Bütçe görüşmelerinin devam ettiği Meclis Genel Kurulu’nda dün, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi, 15 milyon 500 bin TL olarak oybirliğiyle onaylandı.
Taçoy: Halkın yanında ve halkla iç içe
DPUG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, ülkedeki değişik bölgelerde yaşanan sel felaketlerinde sivil savunmanın gerek gıda gerekse de diğer konularda hep halkın yanında ve halkla iç içe olduğunu gördüğünü belirtti.
Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın bir gemide bulunan mültecilerle ilgili çalışmalarını da anımsatan Taçoy, “Sivil Savunma Teşkilatı mülteci olayında da 24 saat çalışma içerisinde, 237 kişilik bir mülteci gemisinden çıkarılan insanların yattıkları yerden, yiyecekleri yere kadar, basının odasına kadar tüm yerlerin nasıl bir düzen içerisinde hazırlandığını, titizlikle mültecilere yemeklerinin nasıl verildiğini görmek benim için bir dönem noktasıdır” dedi.
Çavuşoğlu: Çok disiplinli çalışma yürütüyor
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, doğal afetlerde Sivil Savuma Teşkilatının çok disiplinli çalışma yürüttüğünü dile getirerek, gerek Güzelyurt gerek Lefkoşa’da meydana gelen su baskınlarında tüm personeliyle hazır durumda olduklarının görüldüğünü kaydetti.
Bütçenin azalması veya eksilmesinin işlerin yapılmasına engel olamayacağını söyleyen Çavuşoğlu, Sivil Savunma Teşkilatına ihtiyaç duyulduğu anda toplumun yanında olunacağından herkesin emin olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesi 15 milyon 500 bin TL olarak oybirliğiyle onaylandı.
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi
Cumhuriyet Meclisi daha sonra, 523 milyon 313 bin 200 TL. olarak öngörülen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini ele aldı.
Bütçe görüşmelerinde eleştiri yerine katkı koymaya çalıştığını dile getiren Arabacıoğlu, beklentisinin sistemin değişimin yönelik bir takım artışların yapılması olduğunu bekledi.
Arabacıoğlu: Sistem tıkandı
Sistemin tıkandığını söyleyen Arabacıoğlu, ilkokulların 6 yıldan 5 yıla indirilmesinin külfet olduğunu söyleyen Arabacıoğlu, bunun ayrıca alt yapının yetersizliğini ortaya çıkardığını ve sınıflardaki öğrenci sayısının artmasına sebep olduğunu kaydetti.
Sistemin kendi içerisinde öğretmen yiyen bir sistem olduğunu dile getiren Arabacıoğlu, var olan sistemden dolayı sürekli öğretmen ihtiyacının arttığını kaydederek, gerekli görülmesi halinde bazı liselerin kapatılması gerektiğini belirtti.
Yeterli öğretmen yok
Lefke Gazi Lisesi’nde 5-6 kişilik sınıflar olduğunu ve bu sınıflara da öğretmen göndermek zorunda olunduğunu belirten Arabacıoğlu, 5 ilçedeki kolejde 9’uncu sınıflara üniversiteye hazırlık yönünde eğitim verecek yeterli öğretmen sayısı olmadığını da savundu.
Bakanlık döneminde en büyük sorunlardan birinin hademe konusu olduğuna dikkat çeken Arabacıoğlu, “hademe olarak alınan bir kişinin idari kadroya almak suretiyle görevlendirilmesini” eleştirdi.
Okullardaki güvenliğin de ciddi sorun olduğunu söyleyen Arabacıoğlu, özellikle uyuşturucu konusunda okulların etraflarının korunmasının önemini söyledi ve tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.
Özel okullara da değinin Arabacıoğlu, bu okulların her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimde olduğunun fakat bu okulların gerçekte Bakanlığın denetiminde olmadığını kaydetti ve Bakanlığı kale almayan bir takım tavırları olduğunu belirtti.
Berova: Eğitimde sürdürülebilir yapı
DPUG Milletvekili Özdemir Berova ise, Milli Eğitim’in herkesin ortak dairesi olduğunu ve büyük bir kitleyi içerisine alan eğitim öğretim ihtiyacını karşılayan bir Bakanlık olduğunu dile getiren Berova, hükümet programı içerisinde vaad edilen hususların bu bütçe yapısıyla gerçekleştirilmesinin mümkün olmayacağını kaydetti.
Berova, eğitimde sürdürülebilir bir yapı kurulması ve Talim Terbiye Dairesi’nde gerekli düzenlemelerin yapılması yanında Lefkoşa’da ikinci bir koleje ihtiyaç duyulduğunu, Meslek Liseleri için kampüs kurulması, liselerde yeniliklerin yapılması gerektiğini kaydetti.
Angolemli: Eğitim sağlık gibi önemli
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde yatırıma ilişkin kalem olmadığını belirterek, bu bütçenin hiç tartışmadan reddedilmesi gerektiğini söyledi.
Angolemli, “Öğretmene ve çalışana ne kadar verilecek, okulların tamiri için ne ayrıldı, yeni okullar için ne ayrıldı bunları görmek istiyorduk bütçede ama bu giderler yazılmadı. Bu ödeneklerin karşısında ödemeler sıfır görünür. Ankara’ya gidecekler de sonra karar versinler o zaman Ankara’ya gidip geldikten sonra bu bütçeyi görüşselerdi” dedi ve eğitimde ne yapılacağını merak ettiğini söyledi.
Angolemli, eğitim alanında özelleştirmeye doğru gidildiğini ve şu anda eğitim alanının yarısından fazlasının özelleştiğini ifade ederek, özel okulların öğretmenlerinin hangi kurala göre alındığını sordu, gençlerin mi emeklilerin mi eğitim verdiğini merak ettiğini söyledi.
Angolemli, bütün özel okullarda emekli öğretmenlerin hizmet verdiğini, ancak buna bir kural getirilip gençlerin alınmasının önünün açılması gerektiğine vurgu yaparak, eğitimin şakaya gelmeyeceğini, eğitimin sağlık gibi önemli olduğunu ve eğitim alanının denetlenmesi gerektiğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2015, 10:04