banner564

Festivaller Adası

Coğrafyamızda en çok tartışılan konulardan birisi de turizm faaliyetleridir. Sanayileşmenin gelişmediği, gelişemediği yerlerde, ekonomideki açığı kapatan turizm faaliyetleri daha da önem kazanmaktadır. 
Turizm faaliyetleri için pek çok doğal ve beşeri farklı kaynaklar kullanmaktadır. Kıyı şeritleri, kırsal alanlar, habitat, tarihsel kaynaklar, kültürel kaynaklar gibi… Bu kaynaklar içerisinde festivallerde yer almaktadır. Geleneksel hale gelen, her yıl ayni tarihlerde kutlanan, o yörenin imgesi haline gelen etkinlikler, turistler içinde pek çok imkânlar sunmaktadır.
Adamızda yapılan festivallerin bir kısmı uluslararası nitelik taşırken, büyük bir kısmı da ulusal düzeyde yapılmaktadır. Özellikle son dönemlerde ulusal düzeyde eko-gün olarak organize edilen yerel festivaller, günden güne daha fazla ilgi odağı olmaktadırlar. Sürdürülebilir turizm veya yaygın olarak bilinen diğer adı eko-turizm faaliyetlerine konu olabilecek olan eko-gün köy festivalleri, yöre halkının, muhtarlığın ve belediyelerin öncülüğünde yapılmaktadırlar. Yapılan yerel festivallerin yoğunluğu bir yandan sevindirici iken, diğer bir yandan bazı festivallerin ayni zaman dilimine denk düşmeleri düşündürücüdür.  İlgiyle ziyaret edilen festivallerin ayni gün olması ve iki festivalin mesafe olarak birbirinden uzak olması, ziyaretçilerin ilgilerinin de bölünmesine neden olmaktadır.
Dolayısıyla günümüzde çoğalmaya başlayan yerel festivallerin, ulusal çapta bir organize platformuna ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim. Kurulacak olan platform, devlet içinde bir bakanlık bünyesinde olabileceği gibi, bir sivil toplum örgütü de olabilir. Oluşturulacak olan platformun başlıca misyonu, yıl içerisinde yapılacak festivallerin, bölgelerine ve zaman dilimine göre çalışmalarının organizesini sağlamak olacaktır. Böylece belirli çakışmalardan ve bir birini tekrarı şeklinde olan festivallerden kaçınılmış olunacaktır.
Turizm sektörüne katkı sağlayabilecek olan festival organizeleri, oluşturulacak platform ile yıl içine yayılarak bir festivaller zinciri şeklinde pazara sunulabilir. Ulusal platformum, yurtiçi ve yurtdışında düzenleyeceği çeşitli konferanslar ve panellerle yerel halkın davetini uluslararası pazarlara ulaştırırken, yerel çapta organize edilen festivallere olan ilgiyi de artıracaktır.
Turizm sektörünün KKTC ekonomisinde istenilen yeri alabilmesi için gerekli çalışmaların yapılıp tedbirlerin alınması erken bir zamanda gerekmektedir. Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde gerçek başarıyı yakalayabilmek ve hedeflerimize ulaşabilmek için daha fazla çalışarak, araştırmalar yaparak, doğru analizleri gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Turizm adına analizleri hızlı bir şekilde gerçekleştirip karar mekanizmalarını harekete geçirmek, Coğrafya Bilgi Sistemleri bünyesinde oluşturulacak, Turizm Bilgi Sistemi sayesinde daha kolay olacaktır. Turizm Bilgi Sistemini oluşturmak için bir platformun varlığı gereklidir.
Yaşadığımız yeri, bölgeyi, ülkeyi yerli ve yabancı turistlere doğru olarak tanıtabilmek için yerel festivallerin katkısı önemlidir. Coğrafyamızda yapılan tüm festivallerin bir program doğrultusunda planlanıp yapılması, toplumumuzun yararına olacaktır.
YORUM EKLE

banner608

banner473