Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kayıplar konusundaki son kararının ardından, artık Türkiye’den ileri sürülen KKTC’deki toplu mezarlar konusunda yeni bilgiler beklediği belirtildi.
Haberi yukarıdaki başlıkla yayımlayan Alithia gazetesine göre, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararını yorumlayan, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, (kayıplar konusunda) bir adım daha öteye gidildiğini ve Türkiye’nin bu insani meselede işbirliği yapmasını umduğunu dile getirdi.
Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye baskı yapabilmesini umduğunu, çünkü asıl önemli olanın sonuç olduğunu dile getiren Nestoros, 2016 yılında KKTC’de toplu mezarlar bulunmasının, önümüzdeki yıl boyunca kazı programının kesintisiz sürmesi için kritik bir unsur olduğuna işaret etti.
“Savaş alanlarındaki cesetlerin toplanması” konusuna da değinen Nestoros, “Türkiye’nin bu mesele hakkındaki bilgileri vermesi için işbirliğinde bulunması amacıyla, bunun yönteminin bulunması gerektiğini” ifade etti.
Gazeteye göre, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararıyla, tüm olası askeri bölgelere engelsiz erişim istendiğini ifade eden Nestoros, Türkiye’nin bu kararla birlikte, kendi başına arşivlerindeki bilgileri tespit etmeye ve bunları Kayıp Şahıslar Komitesi’ne vermeye çağrıldığını da dile getirdi.
Üçüncü gelişmenin ise kemiklerin yerinin değiştirilmesiyle alakalı olduğunu söyleyen Nestoros, Türkiye’nin bu üç büyük konuda işbirliği yapması yolları bulunması halinde, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin işinin daha da kolaylaşacağını belirtti.
2016 KRİTİK YIL
2016 yılının kritik olduğunu, çünkü Antropoloji Laboratuarında kimlik tespiti için yeni vakalar bulunmadığını dile getiren Nestoros, kazı programının 2017 yılında engelsiz bir şekilde ilerlemesi için, kazı çalışmalarında başarılı olunması gerektiğine işaret etti.
Konuşmasının devamında “münferit şeyler tespit edilmesine değil, toplu mezarlar tespit edilmesine atıfta bulunuluyor ki mevcut aşamada böyle bir şey yoktur” ifadelerini de kullanan Nestoros, “Bu tip mezarlar tespit edilmedi. Ben var olduklarına eminim, ancak birinin bize bu bilgileri vermesi gerekir. Bizim de Kıbrıslı Türklerle ilgili olarak, görgü tanıklarından edindiğimiz bilgiler var. Eğer iki taraf işbirliğinde bulunmazsa, ortaya herhangi bir sonuç çıkamaz. İşbirliği Kayıp Şahıslar Komitesi için her şeydir” dedi.
Gazeteye göre, bir kayıp cenazesinde konuşan Rum Yönetimi’nin İnsani Konulardan Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu ise, KKTC’deki askeri bölgelerde bulunan 30 civarında noktanın kazıya açılması, ancak kazı yapılmasının yılda 10 nokta ile sınırlanmasının, Rum Yönetiminin, Türk tarafının kayıplar konusunda tam ve kesintisiz işbirliği yapmasına dair taleplerini karşılamaktan çok uzak olduğunu iddia etti.
Her bir kayıp kişinin akıbetinin belirlenmesi sürecinin başarılı olması gerektiğini vurgulayan Fotiu, 1.508 kayıtlı Kıbrıslı Rum kayıptan, 1.025’inin halen kayıp olduğunu ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2016, 10:09