliği yapılması gerektiğine işaret etti.
Ekologlar, Dayanışma Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı da, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün, halkın birliğini güvence altına alması gerekeceğini; kötü çözümün Helenizm’in yok olmasına sebep olacağını ve Kıbrıs sorununun kritik kavşakta bulunduğunu ifade etti.
Gazete, bir diğer haberinde de, 1 Ekim’in törenleri çerçevesinde Strovolo’da askeri geçit töreni yapılacağını ve bazı yolların, bir süreliğine trafik akışına kapatılacağını yazdı.