Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerde yaşanan tıkanıklık, OHİ yanlısı fanatikleri mutlu etti. Özellikle Başpiskopos Hrisostomos ve Rum Temsilciler meclisi Başkanı, sözde Sosyalist EDEK Lideri Yannakis Omiru, müzakerelerin başlamamasını olumlu karşıladı.
Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos ve bazı Rum siyasi partiler Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri değerlendirdi.
Hrisostomos, yaptığı açıklamada, BM ve AB’nin Kıbrıs sorunundaki tutumu nedeniyle, “hayal kırıklığı yaşadığını” belirterek, “Tutumlarından hiç memnun değiliz, BM ve AB, müzakerelerin başlamasının doğru zeminine ilişkin görüşümüzü anlamıyormuş gibi yapıyorlar” dedi.
Hrisostomos, Kıbrıs Rum tarafının ortak açıklamada ısrar etmesinin, “Kıbrıslı Türklerin gelecekteki olası ayrılmalarını engellemeyi amaçladığını” da iddia etti.
Omiru: Müzakerelere devam etmenin anlamı yok
Rum Temsilciler Meclisi ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise, Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafının son önerisini reddetmesinin ardından, ortak açıklama oluşturulması için müzakerelere devam edilmesinin bir anlamı kalmadığını savundu.
Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de konuya ilişkin açıklamasında, Matadorbet Anastasiadis’in ortak açıklamaya ilişkin müzakere tezlerini, sebepleri BM ve AB’ye izah ederek, geri çekmesini talep etti.
Rum Vatandaşlar İttifakı ise yeni bir strateji belirlenmesini önerdi.
Çıkmazı ilan etmek için taktik belirlenecek
Kıbrıs müzakerelerinin başlasını ortak açıklama yapılmasına bağlayan ve bu yönde 3 ayı aşkın zaman geçiren Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununda çıkmaza girildiğinin ilan edilmemesi için yollar aradığı öne sürüldü.
Rum tarafının, “sürecin nasıl ilerleyebileceğine” ilişkin bazı senaryoları çarşamba günü yapılacak Ulusal Konsey toplantısında ele alacağı belirtildi.
Fileleftheros Gazetesi, Birleşmiş Millerler (BM) ve arabulucuların planlarının Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle, altüst olduğunu iddia ederek, buna karşın yabancı hükümetlerin, müzakerelerin en kısa sürede başlamasında ısrar ettiklerini öne sürdü.Habere göre; söz konusu yabancı hükümetler, “bazı ifade değişiklikleriyle daha kısa ve özet bir ortak açıklama yapılabileceğini” düşünürken, Güney Kıbrıs da, çıkmaza girilmemesi ve başarısızlığın sorumluluğunun Kıbrıs Rum tarafına yüklenmemesi için çeşitli senaryolar üzerinde duruyor.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in 12 Ocak’ta Kıbrıs’a geleceğine ilişkin bilgiler olmasına karşın, Rum hükümetine henüz resmi bir bilgi ulaşmadığını belirten gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 14-17 Ocak tarihleri arasında İngiltere’yi ziyaret edeceği göz önüne alındığında, Downer’in Anastasiadis’le görüşebilmek için bir veya iki günü olduğunu yazdı.
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2014, 03:38