banner564

Birşeyler değişiyor

Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda resmen devrede

Birşeyler değişiyor
banner598
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ziyaretlerini değerlendiren Rum basını, Kıbrıs sorununda ‘birşeylerin değişmekte olduğunu’ iddia etti.
   Alithia gazetesi “Kıbrıs Sorununda Bir Şeyler Değişiyor” başlıklı haberinde, süper güçlerin Kıbrıs sorununa olan büyük ilgileri ve sürece müdahil olmalarının, Kıbrıs sorunu çözüm çabalarında bir dinamik meydana getirmekte olduğunu yazdı.
   “Kıbrıs Rum halkının” ise, süper güçler tarafından gösterilen büyük ilgiyle alakalı olarak, Kıbrıs sorununda meydana gelen gelişmeleri büyük bir ilgiyle izlediklerini yazan gazete; Rusya, ABD, İngiltere, Almanya ve Çin’in de aralarında bulunduğu BM Güvenlik Konseyi ülkelerinin sürece müdahil olmalarının, bu ilgiyi daha da artırdığı yorumunda bulundu.
   Rusya, ABD, İngiltere ve Almanya Dışişleri Bakanlarının gerçekleştirdikleri ziyaretlerle, ilk kez böyle bir hareketlilik gözlemlenmekte olduğunu yazan gazete, Çin Dışişleri Bakanının ziyaretinin de bunları izleyeceğini anımsattı.
Gazete, özellikle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ziyaretlerinin büyük önem kazanmakta olduğunu çünkü yaptıkları açıklamalarla Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne yönelik iyimserlik mesajı gönderdiklerini ve iki toplumun özellikle garantiler konusunda sahip olduğu endişe ve çekinceleri kısmen dağıttıklarını belirtti.
İki yetkilinin çözümün güvenceye alınmasına dair açıklamalarına özel önem atfedilebileceğini kaydeden gazete, Lavrov’un, ülkesi Rusya’nın çözümün garantörü olacağını söylediğini, Kerry’nin ise çözümün içeriğinin belirsizlikler içermemesi gerektiği konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le hemfikir olduğunu anımsattı.

Kerry’den bir ilk

   Özellikle Kerry’nin ifadelerinin, üst düzey bir Amerikan yetkilisinden ilk kez duyulduğunu da kaydeden gazete, garantiler ve çözümün finansmanıyla ilgili yapılan açıklamalara da vurgu yaptı.
Kathimerini gazetesi ise “John Kerry’nin Valizlerinde Mesajlar ve Öğütler” başlıklı haberinde, Kerry’nin aynı zamanda İngiltere ve Almanya Dışişleri Bakanlarının Kıbrıs ziyaretlerinin, uluslar arası toplum ile bunun güçlü mensuplarının Kıbrıs sorununa artan ilgisini göstermeyi hedeflediğini yazdı.
  Bu ziyaretlerin, BM Genel Sekreteri Ban ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “önerisiyle gerçekleştiğini” ileri süren gazete, Ban ile Eide’nin, “garantör güçleri ve BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesini sürece müdahil etmeye acele ettiklerini” kaydetti.
    Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ziyaretinin de bunlarla aynı kategoriye konulabileceğini kaydeden gazete, öte yandan Kerry’nin Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği bütün temasların ortak özelliğinin “çok konuşup yorum yapmadan, sadece dinlediği şeklinde olduğu” yorumunda bulundu.
Gazete “Lefkoşa’daki bir hükümet kaynağına” da dayanarak, Kerry’nin bütün görüşmelerinde vermek istediği mesajın, ABD ve kişisel olarak da kendisinin, BM Genel Sekreteri ve Özel Danışmanı Eide himayesinde gerçekleştirilen müzakereleri desteklediği şeklinde olduğunu aktardı.
   Gazeteye göre bahse konu kaynak gazeteye “Kerry’nin kendilerine Kıbrıs’a yaptığı ziyaretin Amerikan hükümetinin ilgisinin bir kanıtı olduğunu ve yardımcı olabileceklerini teyit ettiğini söylediğini” aktardı.

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2015, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner474