Alman “Handelsblatt” gazetesine konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “iki toplumun hakları ve güvenliği için en iyi garantinin AB üyeliği statüsü olması kaydıyla; AB üyesi bir devletin garantör güçlere ihtiyacı olmadığını” söyledi.
Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, gazeteye demecinde, mülkiyet, tazminatlar, toprak düzenlemeleri, güvenlik ve garantileri en zor konular olarak nitelendiren Anastasiadis, gazetecinin iyimser olup olmadığı konusundaki sorusuna ise, “iyimserim” yanıtını verdi ve sözlerini kısaca şöyle sürdürdü;
“Eğer iki tarafta da diğer toplumun endişeleri için anlayış varsa ve Türkiye adil bir çözüme katkıda bulunursa, bu yıl içerisinde dahi başarabiliriz” dedi.
Gazeteye göre, birleşik bir Kıbrıs’ın Avrupa güvenlik mimarisinde oynayabileceği rolün kendisine sorulması üzerine ise Anastasiadis, “birleşik bir Kıbrıs’ın Hıristiyan ve Müslümanların barış içerisinde bir arada yaşamasına dair bir prototip teşkil edebileceğini” savundu.
“Kıbrıs’ın terörle mücadele için bir üs teşkil edebileceğini” de dile getiren Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünden AB, NATO aynı zamanda Türk-Yunan ilişkilerinin de yararlanacağını dile getirdi.
Gazeteye göre Anastasiadis, birleşik bir Kıbrıs’ın, kıyılarının açıklarında bulunan doğal gaz rezervleri sayesinde, artık Avrupa’nın enerji arzının güvence altına alınmasına önemli derecede katkıda bulunabileceğini de sözlerine ekledi.
Akıncı ve diyalog
Simerini gazetesine göre ise Anastasiadis gazeteye demecinde, Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle yoğun bir diyalogun başladığını, bu diyalogun birçok önemli konuda ilerleme getirdiğini, aynı zamanda görüş ayrılıkları tespit edildiğini de savundu.
Gazeteye göre, AB’nin sürece daha aktif katılımıyla, iki toplumun geçmişte yaşadıkları tecrübelerden ötürü sahip oldukları çekince ve korkuların aşılacağını umduğunu da dile getiren Anastasiadis, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarında destekleyeceğini umduğunu da ifade etti.
Gazeteye demecinde, Kıbrıs’ın, jeostratejik konumunun önemine de değinen Anastasiadis, “Komşularımız, dünya barışını da tehdit etmekte olan eşi benzeri görülmemiş, kanlı çatışmalardan etkilenmektedir. Birleşik bir Kıbrıs, Hıristiyan ve Müslümanların barış içerisinde bir arada yaşamasına dair prototip teşkil edebilir. İki taraf da diğer toplumun endişelerine anlayış gösterir ve Türkiye de adil bir çözüme katkıda bulunursa, içinde bulunduğumuz yıl başarılı olunabilir” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2016, 09:33