banner564

Yargının sıkıntıları gündeme getirildi

Cumhuriyet Meclisi, 28 milyon 279 bin 300 TL olarak öngörülen mahkemeler bütçesini oybirliğiyle onayladı

Yargının sıkıntıları  gündeme getirildi
banner598
Cumhuriyet Meclisi dün Meclis Başkanı Sibel Siber Başkanlığı’nda 10.15’te toplandı.
Genel Kurul’da ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemi yapıldı.
KTHY’nin uçuşlarının durdurulmasının araştırılması için oluşturulan geçici komite üyesi Özkan Yorgancıoğlu’nun Uyuşturucu Madde Bağımlıları Ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Ve Özel Komite üyeliğine getirilmesi, Uyuşturucu Madde Bağımlıları Ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Ve Özel Komite üyesi Fazilet Özdenefe’nin de KTHY’nin uçuşlarının durdurulması için oluşturulan geçici komite üyeliğine getirilmesi milletvekillerinin bilgisine getirildi.
Cumhuriyet Meclisi’nin, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeleri çerçevesinde Genel Kurul dün gündeminde; 28 milyon 279 bin 300 TL olarak öngörülen Mahkemeler, 17 milyon 781 bin 400 TL olarak öngörülen Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile 45 milyon 242 bin 300 TL olarak öngörülen Turizm Bakanlığı bütçelerini görüştü. 
Cumhuriyet Meclisi, 28 milyon 279 bin 300 TL olarak öngörülen mahkemeler bütçesini oybirliğiyle onayladı. 

Taçoy: Uyuşturucu ile etkin mücadele şart
Mahkemeler bütçesinde ilk konuşmayı DPUG Milletvekili Hasan Taçoy yaptı.
Taçoy, mahkemelerin başına ilk kez bir kadının atandığını ve zor bir görev ele aldığını kaydetti.
Mahkemelerin bina sorunları olduğunu dile getiren Taçoy, eski Polis Genel Müdürlüğü binalarının mahkemelere verilerek bina sıkıntısının giderilmesinin olumlu olacağını kaydetti.
Değişen suç şekilleriyle mücadeleye başlandığını dile getiren Taçoy, uyuşturucu satan ile kullananın aynı şekilde yargılandığını, bu suçların ayrı değerlendirilmesi gerektiği için yasal değişiklilerin yapılması gerektiğini belirtti.
Uyuşturucu konusunda 4 yasa değişikliğinin hazırlandığını duyduklarını dile getiren Taçoy, yasaların bir an önce Meclise gelip geçirilmesi ve Mahkemelerin de rahatlatılması gerektiğini kaydetti.

Tatar: Sistem İngiliz hukukundan geliyor
UBP Milletvekili Ersin Tatar da, ilk kadın Yüksek Mahkeme Başkanı olarak atanmasından dolayı yeni başkan Narin Ferdi Şefik’i kutladı.
Yargının iyi çalışması ve zamanında karar vermesinin önemine dikkat çeken Tatar, adaletin adil bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. Yargının doğru adalet dağıtmaması halinde ülkenin de gelişmesinde zorluklar çıkacağını dile getiren Tatar, “daha çok kadının üst düzeylerde görev yapmasını” temenni etti.
KKTC’nin yargı sisteminin İngiliz hukukundan geldiğini anımsatan Tatar, hakimlerin vereceği kararların önemli olduğunu bu yüzden işini iyi yapmasının şart olduğunu belirterek, eski hakimlerin kararlarından örnek alınmasını önerdi.


Çakıcı, hükümeti eleştirdi
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, reform hükümetinin gerçek bir reform hükümeti olmadığını savunarak, mahkemelerin altyapısı ve binasının iyi durumda olmamasından dolayı, mahkemelere ayrılan bütçenin yeterli olmadığını kaydetti.

Soyer: Yargı çok önemli
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, yargı organının demokratik hukuk devletinin en önemli organı olduğunu dile getirerek, yargının siyasi tasarruftan uzak olması ve özerkliğini korumasının olumlu olduğunu kaydetti.
Yargı organının bağımsızlığının titizlikle korunması gerektiğine dikkat çeken Soyer, “Anayasal değişikliklerin referandumda kabul edilmemesinden kaynaklanan sıkıntıları” anlattı.


Erhürman: Yüzde 20 artış yapıldı
CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman ise, bütçede en ciddi artışın Yüksek Mahkeme bütçesinde yapıldığını, yaklaşık %20 gibi bir artışın önemli olduğunu kaydetti. 
Bu artışın en azından bazı sorunlara çözüm getireceğini dile getiren Erhürman, polis binalarının verilmesinin ve bina sorununun en azından çözülebilecek olmasının da olumlu olduğunu belirtti.

Gündüz: Mahkemelerin fiziki yapısı kötü
DPUG Milletvekili Menteş Gündüz, mahkemelerin fiziki yapılarının önemine dikkat çekerek, suç şekillerinin de değişmesinden kaynaklanan problemler olmasından dolayı ciddi sorun yaşandığını kaydetti.
Özellikle Güzelyurt’taki mahkemelerde binanın fiziki yapısından kaynaklanan sorunlar olduğunu anlatan Gündüz, bu tür sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.


Özdenefe: İyileştirme yapılmalı
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, mahkemelerin çok daha bağımsız ve önemli görevleri olduğunu dile getirerek, mahkemenin bazı güncel olayların gerisinde kaldığının görülmesinden dolayı yargı için iyileştirme yapılması gerektiğini kaydetti.

Ekonominin bütçesi de tamam
Bütçe görüşmelerini sürdüren Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Mahkemeler Bütçesi'nin ardından, 17 milyon 781 bin 400 TL olarak öngörülen Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bütçesini görüşmeye başladı.
Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bütçesi,  Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, 17 milyon 781 bin 400 TL olarak onaylandı.
Bakanlık bütçesi görüşülürken söz alan DP UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, hükümet programından birkaç maddenin gidişatı ile ilgili bilgi almak istediğini söyleyerek, bu maddeleri okudu.
Kamu Yatırım Merkezi, Sosyal ve Ekonomik Konsey’in kurulup kurulmadığını soran Ataoğlu, yerli ürünlerin korunması için KDV’de yeni sistemin kurulması ve  gümrüklerde tek vardiya sistemi ile ilgili durumun ne aşamada olduğunu öğrenmek istediğini söyledi.
Faiz Destek ve Hibe Programları’nın durumunu soran Ataoğlu, bu programların çok önemli olduğunu, süratle devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Derya: Yerli üretim gelişmedi…
CTP milletvekili Doğuş Derya, yerli üretimin haksız rekabet koşullarında yeterince gelişemediğini kaydetti.
Derya, ülkede tatlı satan bazı markaların, vakumlanmış ürünleri Türkiye’den getirdiğini ve buna izin verildiğini söyleyerek bunun nedenleri sordu.
Derya, ülkenin kendi ürettiği unu, sütü kullanarak ürün yapılıp satılmamasının nedenlerini sorguladı.
Derya, Ülkede portakal suyu, zeytinyağı gibi ürünler ithal etmesine gerek olmadığını, bunların gelişmesini sağlayacak teşvikler yapılması ve ithalatın kısıtlanması gerektiğini söyledi.


Atun, soruları cevapladı
Eleştirileri yanıtlayan Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun, sütle ilgili gıda ürünlerinin ön izinlerinin Sağlık Bakanlığı’ndan çıktığını belirtti.
Tatlılara ilişkin ön izinlerin başka bir bakanlığa ait olduğunu belirten Atun, bu meselenin ithalata ilişkin olduğunu, değerlendirme yapılabileceğini ancak tüketicinin vakumlanmış ürün tercih etmeyeceğini, taze ürünlerin tercih edileceğini düşündüğünü belirtti.
Atun, Ürün Güvenliği ve Metroloji Yasaları ile ilgili tüzük çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Ülkenin yatırım ve özel sektör odaklı büyümesi gerektiğine işaret eden Atun, bunun da yolları olduğunu, üç bacaktan oluştuğunu belirtti.

2010-12 Ekonomik Programı ile kalıcı makroekonomik paradigma oluşturduklarını kaydeden Atun, o programın öngörüsünün kamu harcamalarının kontrol altına alınması olduğunu söyledi. 2016-18 programının da aynı dokuya sahip olacağını, TC’den alınan yardım payının büyük kısmının yatırımlara ayrılacağına inandığını belirten Atun, “2016 yılı için kamu yüzde 5, özel yüzde 15 pay öngördük. Bu hedef ulaşılabilirdir” dedi.
Atun, makro meseleler üzerinde karar verilmesi gerektiğini, önemli olanın bu olduğunu ifade etti.
Mevcut nüfusla KKTC’yi sefalet beklediğinin öngörüldüğünü söyleyen Atun, nüfus ve yatırım politikalarına yönelik kararlar alınması gerektiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2015, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473