Cemre Akar
Ali Tüzünkan Kimdir?
Elektirik Mühendiliği eğitimimi Eskişehir’de tamamladıktan sonra Bilgisayar Mühendisliği’nde Yüksek Lisansıma devam ettim. Türkiye’de 6 yıllık iş deneyiminden sonra KKTC’ye geri döndüm. Bir süre Kıbrıs Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra, yanıma mesleğine gönül vermiş çalışma arkadaşlarımı da alarak “Innovia” yı kurduk.
Biraz Innovia’dan bahsedermisiniz.
8 yıldır çalışma hayatını sürdüren “Innovia” digital ajans web sitesi tasarımında fark yaratan, işe yarayan mobil uygulamalar geliştiren, internet reklamcılığı ve sosyal medya yönetiminde öncü bir işletmedir. Innovia ismindende anaşılacağı gibi yenilikçiyiz ve dijitaliz. Bizim için önemli olan fark yaratmaktır.
Misyonumuz Kıbrıs’ın Philips’i olmaktır
Innovia’ nın misyonu ve vizyonu nedir?
Misyonumuz İşe yarayan 360 derece digital çözümler sunmak. Kendini çok översen reklam kokar, fazla mütevazi davranırsan söner gider.
Aslında en iyisi kim olduğumuzu çalıştığımız markalara sormaktır. Biz ‘müşteri’ kelimesini pek sevmeyiz çünkü çalıştığımız marka artık bizimdir ve birlikte bir takım olmuşuzdur.
Biz bu işe işletmeci olarak girmedik. Biz bu işe sevdiğimiz ve işimize gönül verdiğimiz için girdik.
Bizim misyonumuz Kıbrıs’ın Philips’i olmaktır. Biz gurur duyulan bir marka olmayı hedefliyoruz. Innovia aslında yeniliklerin yapıldığı yerdir.
Yenilik yoksa o işte biz de yokuz. Bizler en başta mühendis daha sonra iş adamıyız.
Kıbırs’ta tam anlamıyla bir “kaynak mezarlığı” var!
KKTC’de girişimcilik ekosistemi ne durumda?
Ben becerisi olan ve zeki insanların memur olmasına çok üzülüyorum. Tüm kaynaklarımız heba oluyor. Kıbrıs’ta tam anlamıyla bir “kaynak mezarlığı” var.
Bu mezarlığın içerisinde hem insan var hem para. Niye para diyorum. Çünkü müsbet yapılacak hiçbirşey için para yok fakat memurlara para var, 13’üncü maaşa para var.
Böylesine bir zihniyetin sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum.
Ülkemizde bize bugüne kadar tek yolun memurluk olduğu gösterildi. Yine de biz kendi yolumuzda mutluyuz.
Girişimcillik ekosistemini canlandırmak ve beyin göçüne engel olmak için sizce neler yapılmalı?
Özel sektördeki firmaların daha iyi şartlar sunması lazım. Önce kurumsal firmalar oluşturulmalı. Gençler hak ettikleri gibi bir iş bulamadıkları veya yapılan işleri beğenmedikleri için göç ediyorlar.
KKTC’de iş yapmak zor mu peki ?
Evet. Bu ülkede iş yapmak çok zor. İç savaşın olmadağı ve “iş yapılabilir indeksi”nde bizden daha geri bir ülke yoktur.
Kesinlikle girişimcilik ortamının iyileştirilmesi lazım. En birinci de adalet sisteminin geliştirilmesi gerekir. Bu ülkede adalet yoktur. İflas ve kayıplarla ilgili bir yasa yok. İnsanlar iş yapamıyor. Parasını toplayamıyor ve batıyor. Aslında okumuş gençlere biz sahip çıkamadık.
Üniversiteler sadece“mezun yetiştiriyor”!
Girişimcilik ekosisteminin önünde başka ne gibi sorunlar görüyorsunuz?
En önemli problemlerimizden biri de insan kaynaklarının kısıtlı olması. Üniversiteler sadece“mezun yetiştiriyor”. Kalifiyeli insan yok. Ülkenin tamamında zaten bir üretim yok. Üretim yapmak isteyen herkes bir sorunla karşılaşıyor.
Girişimcilik ekosisteminde adil bir ortam ve adil bir rekabet yok!
“Marketing” e bile ihtiyaç yok. Bu ülkede ancak devlet ihalesiyle iş yapıldığı için piyasa küçük kalıyor ve gelişmiyor. İş yapma kültürü bozuk ve gerekli bütçe ayrılmıyor.
Memuriyet Cumhuriyeti’nin sonuna gelinmiştir!Deniz bitmiştir. Devam etmesinde ısrar etmek son derece mantıksızdır.
İş ortamının ve en önemlisi adaletin geliştirilmesi lazım. Eğer bir yargı insanların alacağını tahsil edemiyorsa böylesi bir ortamda iş yapmak hayaldir.
“Doing business index” teki en kötü sıradayız ve eğer birşeyler yapılmazsa esarete mahkum kalacağız. Bu ülkenin bizim olabilmesi için önce alın teri dökülmesi, emek verilmesi ve gurur duyulacak işler yapılması gerekmektedir.
Şu anda güzel şeylerin altında Innovia’nın imzası vardır ve bizi tek motive eden de budur.
Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2014, 16:35