banner564

Harmancı, personel sayısının 895 olduğunu söyledi

Genç Vizyon’a konuk olan Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, personel sayısının 895 olduğunu söyledi ve ekledi:

Harmancı, personel sayısının 895 olduğunu söyledi
banner598
Cemre AKAR
   Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, kısa sürede halkın gönlünde yer almayı başaran, genç, dinamik, azimli ve samimi bir siyasetçi. Vatandaş ile arasına rütbe koymamış, ama olgun ve ciddi duruşundan da ödün vermeyen bir başkan! 
   Bu hafta genç vizyonun konuğu olan Mehmet Harmancı, sadece iş hayatını değil, özel hayatını da Diyalog okurlarıyla paylaştı. Harmancı’nın çarpıcı açıklamaları arasında, Lefkoşa Belediyesi’nin şişkin kadrosu dikkat çekiyor. Harmancı, mevcut personel sayısının 895 olduğunu belirtirken “350 işçi, 150 de memur olmak üzere 500 kişilik bir kadro yeterlidir”diyor.
10 kelimede Harmancı
   Soru: Kısa soru ve kısa  yanıtlarla düşüncelerinizi alarak sohbetimize başlayalım
1-Lefkoşa:  Tarih
2-Barış: Olması gereken
3-Kariyer: yolun getirdiği
4-Aşk: Heyecan
5-Yaşam: Zorluk
6-Siyaset: Tutku
7- Sanat: Emek
8-Bütçe: Disiplin
9-Eğitim: Formasyon
10-Basın: Özgür

   Soru: Mehmet Harmancı’nın bilmerdiğimiz yönleri nedir? Önce bundan başlayalım...
Harmancı: Ben Çağlayan çocuğuyum ve orda doğmaktan ve büyümekten mutlu bir insanım.
 Çocukluğumda ağır travmalar geçirmiş biriyim. 16 yaşından beri siyaset yapmaya gönül vermiş çok düzgün bir anne babanım oğluyum. Aile ilişkilerimin daha iyi olmasını dilerdim fakat özel hayatıma gereken zamanı ayıramıyorum. 
Hayatta en büyük eksikliğimi “bir çocuğumun olmaması” olarak görüyorum.
 İyi bir Yeni Camiliyim. 

   Soru: Lefkoşa halkı neden Harmancı’yı tercih etti?
Harmancı: Samimiyetimizden dolayı.
Seçim propagandamız insanlara ulaşabilidi. Abartılı bir seçim kampanyası yapmadık. Toplam 110 bin TL lik bir bütçe kullanıldı ve parti bunun 25 bin TL sini verdi. Geriye kalanlar gönüllüler tarafından karşılandı.
İnsanlara Lefkoşa’nın durumundan, sorunlarından bahsetmedik. Lefkoşa’nın potansiyeli olduğundan bahsettik. 
Her şeyden önce Lefkoşa Başkent’tir ve en önemlisi de güneyden kuzeye yoğun geçişlerin olmasıdır.
İnsanlarda bir süre sonra algı noksanlığı olmuş ve uzun süren grevler sonucunda “belediye ne yaparsa yapsın yetersiz” algısı oluşmuş. Lefkoşa halkı şehrin ve belediyenin bir birinden kopuk olduğu düşüncesindeydi. Seçimlere katılım oranının %52 olması da bu umutsuzluğun bir göstergesiydi.
Bizim hedeflerimizden biriside Lefkoşalıları şehirle barıştırmaktı.
Dürüst, düzgün ve pozitif bir seçim kampanyası yürüttük ve bu seçimlerde halk “samimiyete” oy verdi.

Soru: Peki belediye de ilk gününüz nasıldı?
Harmancı: 3 Temmuz günü mazbatayı aldıktan sonra arka kapıdan girdim ve yukarı çıktım. Öncelikle “Devir Teslim” töreni içi eski başkanı aradım. Küçük bir törenle devir teslim gerçekleşti. Hemen bir toplantı gerçekleştirdim. İlk başta herkes çok kaygılıydı. Gözlerinden anlaşılıyordu.
Mesai 7’de başlıyor
Soru : Bir iş gününüz nasıl geçiyor.
Harmancı:  Haftanın belirli günleri sabah 7’de önce sanayiye giderek güne başlıyorum. Saat 8’i beş geçe basın özetlerini alıp 9’dan itibaren küçük toplantılar, konuların takibi, planlamalar ve hibelere başvurmayla güne başlıyorum. 
   Belediyeden ayrılmam akşam 7-8 i buluyor. Göreve geldikten sora dediğim gibi sosyal yaşantıma ve özel hayatıma istediğim kadar vakit ayıramıyorum. 
Soru: AB’den herhangi bir destek var mı?
Harmancı: 2016’dan önce çok büyük olasılıkla herhangi bir fon açılmayacak gibi görünüyor. 
Fakat insanların fazla hissedemeyeceği bazı hibeler alınacak. Örneğin mezbaha atıklarının artırılması ile ilgili AB desteği olacak.
Bunun dışında TC Yardım Heyeti’nden bazı projeler için destek talebimiz var. 15 milyon TL’lik bir öneri sunduk ve projeler önerdik. Bunlardan bir tanesi Turizm Pazarı Projesi var. Şu anda terminalde kurulmakta olan pazarın yerini taşıma ve daha modern bir Pazar haline getirme gibi. 
   Alt yapı projelerimiz var. Yağmur suyu diranaj hatları, kanalizasyon ve master planı. 

Soru: Belediyenin bütçe sıkıntısının artık konuşulmadığı yer yok. Bu durumla ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir? 
Harmancı:  Şu anda belediyenin çok ciddi borçları var ve olmaya da devam edecek. Cari gider ve gelir dengelenemiyorsa bu açık devam edecek. Bizim kanaatimizce Mart ayına kadar bir hedef var ve gelirlerin aylık 800 bin Tl artması lazım. 
Soru: Bunu nasıl başarmayı düşünüyorsunuz? 
Harmancı: Tahsilat miktarlarının artmayı hedefliyoruz. Tüzüklerde var olan ve uygulanmayan haklar var. 
Örneğin Kıymet Tartı ücretleri. İlk bana da ismi garip gelmişti. Şöyle açıklayım. Şehre giren sebzelerin tartılmasından elde edilen gelir. Bunların düzenli bir şekilde toplanması.
Bunun dışında Dereboyu, Taşkınköy gibi işlek bölgelerde “Park Metre” uygulanmasıyla yıllık yarım milyon dolayında bir gelir beklentimiz var. 
En önemlilerinden biri de  2007den beri güncellenmeyen tüzükler ve buna bağlı kanalizzasyon ücretleri. 
Girne, Gönyeli ve Mağusa’da kanalizasyon bağlantısı için alınan ücret 1000 TL civarında iken, Lefkoşa’da bu rakam 250 TL dir. Biz de bu rakamı diğerlerinin seviyesine getirmek zorundayız. Yine ayni şekilde sağlık ve temizlik vergilerini aynı oranlara çekmeyi planlıyoruz. 
Fakat merak etmeyin  suda herhangi bir artış olmayacak. Bu zaten bizim sosyal poletikamızdır. Haspolat arıtma tesisinden elde edilen suyu gelire çevirmek için bazı adımlar attık. 
Kira ve ihaleler uzun süredir işgal altında. 2015’ten itibaren kira gelirleri de düzenlenecek.
Şu anda sanayide belediye araçlarını tamir eden atölyeleri var. Burada çalışan insanlar maaş alıyor. Biz bu atölyeleri tamir edip çalışanlara kiralamayı düşünüyoruz. Yani özelleştirmeyi.
Kısacası biz onlara maaş vermeyi durdurup sadece tamir edilen araçların ücretlerini ödeyeceyiz onlar da bu atölyelerde özel olarak iş yapabilecek. 
Bu projeler bir miktar performans sağlayacak fakat yinede Mart’tan sonrası için bazı beklentilerimiz var. Merkezi hükümetten Lefkoşa’nın haklarının korunması ile iligili bazı taleplerimiz olacak. 
Çünkü Lefkoşa’yı sadece gece konakalayan nüfus olarak değerlendiriyorlar. Fakat Lefkoşa’yı gündüzleri farklı kesimlerden öğrenciler, sanayiciler, memurlar kullanıyor ve bizim Lefkoşa’da günlük topladığımız atık toplamı 130 tondur. Diğer atıklarla birlikte 200 tona ulaşıyor.
Soru: Şu anda belediye personel sayısı kaç ? 
Harmancı: İlk başladığım gün 900 kişi olan personel sayısı bugun 895’tir. Üçü disiplin soruşturması ve 2 istifa.
Soru: Sizce belediyenin efektif bir şekilde çalışması için personel sayısının kaç olması lazım?
Harmancı: 500 kişi yeterlidir! 150 memur 350 işci.
Personel sayısını azaltmak çok zor
Soru: Personel sayısının fazlalığı ile ilgili herhangi bir değişime gidilecek mi ? 
Harmancı: Öncelikle idari yapılandırmayı düzenlememiz ve yeni bir yönetim şeması çıkarmak lazım. Personel sayısını azaltmak çok zor. Bu yüzden intibak komisyonu kurulması lazım. Böylelikle yanlış yapılmış intibaklar düşer ve ciddi bir sonuç alınır. 
Soru: Hükümetle ilişkileriniz nasıl ?
Harmancı: Hükümetin geneliyle ciddi sıkıntılar var. Hükümetin odaklanma ve hedef  sıkıntıları var. Borçları yapılandıramayacağım düşüncesindeydiler ama yapılandırdık. Bu durumu birçok insan hayal olarak görüyordu. Fakat biz 5 farklı bankada olan borçları daha iyi bir faiz oranıyla tek bir bankaya alarak benim görev süreme yaydık. 
Siyasette yıpratılmaya çalışılacaksınız. Kuru muhalefet yapan çok olur ama sizi bir yere götürmez. Fakat yapıcı eleştiriler önemlidir. O yüzden siyasette neyi ayıklayacağınızı iyi bilmelisiniz. Örneğin CTP’nin muhalefeti bence kuru muhalefettir. O yüzden ciddiye almam. Fakat yapıcı eleştirilere sonuna kadar saygı duyarım.
Soru :Personelle ilişkileriniz nasıl ? 
Harmancı: Personelin bana güvendiğini düşünürüm. Fakat herkesin çok farklı beklentileri var. Bunların hepsini karşılamak zor. Disiplinli çalışmak çok önemli.
Önceye göre şu anda personelin hareketlendiğini düşünüyorum. Fakat yine de istenilen seviye de değildir. 
   Soru: Var olan personeli aktif olarak değerlendirmek ve verimi artırmak için ne gibi planlarınız var? 
   Harmancı: Öncelikle değerlendirme şeması hazırlıyoruz. Personel verimliliğini bu şekilde değerlendireceğiz.
Yeni açacağımız birimlerde personeli aktif olarak görevlendireceğiz.
Bu departmanlardan biri engelliler ve toplumsal cinsiyet eşitliği platformu. 
Bunun dışında belediye binasındaki lokantanın belediye tarafından işletilmesi ve bir miktar belediye personelinin burada görevlendirilmesi.
Belediyeye ait bir kreş yapılmasının ve öncelikli belediye personelinin çocuklarının burada eğitim alması ve eğitim hacının doğrudan maaştan kesilmesi projesi.
Belediye personelinin de yaşadığı sıkıntıları anlamaktayız. En başta 7 yıldır sosyal sigorta yatırımı yapılmayan personelin, zorlu ortamlarda helmeti, eldiveni olmadan çalışan işçinin durumunu anlamamak mümkün değil. Hedeflerimiz de zaten risk ödeneklerinin artırılması, ağır iş makinelerinin uzun süredir değişmeyen lastiklerinin değiştirilmesi ve personelin daha sağlıklı ortamda çalışması için çözüm arayışı içerisindeyiz.
Soru: Lefkoşa’nın renkleri nelerdir sizce? 
Harmancı: Lefkoşanın çok rengi var. Örenğin; Budak Pastahanesi Lefkoşa’nın rengidir. Pideci İlker de öyle.
Bandabulya, Büyük Han Lefkoşa’nın bütünüdür. Dereboyu Lefkoşa’nın gökkuşağıdır. Dikili Taş Lefkoşa’nın tarihidir. Mevlevi Tekkesi unuttuğumuz değeridir. Lefkoşa Lüzinyan’dır, Venedik’tir. Lefkoşa çok kültürlülüğün merkezidir. 
Bir zamanlar Türkler ve Ermeniler bir arada yaşardı ve Lefkoşa’nın renkleriydi. Şimdi ise Lefkoşa’da yaşayan Adanalısı, Hataylısı, Mağusalısı Lefkoşanın renkleri. 
Soru: Nasıl bir Bayram mesajı vermek istersiniz? 
Harmancı: Ben hep bayramları çok özel addetmişimdir. Belki de Çağlayan’da yetişmiş olmamdandır. 
Aileme karşı daha hayırlı bir insan olmak isterdim ama önceliğimi işime verdim. 
Umarım ki kazasız belasız bir bayram olur. Kimse tadını bozmaz. Çok fazla yeyip içerken bir yerlerde insanların bu olanaklardan mahrum olduğunu düşünelim. 

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2014, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473