Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros “BM’nin ‘Yeni Fikirlerle’ Flörtü… Uluslararası Örgüt Gayrı Resmi Beşlide Alternatifleri Görüşmeye Hazır… İki Devlette İngiltere’nin Rolü, AB’nin Hayırı” başlığıyla manşete çektiği haberinde, 5’li konferans sırasında farklı senaryoların gündeme gelebileceğini iddia etti.
Haberde, böyle bir ‘esnek’ yaklaşımın, İngilizlerin Kıbrıs Yüksek Komiseri Stephen Lillie aracılığıyla alenen ifade ettikleriyle uyumlu olduğuna işaret edildi. Lillie’nin son açıklamasında farklı yaklaşımlar olduğuna göre alternatif çözüm şekillerinin görüşülebileceğini yinelediği hatırlatılan haberde, “İngilizlerin yaklaşımının iki devlet ve gevşek-desantralize federasyon arasında hareket ettiği ortadadır” ifadesine yer verildi.
Haberde, orta yolun ne olduğu sorusuna ise şu cevap verildi:
“Konfederasyona daha yakın olacak gevşek, desantralize federasyon. Lord Hannay dönemi itibarıyla bir İngiliz icadı olan yapıcı belirsizlik teorisiyle Kıbrıslı Rumlar (gevşek) federasyon, Türkler konfederasyon modeli olduğunu savunacak. Esasında konfederasyon olacak.”
AB’nin ise Kıbrıs’ta iki devleti kabul etmediğini açıkça ortaya koyduğunu belirten gazete “Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, AB’nin bu görüşünü telefon görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a da açıkça ilettiğini” yazdı.
Haberini iç sayfasında detaylandırırken BM’nin, alternatif senaryoları görüşmeye hazır tavrının soru işaretleri yarattığını ve pratikte niyetini de ortaya çıkaracağını yazan gazete şöyle devam etti:
“Genel Sekreter’in görev/yetkisi belirlenmiştir ve iki devleti seçenek olarak içermiyor. Görev/yetki değişikliği olması için Genel Sekreter’in Güvenlik Konseyi’ne başvurması gerek. Yabancı diplomatik kaynaklar BM çevrelerinin, geçmişte Kıbrıs Rum tarafının da başka fikirlerin de görüşülebileceğini dile getirdiğini savunduklarını vurguluyor.”
Rum tarafı değerlendiriyor
Gevşek federasyon önerisinin perde gerisinde Rum tarafının da görüştüğünü belirten gazete
özetle şunları ekledi:
“Gevşek federasyon önerisini perde gerisinde bizim taraf da görüşüyor görünüyor. Geçen hafta Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis bunu alenen söyledi. Diplomatik kaynaklara göre Başkan Nikos Anastasiadis, Ersin Tatar ile gevşek federasyonu görüştü. Soru, Kıbrıs Rum tarafının, daha müzakere masasına bile oturmadan, bazılarının intihar olarak nitelediği gevşek federasyonu hangi sebeple görüşmeye başladığıdır.
Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu çıkmazı artık hükümet de anladı. Erdoğan’ın Maraş’a girmesinin acizlikle karşılanması da tesadüf değil. Hükümet, bu meydan okumalar çerçevesinde ve ilhak ile tanınma arasında, gevşek federasyonu uzlaşı çözümü görüyor.”