banner564

‘Cesaret, başarıyı getirir’

Uluslararası ilişkiler okuyan Reşat Karagözlü iş bulamayınca, deniz sporlarına yönelmekle ‘en doğru tercihi’ yaptığına inanıyor

‘Cesaret, başarıyı getirir’
banner598
Cemre AKAR

   Genç Vizyon’un bu haftaki konuğu olan ‘Kite Nad bananas’ adlı deniz sporları mağazasının işletmecisi Reşat Karagözlü, aslında Uluslararası İlişkiler mezunu. Kıbrıs’taki üniversite eğitimi sonrasında İngiltere’de master de yapmış. Fakat kendi alanında iş bulamayınca deniz sporlarına yöneldiğini belirten Reşat Karagözlü, doğru bir tercih yaptığına inanıyor ve herkese deniz sporlarıyla ilgilenmeyi tavsiye ediyor.
Soru: Önce sizi tanıyalım; çocukluk yılları ve eğitim 

Yanıt: 1985 Lefkoşa doğumluyum, çocukluk ve gençlik yıllarımda ailemin tam aksine hep çeşitli sporların içerisinde büyüdüm; basktetbol, badmindon, rüzgar sörfü ve zıpkınla balık avı. Üniversite eğitimimi Doğu Akdeniz Üniversitesi; Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladıktan sonra, yüksek lisans eğitimimde Birleşik Krallık Galler bölgesinde yaptım, (aslında, ‘Kitesurf’ ilk orada ilgimi çekmişti).  Eğitim ve askerliğimi tamamladıktan sonra her genç gibi iş aramaya başladım ve bir türlü beni tatmin edecek bir iş bulamadım ve bu süreçte kendimi bir ofise bağlı veya bilgisayar önü bir iş yapamayacağımı farkettim ve kendi işimi kurmaya karar verdim.
   Soru:’Kite and Bananas’ mağazasıyla deniz sporları sektörününe giriş sürecinizi anlatır mısınız?
   Yanıt: Zıpkınla balık avlama meraklısıydım, 2011 yazında askerliğimin bitmesine yakın bir dönem, arkadaşlarım ve şu anda ‘Kites and Bananas’ surf okulunda ortağım da olan Nazım Okyay Nazım ve Burhan Kırmızı, nerdeyse hergün Kitesurf yapmaya gidiyorlardı. Her gün rüzgar vardı o dönemde ve deniz dalgalı olduğundan zıpkınla balık avına gidemiyordum. Bunun üzerine ‘Kitesurf’ e başlamaya karar verdim nede olsa rüzgarlı günde Kite yaparım, rüzgarsız günde ise balığa giderim diye düşündüm. O dönemde KKTC’de eğitim veren birileri yoktu ve askerliğim bitmek üzereydi. Ben de tatilimi (Burhan Kırmızının baskıları ile) Türkiye’nin en büyük Kitesurf merkezlerinden biri olan Gökova’ya ayarladım ve eğitimimi orada aldım. Bu aslında benim hayatımda bir dönüm noktası oldu, ve bir anda bu spor bende bir tutku haline geldi, hiç bir rüzgarı kaçırmamaya başladım ve kendimi bu alanda geliştirmeye başladım. 
   Belirli bir süre sonra farklı malzemelere ve tamir yapan kişilere ihtiyaç duymaya başladık ve bu sporu yapan kişi sayısı da artmaktaydı bende bu dönemde iş aramaktaydım ve tutkun olduğum bu spor dalını meslek olarak yapmaya karar verdim ve bunun sonucunda ‘Kites and Bananas’ doğdu.

Önceleri herkes karşı çıkmıştı 
   Soru:Piyasada böyle bir dükkana sahip olan tek siz misiniz? Bize, sektördeki yerinizi, avantajlarını ve dezavantajlarını anlatır mısınız?
   Yanıt: Şu an KKTC’de başka arkadaşlarda Kitesurf  için malzeme getirip satıyorlar, fakat bu iş üzerine odaklı tam teşeküllü tek dükkan Kites and Bananas’dır. Ayrıca, tek geçim kaynağı Kitesurf olan bir tek KKTC’de benim. Zaman içerisinde bu işle ilgili dükkan sayısının artacağını düşünüyorum. Ben ilk başta böyle bir yatırım yapacağımı söylediğimde herkes ailemde dahil bunun mantıklı bir yatırım olmayacağını söylüyorlardı fakat, şu an beklenen seviyede olmasada Kites and Bananas büyümeye devam ediyor hatta başkalarıda bu sektöre yatırım yapmayı düşünmeye başladı. Bu durumda benim avantajım bu sektöre diğerlerinden önce girmem, bunun getirdiği bilgi ve tecrübedir. Bu sektör şu an için çok küçük bir potansiyele sahiptir. Belki de adamızda bu işle uğraşan yüz kişi ve biz bunu artırmaya çalışıyoruz. En büyük problemimiz nakliye işlemleri, belirli bir boyutun üzerinde kutuları uçak ile getiremiyoruz, çok fazla stok tutmak da mantıklı değil, bu sefer gemi yoluna başvurmak durumundayız buda nakliye sürecini çok uzatıyor.

   Soru: Kite Surf’ün dünyadaki ve bizdeki yerinden bahseder misiniz?
   Yanıt:Bu spor ilk olarak 1997 yılında Fransız Legaignoux kardeşler günümüzde kullandığımız tip şişirilebilir uçurtmaları üretmeye başladı yani dünyada da çok yeni bir spor, esas yayılması ise 2005-2006 yıllarında gerçekleşti. Günümüzde Kitesurf’ün dünya çapında şampiyonaları düzenleniyor ve bir değişiklik olmadığı taktirde 2016 Olimpiyatlarında yer alacak. Birçok Windsurf ile uğraşan kişi Kite surfe transfer oldu ve Kitesurf yapanların sayısı da bizde olduğu gibi dünyada da hergün artmakta. 
   Bizde ise 2007-2008 yıllarında  4-5 kişi bu sporla ilgileniyordu fakat bu sayı yüzlü rakamlara ulaştı şu an ve bir çok kişinin ilgisini çeken bir spor dalı oldu. Yukarda da beklenen seviyede demiştim bunun sebebi biz bir ada ülkesi olmamıza rağmen çok az kişi su sporları ile uğraşıyor, bir çok kişide denizden çekinme var gençlerimizi Kitesurf gibi doğa ve deniz sporlarına yönlerdirmeliyiz çünkü bunlar için uygun iklim şartlarına sahibiz aslında. Biz kışta denize girdiğimizde bize siz şaşırdınız diyorlar fakat bir çok yerde yazdaki su sıcaklığı bizim kışımıza eşdeğer. 
   Daha da yakından bir örnek verecek olursak bizde çok az kişi Nisan ve Mayıs aylarında denize girer fakat ayni kişiler yazın Ege denizine tatile gittiklerinde aynı sıcaklıktaki denize giriyorlar, kısacası düşünce kalıplarının değişmesi gerekiyor. 
İsteyen herkes yapabilir
   Soru: Aynı zamanda yaptığınız bu sporun eğitmenisiniz. Bu sporu öğrenmek için gerkenleri, ne kadar zamanda öğrenebiliriz, hangi ekipmanlara ihtiyacımız var ve bize maliyeti ne kadar olabilir?
   Yanıt: Nasıl ki herkes araba sürebiliyor bu sporu da herkes yapabilir, öğrenmesi biraz meşakatli olsada öğrenildikten sonra bisiklet gibi hiçbir zaman unutmazsınız. Bu sporu öğrenmek için ilk önce lisanslı bir eğitmene başvurmanızı tavsiye ederim. Bu spor kendi başınıza öğrenebileceğiniz bir spor değil sonuçta bir extreme spordur. Bir çok detayı ve emniyet sistemleri vardır bunların nasıl çalıştığını bilmezseniz bunun altını çizerek söylüyorum çok emniyetli olan bu spor bir anda çok tehlikeli hale gelebilir. Bu günlerde yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri de budur bir çok kişi malzeme satın alıp bu sporu yalnız yapabileceğini düşünüyor bu imkansız değil ama çok riskli ve tehlikeli bir seçim olur. Birde bu sporu yapan herhangi bir kişi bu sporu öğretemez belirli bir tecrübede olması gerekir. Biz Kites and Bananas olarak kurslarımızı Akdeniz köyünün altında kumsalda yapıyoruz, ders ücretlerimiz 1100 TL’dir. Dersler ortalama 8-10 saat sürmektedir, bu sürede bütün malzemeler okulumuz tarafından temin edilir, ders sonunda siz uçurtmanız ile suda gayet emniyetli ve rahat bir şekilde antreman yapabilir seviyede olursunuz ve boardun üstüne çıkmaya başlarsınız ve uluslararası geçerliliği olan bir sertifika alırsınız. Buna Kitesurf Ehliyeti diyebiliriz. 
   Bu spora başlamaktan emin değilseniz denemeniz de mümkün, deneme kursları 2 saat sürmektedir ve bunun ücretide 250tl dir. Ben Burhan Kırmızı, Nazım Okyay Nazım ve iki arkadaşımız daha International Kiteboarding Organization’dan bu işi öğretebilmek için sertifikalarımızı aldık ve bu organizasyona bağlı eğitmenleriz. 
   Kursunuzu tamamladıktan sonra malzeme alma veya kiralamanız gerekir, malzemelerde araba gibidir yani bu işin eskisi yenisi veya ferrarisi veya tofaşı var buna oranla ortalama konuşacak olursak ikinci el iyi durumunda bir set (board, trapez ve uçurtma) 1000€ civarındayken bunun yenisi ise 2000€ civarındadır. 

   Soru: Bu sporun yaygınlaşması ve gelişmesi için önerileriniz nelerdir?
   Yanıt: Bir çok şeyde olduğu gibi bu spor dalına medyanın daha yakın olması lazımki çok daha hızlı tanınabilsin. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama bu yetmiyor, daha çok reklam yapılması gerekiyor.  Tanıtıldıktan sonra zaten cezbedici bir spor olduğu için gerisi geleceğini düşünüyorum.  Bugün dünyada aileler 7-8 yaşlarında kız veya erkek çoçuklarını bu spora başlatıyorlar ve bu çoçuklardır bu sporu daha da geliştirebilecek olan bizimde ailelerimizin bilinçlenmesi gerekiyor. 
   Soru: Gelecek hedefleriniz nelerdir?
   Yanıt:Gelecekteki hedeflerimden biri kendimi hazırlayıp ikinci bir şube açmak ve bunu deniz kenarında iyi rüzgar alan bir yere yapmak  ve artık o bölgede yaşamak.  Bir diğeri ise bu sporu çok daha fazla duyurmak ve bu ülkede yetişen çoçuklarımızdan en az birini dünya şampiyonalarında görmek. 
   Bu spordan benim aldığım zevkin beşte birini alırsanız size bir ömür boyu yapabilcek bir spor olarak kalır bunu gartantisini verebilirim. Lütfen adalı olarak denizden çekinmeyin ve bu spor ilginizi çekiyorsa tadına bir bakın, gerek malzeme veya kurslar ile ilgili bilgi almak  isteyenler bize facebook üzerinden veya [email protected] dan ulaşabilirlirler,  rüzgarlı bir günde plajda karşılaşmak üzere...

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2014, 08:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474