banner564

Ekonomik sorunlar ve çözüm olasılığı

   Kıbrıslı Türklerin en büyük özelliklerinden biri; birçok olay karşısında suskun veya tepkisiz kalmaktır…
   Özellikle hayati önem taşıyan konularda suskun kalırsanız; sizi anlayan insan bulamaz, doğruların öğrenmesine yardımcı olamazsınız…
   Mesela; 1974 öncesi ve sonrasındaki yaşam kalitesi, güvenlik koşulları, eğitim, kültür, sağlık ve sosyal yaşam…
   Bizler özellikle 1974 sonrasında ‘bir yandan yaşam koşullarının değişmesi’, diğer yandan savaşın getirdiği kazançlar sayesinde; mücadele tarihimizi ve şanlı direnişimizi de unutur hale geldik…
   Üretimi ve ihracatı yok denecek kadar az; kamu maaşlarını ödemekte zorlanan küçücük bir devlet düşünün…
   Maaşları ödemekte zorlanmasının nedenini bilmeyen var mı?..
   Bütçesinin yüzde 85’ini maaşlara harcayan bir başka yönetim şekli var mıdır dünyada?..
Biliyoruz ki benzeri yoktur…
   Buna karşın ‘düzelme’ yönünde adım atamıyor, maaş ödemede zorlandığımız zaman ananın kapısına dayanıyoruz…
   “Ana para vermezsen maaşları ödeyemeyiz” diyoruz…
   Sonra da ananın müdahalesinden rahatsızlık duyduğumuzu söylüyoruz…
   Bu kadar büyük bir çelişki içindeyiz…
   Ama bunu da görmezden geliyoruz…
   İşimize geldiği gibi hareket ediyoruz…

Geçmişimizi bilmiyorlar

   Bir başka önemli soruna dikkat çekelim…
   Bırakın yabancıları, kendi gençliğimiz tarihimizi, geçmişte verdiğimiz mücadeleyi bilmiyor…
   Yarattığımız bu bozuk düzen sayesinde bugünün gençlerine, çocuklarına ve ülkemize sonradan gelenlere dahi 1974 öncesindeki yaşantımızı anlatamadığımız için yanlış anlamalara, eleştirilere, zaman zaman da hakaretlere maruz kalabiliyoruz…
   Kıbrıslı Türklerin 1920’li yıllarda bile Türk bayrağı ile yatıp kalktığını, Türkiye’nin tüm bayramlarını; Türkiye’nin birçok ilinden çok daha büyük bir heyecanla kutladığını; Atatürk devrimlerini, Türkiye’den önce benimseyerek uyguladığını anlatamadık…
   Hatta okullarımızda Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öngörülen kitapların okutulduğunu, Türk vatandaşlarına anlatamadık…
   İşte o yüzdendir ki; Kıbrıslı Türkleri uzaktan tanıyanlar bizlere “siz 29 Ekim’i kutluyor muydunuz ki?” diye sorabiliyor…
   Onlara kızma hakkımız yok…
   Kuşkusuz; Kıbrıslı Türklerin, iki toplumlu bir adada daima barış ve dostluktan yana olduğunu da her fırsatta dile getirmeliyiz…
   Şimdi ağır ekonomik sorunlar yaşıyoruz… 
   Önümüzdeki aylarda bu sorunlar daha da ağırlaşacak…
   Ama sırf ekonomik sorun var diye ‘nasıl olursa olsun’ düşüncesiyle herhangi bir çözüm şekline sarılamayız…
   Önceliğimiz güvenliktir…
   Bunu ve bu ada üzerindeki siyasi eşitliğimizi garanti altına alan bir çözümün her iki toplum için de yararlı olacağını kabul etmeliyiz… 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 9 ay Önce

Sayın Akar , yönetemediğimiz KKTCde Eğitim Kültür Sağlık ve Sosyal yaşamımızı bir tarafa bırakalım ve Nisan Ayı sonrası patlak verecek olan Dövize bakalım ! Yüzde elli maaş artışının bile iki ayda eridiği KKTCde kemerleri daha da sıkmaya bakalım , Bugün Et ve balık yiyemediğimiz Ülkemizde yarın Gaz Elektrik ve Ekmek alamayacak olacağımız günlere şimdiden hazır olalım ! Bırakın yüce meclisimizin önümüzdeki aylardaki vereceği yüzde 50 -60 daha asgari ücret artışları ve 13. 14. maaşlar ile Ek olmayan ve örtüsü olmayan ödenekleri Aylık Maaşların bile ödeyemeyeceği rezil günlerimiz kaçınılmaz olacaktır ! Dalında kalan Narenciyesini yakan , Üretim İhracat ve Turizmi bitiren her geçen gün fakirleşen ve Yaşam Standartlarının düştüğü KKTCde daha iyisini kim bekleyebilir ki ?
Bizleri bu hallare düşüren yüce meclisimiz ile KKTCnin önümüzdeki yıllarda ne kötü Hale geleceğini düşünmek bile bizleri korkutuyor !
“ Düştük Bir Bo-a Yiyeceğiz Bıka Bıka “ diye Eskilerimizin bir sözü vardır !!

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 9 ay Önce

Sahte KAYITLAR ‘ Sahte İZİNLER ‘ Sahte TURİSLER ‘ Sahte DOKTORLAR ‘ Sahte REÇETELER ‘ Sahte DİPLOMALAR ‘ Sahte SULAR ‘ Sahte KİMLİKLER ‘ SAHTE ÖĞRENCİLER ‘ Sahte KOÇANLAR ‘ Sahte ZEYTİN YAĞLARI !
Sahteler Ülkesi KKTCye HOŞ GELDİNİZ !!

Öz
Öz - 9 ay Önce

İngiliz koloni idaresi zamanında da Kıbrıs Türk Toplumu vardı. İngiltere ikinci dünya savaşına katıldı. O savaş durumunda, Kıbrısın en yoksul döneminde, K/Türkler kimseden yardım almadan yaşamlarını sürdürdü. 1960 anlaşması ile Türkiye’ye göç edenlerin büyük çoğunluğu, buraya maddi olarak adapte olamayıp adaya geri döndü. K/Türk toplumu, 1963 olaylarına kadar, öyle veya böyle 103 köyden göç ettirilmek zorunda kalana kadar, dışardan bir yardım almadan Kıbrısta varlığını sürdürdü. 1963 ile birlikte, Türkiye yardımları başladı. Sonra Kıbrıs Türk Yönetimi oluşturuldu, giderleri için Türkiye’nin para yardımları devamlı bir hal aldı. 1974 e kadar böyle gelindi. Türkiye her yıl 10 milyon sterlin civarında bir yardım yaptı. 1974 sonrası, ele geçen, tarım, hayvancılık, sanayi, turizm gibi sektörlerin hayata geçirilmesi, iç ve dış ulaşımın sağlanması için yardımlar devam etti.,Buraya kadar yapılan yardımlar, Kuzey Kıbrısın savunması ve ayağa kalkması içindi. KKTC kurulurken ve kurulduktan sonra, Kuzeyde oluşturulan yapı, üretimden uzak, kaynak tüketen bir yapıya dönüştü. Nüfus artırıldı, kamu çalışan sayısı artırıldı, rahat emeklilik şartları oluşturuldu, harcamalar, gösterişler, korumalar ile kamu giderleri uçtu. Nakti yardım almadan yaşaması imkansız bir devlet konumuna geldi. Bu durumun artık sürdürülmesi mümkün değil. Türkiye maaş öderse, devlet devam eder, ödemezse biter. İşte KKTC.

Turkish Power
Turkish Power - 9 ay Önce

Muhtesem 2 klavye silahsorune:TURK CALIS OVUN GUVEN bos muhabbet disinda ne var mr hasan bey yunan/israil elektrik projeleri dogu akdenizdeki gaz olaylari ne oldu ne oldu sayin hasan bey ne oldu

Hssan Nuri
Hssan Nuri - 9 ay Önce

Sayın Powerless bey , İsrail Elektriğini bir tarafa bırak ve Tekleyen Teknecik ile katmerlenerek gelecek olan Elektrik Faturasına Bak ! Et ve Balık değil Pahalılıktan Tüp Gaz bile alamayacağın günlere bak ve de daha çok Ek Mesaileri yazdırmaya bak !

Turkish Power
Turkish Power - 9 ay Önce

Gol yemeye doymayan ikili

banner471

banner473