banner564

“Anastasiadis Hristofyas’ı da geçti”

Papadopulos, ortak açıklama mutabakatının aslında “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tasfiyeye sürükleyen bir doruk anlaşması olduğunu savundu

“Anastasiadis Hristofyas’ı da geçti”
banner598

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yaptığı anlaşma ile sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni” tasfiyeye sürüklemek, DİKO’yla istişare etmemek ve partiye verdiği seçim öncesi vaatlerini yerine getirmemekle suçlayan DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis için “Hristofyas’ı da geçti” ifadesini kullandı.
Simerini Gazetesine göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis’e, yeni ve daha sert eleştirilerde bulunarak, onu, hiçbir şey almadan ve kimseyle istişare etmeden Türk tarafına kendi istediklerini vermekle suçladı.

Papadopulos, bir televizyon kanalınd ayaptığı açıklamada,  “sözde ortak açıklama aslında bir Doruk Anlaşması’dır ve bir Kıbrıslı Rum liderin bugüne kadar imzaladığı en kötü anlaşmadır. Partenojeneze (bakir doğum) atıfta bulunduğu ve Türk oluşturucu devletine açıkça egemenlik ve vatandaşlık verdiği için bu anlaşma, Kıbrıs Helenizm’inin tek siperi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tasfiyeye sürüklüyor” iddiasında bulundu.

Anastasiadis’in, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ı da geçtiğini söyleyen Papadopulos, Hristofyas’ın tavizlerinin öneri şeklinde olduğunu ancak Anastasiadis’in anlaşmanın altına attığı imzayla Türk tarafına, yıllardır istediklerini verdiğini savundu.

Papadopulos, nihai çözüm anlaşması olsa bile Kıbrıslı Türklerin uluslararası camiaya gidip egemenlik ve vatandaşlık talep edebileceğini çünkü Kıbrıs Rum tarafının kendilerine bu hakkı tanıdığını belirtti.
Eroğlu-Anastasiadis anlaşmasında gördüğü en büyük tehlikenin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tasfiyesi tehlikesi olduğunun altını defalarca çizen Papadopulos, Rum Başkanlık Köşkü tarafından basına sızdırılan iki yabancı kurumun ortak açıklamayla ilgili uzman raporunun, Rum Ulusal Konseyi’nin ve siyasi parti başkanlarının önüne konulmadığını söyledi.
Papadopulos, hukukçuların bu uzman görüşlerini üstünkörü bulduğunu da belirtti ve Kıbrıs sorununun hukuki değil siyasi bir sorun olduğu görüşünü ortaya koydu.

 

Hükümetten ayrılma konusu


Gazete, Papadopulos, “DİKO parti organlarına gidip partinin hükümetten çekilmesini onaylamasını talep edip etmeyeceği” sorusuna cevap vermekten kaçınsa da yaptığı açıklamalarla, hükümetten ayrılma niyetinin daha da kesinleştirdiğini yazdı.
Papadopulos’un, herhangi bir karar alındıktan sonra Rum halkına tezlerini anlatacağını açıkladığını belirterek, özetle şöyle devam ettiğini yazdı:
“Asla saklanmadım. Başkan Anastasiadis DİKO’ya seçim öncesinde verdiği taahhütleri yerine getirmedi. İşbirliği demek, Başkan’ın siyasi ortağıyla istişare yaparak görüşlerini dinlemesi demektir. Başkan Anastasiadis, Ulusal Konsey’de de defalarca teşhir edilmesine karşın ortak açıklamayı bizimle istişare etmedi, görüşümüzü almadı.”


Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2014, 06:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473