banner564

Atina değil, Lefkoşa

Yunanistan’ın, Osmanlı’ya karşı ayaklanmasının yıldönümü Rum tarafında resmi törenlerle kutlandı

Atina değil, Lefkoşa
banner598

  Yunanların, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ayaklandığı 25 Mart 1821’in yıldönümü nedeniyle Atina’da olduğu gibi Lefkoşa’nın Rum kesiminde resmi törenler düzenlendi.

   Tüm caddeler, okullar ve resmi binalar Yunan bayraklarıyla donatılırken, tören geçidinde ilk, orta ve lise öğrencilerinin hem kıyafetlerine kadar mavi-beyaz renklerin hakim olması dikkat çekti.
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in katılımıyla Faneromeni Kilisesi’nde düzenlenen ayine Başpiskopos Hrisostomos, bakanlar, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Daha sonra ise resmi geçit töreni düzenlendi.
   Anastasiadis, burada yaptığı konuşmada 25 Mart’ın önemine değindi ve Kıbrıs’ın 45 yıldan beri Türk işgali altında olduğunu söyledi.
  Rum Eğitim Bakanı Kostas Habiauris ise birlik ve beraberliğin her zaman helenizmin  büyük silahı olduğunu belirtti ve bu mükemmel örnekle, Ada’nın yeniden birleşmesi ve “işgalin” sona erdirilmesine ilişkin haklı mücadelelerinin adalete erişmesi konusunda kararlılıklarını ve güçlerini ortaya koymaları gerektiğini  söyledi.
   DİKO açıklamasında birlik ve beraberlik mesajı verirken,  AKEL, Rum halkının Ada’nın yeniden birleşmesi, “işgale” karşı ve özgürlük için mücadele ederken, 1821 ülküsünden ilham aldığını belirtti.
   EDEK, Dayanışma Hareketi, Ekologlar ve Vatandaşlar İttifakı da birer açıklama yaparak 1821 ülküsünden söz ettiler.

Yunan elçisi Türkiye’yi eleştirdi

   Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos ise yayımladığı mesajda, “Türkiye’nin, AB üyesi bir ülkeyi ‘işgal etmeye’ devam etmesi ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunamamasının Doğu Akdeniz bölgesinde büyük bir sorun olmaya devam ettiğini” savundu.
   Fotopulos, Kıbrıs sorununun sonsuza dek sürmesinin elbette ki “Türkiye’nin, samimi ve yapıcı bir diyaloğa müdahil olma isteksizliğinden” kaynaklandığını iddia etti.
   Kıbrıs sorununun “işgal ve istila” sorunu olduğunu ileri süren Fotopulos, istenilen olgunun;  BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı bir çözümün,  Avrupa ve uluslararası hukuk düzeninin yeniden sağlanması amacıyla oldubittilerden kurtulmak olduğunu savundu.

Pavlopulos’un mesajı

   Bu arada Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 25 Mart nedeniyle yaptığı açıklamada Kıbrıs sorunu ile Türk-Yunan ilişkilerinden söz etti.
   Pavlopulos,  Kıbrıs sorununa en yakın zamanda adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını istediklerini ifade etti.
   Pavlopulos, AB üyesi bir ülke olarak Güney Kıbrıs’ın, üçüncü ülkelerin çağ dışı garantileri işgal ordularının neden olduğu kısıtlı egemenlikle düşünülmesinin mümkün olmadığını savundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474