banner564

Gençlerden ne bekliyoruz?

2022 Erken Genel Seçim için bugün sandığa gidilecek, bir sonraki yazımızda sanırım sonuçları almış ve hükümetin nasıl kurulacağı üzerine konuşuyor olacağız.
Bu seçim döneminde yaşadığımız coğrafyada bir ilk gerçekleşerek, siyasi parti başkanları ve gençlerin bir araya geldiği, “Geleceği Konuşuyoruz” programını ilgiyle izledik. Parti başkanları ve gençlerin bir program dahilinde, soru cevap formatında bir araya gelmeleri herkes için yeni bir olaydı ve bizleri heyecanlandırdı.
Geçtiğimiz çarşamba akşamı (19 Ocak) gerçekleşen “Geleceği Konuşuyoruz” programını maalesef canlı izleyemedim! Nedeni ise sizlerin de tahmin edebileceği gibi elektrik kesintisi! Yayını perşembe günü internetten izleme imkânım oldu.
Güzel bir programdı. Ancak böylesi bir buluşmanın ilk olduğundan mıdır nedir bilemiyorum programdan kişisel beklentim yüksekti. Programı, gençlerin sordukları sorularla siyasi parti liderlerini zorlayacakları beklentisi içerisinde izledim. Ancak programın genel görüntüsü, topu birbirine yuvarlayan siyasi parti liderleri ve gençlerin siyasi liderlerini pek de zorlamayan soruları şeklindeydi. Aslında gençler güzel sorular sordular. Fakat sorulan soruların birçoğu geçmişte gazeteciler tarafından siyasi liderlere sorulan soruların aynısı olunca, verilen cevaplar da öncesinden bilinen tekerlemeler gibi oldu.
Yaşadığımız çağın hızlı temposu, yaş grupları arasındaki farkları derinleştiriyor. Günümüzün yaşam koşullarına daha kolay adapte olan gençlerden bizlerin beklentileri de daha fazla olmaktadır. Eğitimci kimliği taşımam nedeni ile “Geleceği Konuşuyoruz” konulu programda gençlerin yaşadığımız coğrafyanın koşullarına daha uygun, geçmişe yönelik değil de geleceğe yönelik soruları sormaların beklerdim.
Örneğin coğrafyamızdaki üniversite mezunu genç sayısı artarken, küçücük coğrafyamızda iş bulabilme olanakları azalmaktadır. Gençlerin üniversite dışında kendilerini geliştirebilecekleri olanakların nasıl yaratılabileceği konusunu sorgulamalarını beklerdim. Gençlerin hangi eğitimden geçerse geçsin, günümüzün teknolojik yapısına uygun olarak kendilerini nasıl geliştirebileceklerini sorgulamalarını bekledim.
Diğer bir yandan coğrafyamızda öngörülebilirlik azaldı. Teknolojiye bağlı olarak önümüzdeki 5-10 yıllık zaman dilimi içinde yeni mesleklerin doğacağı bilinmektedir. Endüstri 4.0 devrimine bağlı otonom üretim süreçleri ve sanal ortamlar oluşturulurken, gençlerimizden bu süreci sorgulamalarını beklerdim.
Birleşmiş Milletler; gençlik teşkilatına dönüşecek bir yapının oluşması düşüncesi ile 2014’te bir proje başlattı. Bu projeye bağlı olarak BM Gençlik Merkezi’nin 2022'de İstanbul’da açılması planlanmaktadır. Bu projeye BM Genel Sekreteri Guterres ve dünya liderleri de destek vermektedir. Coğrafyamızdaki gençlerin de böylesi bir dünya projesinin bir parçası olabilmelerinin yollarını sorgulamalarını beklerdim.
Sorgulamak, yaratıcı ve girişimci ruhu artırır. En önemlisi, hayata özgüvenli ve demokratik biçimde bakabilmemize yardımcı olur. Coğrafyamızda hep sürdürülebilir bir yapının oluşturulabilmesinin yollarını ararken, sürdürebilirliğin temel dayanağının sorgulayan gençler olduğunun bilincine varmalıyız. Bu nedenle gençlere sorgulayabilmelerini sağlayacak ve çalışma motivasyonunu kazandıracak ortamların ve imkanların çok daha fazla yaratılması gerekmektedir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar…

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gülay
Gülay - 3 yıl Önce

Gençlerin dünyayı tanıması için belirli bir süre yurt dışında sosyo-ekonomik deneyim yaşamaları gerektiğine inanıyorum. Hemen hemen aynı kurumsal yapının anaokulundan üniversitesine kadar eğitim görüp hayata atılan gençlerin, hayat deneyimlerinin eksik olduğuna inanıyorum!

banner608

banner474