Göz çevresinde oluşan yağ bezeleri insanlar için özellikle estetik açıdan kötü görünüme neden olur. Gözler ve çevresi vücudumuzdaki cildin en hassas ve ince yapıda olan bölgesidir. Bu yüzden bölgede hareket halinde olan kaslar oldukça yoğun olarak bulunur. Gözün etrafındaki kemiklerin korumuş olduğu bölgede, vücutta yağ açısından en fakir olan alandır. Ancak göz kapaklarında ve kirpiklerin altında istenmeyen yağ torbacıklarının oluşması çok sık görülebiliyor. Cilt tabakasının etkilendiği olumsuz koşullarda, kirpik altları ve göz kapakları etkilenmektedir. Bu sorunu yaşayan kişiler için, en önemli konu yağ bezelerinin nasıl tedavi edileceğidir. Vücutta diğer bölgelerde oluşan yağ bezelerinde cerrahi yollara başvurulsa da, göz çevresi oldukça hassas olduğundan bu yöntem genellikle tercih edilmez.
Göz çevresinde yağ bezeleri neden oluşur?
Göz çevresi cildinin ince ve az yağlı olması nedeniyle, eğer yağ bezelerinden yakınmanız varsa kullandığınız cilt ürünlerinin yağlı olduğu düşünülebilir. Bazı uzmanlar bunun yüksek kolesterol değerleri nedeniyle oluşabileceğini belirtirler. Ayrıca yağlı göz makyajı temizleyicileri de, bu yağ bezeciklerinin oluşmasında etkili olabilir. Bu bölge oldukça hassas bir bakım istemektedir. Yaşlanma etkilerinin bile ilk olarak başladığı alandır. Bu nedenle göz çevresine özenli bir bakım uygulanması gerekir.
Göz altındaki yağ bezeleri
Göz altında görülen yağ bezeleri çeşitli türlerde olabilir. Bu yağ bezeleri hem kadınlarda, hem de erkeklerde estetik olarak hoş olmayan bir görünüme neden olur. Bunlar yağ dokusunda gelişen ve büyüme gösteren iyi huylu oluşumlardır. Bunların tedavi yolları da birbirinden farklı olur. Göz altlarında en sık oluşan yağ bezesi rahatsızlıkları ise aşağıdaki gibidir;
Siringoma: Bu yağ bezeleri ter bezlerinden dolayı oluşan iyi huylu oluşumlardır. Toplumda yaygın şekilde görülen bu bezeler, genellikle ergenlikle birlikte etkili olur. Neden oluştuğu tam olarak bilinmese de, kadınların bundan daha fazla etkilendiği görülür. Kadınların göz altında olduğu kadar göğüs bölgesinde, genital bölgede, koltuk altı ve göbek çevresinde oluşabilir. Sarı renkte ya da ten renginde olan oluşumlar, 1-3 mm çapında, net sınırlı, ciltten kabarık ve yuvarlaktır. Sayıca fazla miktarda olan yağ bezeleri simetrik olarak yerleşim gösterirler. Tedavisinde elektriksel cerrahi ya da lazer tedavisi kullanılır. Uygulanan 1-3 seans içinde temizlenirler. Ancak açık tenli olan kişilerde bölgede beyaz lekeler kalabilir. Fakat Siringoma her zaman tekrarlama eğilimi gösterebilir.
Ksantelezma: Bu yağ bezeleri genellikle göz kapaklarının içinde oluşan sarı renkteki yağ bezeleridir. Alt göz kapağına göre üst göz kapağında daha fazla görülür. Kıvamı yarı sert ve yumuşak olabilir. Çoğunlukla simetrik bir yerleşim gösteren oluşumlar, her iki göz kapağını birden etkiler. Kalıcı ve ilerleyici olduklarından, kendiliğinden geçmezler.
Kadınlarda daha çok rastlanır. Genellikle 40-50 yaşlarında etkili olmaya başlarlar. Bu türde yağ bezesi olan kişilerin genellikle kan yağlarında yükseklik vardır. Bu değerler genetik olarak yüksek olur. Tiroit hastalıkları ve şeker hastalığı ksantelezma oluşumuna neden olabilir. İyi kolesterol değerleri düşük olan bu kişiler, damar sertliği açısından risk altında olurlar. Bu nedenle yağ bezeleri olan kişilerin kan yağlarını kontrol altında tutmaları tavsiye edilir. Beslenmelerine dikkat etmeli, kan yağlarını yükseltecek besinlerden kaçınmalıdırlar. Bu türde yağ bezelerinin tedavisi estetik açıdan hoş olmadığı için yapılabilir. Göz altı yağ bezeleri için lazer tedavisi, kimyasal peeling ya da elektriksel cerrahi yöntemleri kullanılabilir. Tedaviden sonra iz kalma olasılığı az olur. Lazer tedavisinde ve elektriksel cerrahi bu konuda daha başarılı sonuçlar verir. Cilt kendini yenilediğinden, bu yağ bezelerinin tekrarlama olasılığı fazla olmaz.
Milyum: Bu türdeki yağ bezeleri göz çevresinde en fazla görülen bezelerdir. Küçük yaşlardan itibaren herkeste görülebilir. Beyaz ve sarımsı renkte, yüzeysel, 1-2 mm çaplı, kabarık ve yuvarlak oluşumlar şeklinde görülür. Neden oluştuğu bilinmeyen bu bezeler yanaklarda ve göz çevresinde etkili olur. Genellikle kozmetik sebeplerle tedavi edilirler. Bezelerin ağızları steril edilmiş iğne ya da bisturiyle temizlenir. Ayrıca A vitamini içeriği olan kremlerde faydalı olabilir. Bazen lazer tedavisi, elektro cerrahi gibi yöntemlerde tercih edilebilir.
Göz üstünde yağ bezesi
Göz üstünde yağ bezesi zararsız lipomlar olarak bilinmektedir. Fakat kişiyi görsel olarak rahatsız etmektedir. Yağ bezeleri göz çevresinde, göz kapağında ve göz üstünde zaman zaman belirmektedir. Gözde, göz üstünde ve göz çevresinde milium, siringoma, ksantelazma gibi yağ bezeleri çıkmaktadır. Göz üstünde yağ bezesi epidermal kist olarak da bilinmektedir. Kişi hayatında tehlike arz etmeyen bu kistler çoğu zaman zararsızdır. Bu tür kistlere vücutta bulunan ve görevi cilt üzerine yağ salgılamak olan yağ bezlerinin yolunda tıkanıklık oluşması sonucunda ortaya yağ bezesi oluşmaktadır ve cilt altına yerleşmektedir. Yağ bezeleri iyi huylu yada kötü huylu olabilmektedir. Cildin altına yerleşen küçük yağ bezeleri kist olarak ta bilinmektedir. Küçük yağ bezeleri iyi huyludur ve kanser teşkil etmezler. Fakat yağ bezesi 5 cm çapına ulaşmış ise liposarkom yani kötü huylu kanser yapabilen ur riski taşımaktadır. Zararsız olan göz üstü yağ bezesi oldukça sert bir yapıya sahiptir, yağ bezesinin rengi bazen sarı bazen beyaz bazende cilt rengi olabilmektedir. Kişi vücudunda veya bulundukları bölgede ağrı yapmazlar, acıya sebep olmazlar.
Göz çevresindeki yağ bezeleri için bitkisel çözümler
1. Sarımsak
Yağ bezeleri için en popüler bitkisel çözüm sarımsaktır. Sarımsak içerisinde bulunan enzimler, yüksek kolesterolü düşürerek, yağ bezelerinin kaybolmasını sağlar. Bir çok sağlık dergisi ve bilimsel araştırma yapan enstitüler, sarımsağın kan basıncı ve kolesterolü düşürmek için en iyi bitki olduğunu söylüyor.
Bir diş sarımsak ile aynı ölçüde karanfili ezip, karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı göz çevresindeki yağ bezelerinin üstüne sürün. 10 dakika beklettikten sonra ılık su ile bölgeyi temizleyin. Günde 1 defa bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Ancak gözünüze değdirmeyin. Aksi halde feci yakacaktır.
Alternatif olarak her gün aç karnına 2-3 diş sarımsak yiyin. Eğer kolesterol varsa
bunu doktorunuz bile tavsiye edecektir.
Not: Sarımsak cildi yakan bir bitkidir. Bunun için uzun süre sarımsağı ciltte bekletmeyin. Aksi halde cildinizde cilt lekesi yapabilir. Hatta cildiniz hassas ciltse bu uygulamadan kaçının.
2. Hint yağı
Göz çevresindeki yağ bezeleri için diğer kuvvetli bitki ise hint yağıdır. Hint yağı içerisinde bulunan asitler, kolesterol nedeniyle oluşmuş yağ bezelerini küçültür.
Ancak hint yağını alırken ve uygularken aşağıdaki kurallara dikkat edin:
• Hint yağının soğuk presli olduğundan emin olun.
• Hint yağına bir parça pamuk batırın ve yağ bezelerinin üzerine uygulayın. Bu esnada gözlerinize gelmemesine dikkat edin.
• Göz çevresine uygularken masaj yaparak uygulamanızda fayda var. Aynı zamanda
geceden yapın ki, sabaha kadar yağ bezelerinin üzerinde kalsın.
• Göz çevresindeki yağ bezeleri geçene kadar her gün bu uygulamayı yapabilirsiniz.
3. Elma sirkesi
Eğer yüksek kolesterol nedeniyle göz çevresinde yağ bezeleri çıktıysa bunu elma sirkesi ile giderebilirsiniz. Elma sirkesi, ciltteki toksinleri dışarı atmaya yardım eder. Aynı zamanda asitli yapısı sayesinde yağ bezelerini küçültür ve yok eder.
Elma sirkesine bir parça pamuk batırın ve yağ bezeleri üzerine uygulayın. Uygulama
sonrasında 2 saat bekleyip, bölgeyi ılık su ile yıkayın. Gün içerisinde bir kaç kez bunu
tekrarlayabilirsiniz.
Alternatif olarak ılık bir bardak su içerisine 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve birazda bal
koyarak bunu için.
Not: Eğer hassas bir cildiniz varsa kullanmadan önce sirkeyi biraz sulandırın.
4. Çemen tohumları
Çemen tohumu, kolesterol düşürücü etkiye sahiptir. Göz çevresindeki yağ bezeleri kaybolana kadar gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Geceden çemen tohumlarını çok az su ile ıslatın ve sabah kalkınca bu suyu aç karnına
için. Bu karışım vücuttaki kötü kolesterol düzeyini azaltacaktır. Günlük olarak
tekrarlayabilirsiniz.
Alternatif olarak çemen tohumunu yine geceden ıslatıp, sabah bu karışım ile yağ
bezeleri hafifçe ovulabilir. Her gün bir defa tekrarlayabilirsiniz.
5. Soğan
Soğan, kötü kolesterol ve yağ birikimini engelleyen bir bitkidir. Ayrıca soğan içerisinde bulunan asidik özellikler sayesinde yağ bezelerini yok eder. 1 adet soğanın suyunu çıkartın ve üstüne biraz tuz ekleyin. Yatmadan önce nazikçe yağ bezelerinin üstüne uygulayın. Bütün gece cildinizde kaldıktan sonra sabah ılık su ile bölgeyi yıkayın. Bu uygulama her gün yapılabilir.
Alternatif olarak bir bardak su içerisine 2 yemek kaşığı soğan suyu ekleyip, her gün içebilirsiniz.
6. Muz
Doğal ve güvenli bir şekilde göz çevresindeki yağ bezeleri için muz kabuğu uygulanabilir. Muz kabukları, yağ bezeleri için çok etkilidir. Muz kabuğunda bulunan güçlü antioksidan özellikler ve enzimler bulunur.
• Bir adet muzun kabuklarını soyun.
• Kabuğun iç kısmını geceden, göz çevresindeki yağ bezeleri bulunan bölgeye sürün.
• Ertesi sabah ılık su ile temizleyin.
Alternatif olarak muz kabuğunun iç kısmını geceden göz çevresindeki yağ bezelerine yapıştırıp, sabah kalktığınızda temizleyebilirsiniz.