Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, görüşmeleri kapsamında dün ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Bütçesini görüştü ve onayladı. Komite, Kıbrıs sorunu ve Cumhurbaşkanlığı icraatlarının değerlendirilip tartışıldığı bütçe görüşmelerinde, 23 milyon 122 bin 330 TL olarak öngörülen Cumhurbaşkanlığı Bütçesini oybirliği ile onayladı.
Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da Birikim Özgür’ün başkanlık ettiği toplantıya Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör de katıldı.
Görüşmeye, milletvekilleri Ersin Tatar, Mustafa Arabacıoğlu, Armağan Candan, Ömer Kalyoncu, İzlem Gürçağ, Zeki Çeler, Asım Akansoy ve Faiz Sucuoğlu katıldı.
Komite Başkanı Birikim Özgür, bütçenin görüşülmesinden önce yaptığı açılış konuşmasında, 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğuna işaret ederek, bütçenin bu kapsamda değerlendirmesinin yanlış olacağını ifade etti ve bütçeye olumlu oy kullanacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı’nın örtülü ödenekleri konusunda topluma şeffaf olunmadığını, bu çalışmaların içeriğinin bilinmediğini savunan Özgür, bu yüzden siyasi yönden değerlendirebileceklerini, Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıs konusunda önemli bir görev yürüttüğünü, burada Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını korumak ve çatışmadan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Tatar: Hayretle dinledim
UBP Lefkoşa Milletvekili, Komite Başkan Yardımcısı Ersin Tatar da, Özgür’ün konuşmalarına şaşırdığını ve hayretle dinlediğini, üzüntü içerisinde olduğunu vurguladı. Böyle bir komite başkanı konuşmasının olmayacağını belirten Tatar, bu konuşmanın kabul edilemeyeceğini, bunun siyasi bir söylem olduğunu, bunu anlayamadığını, burada Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşüldüğünü, ancak bu şekilde ileri görüşlerle bunun konuşulamayacağını kaydetti.
Candan: Kültür sanat ülkenin can damarı
CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan da, kültür sanatın bir ülkenin can damarı olduğunu, bir ülkeyi ileriye taşıyanın sanat ve kültür olduğunu, bu alanlara yapılan yatırımların olduğunu belirterek, sanata bu şekilde bakılması gerektiğini, bu kadronun değerlendirilmesi ve orkestranın adım adım kadrolarıyla örülüp çalışmaya başlamasının önemine işaret etti.
Candan, Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinerek, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun döneminde kayıp yaşandığını, ülkenin ve toplumun geriye gittiğini iddia ederek, Eroğlu’nu özel temsilcilerin değiştirilmesi, iç siyasete yönelik yaptığı çalışmalar, uluslararası camiada kazanılan güvenin kaybedilmesi, müzakerelerin durması konularında eleştirdi, ortak açıklamada bile Eroğlu’nun sürecin dışında kaldığını öne sürdü, bu seçimde Eroğlu döneminin kapanacağına inandığını söyledi.
Kalyoncu: Toplum yararına siyaset
CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu da, Meclis’te toplum yararına siyaset yapıldığını, bu yüzden Tatar’ın konuşmasını yanlış bulduğunu, buradaki milletvekillerinin taraflı olduğunu, tarafsız olması gerekenin Cumhurbaşkanı olduğunu belirtti. Kalyoncu, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na müzakere süreciyle ilgili eleştirilerde bulunarak, Eroğlu’nun çözümden yana olmadığını, bunu herkesin bildiğini savundu.
Sucuoğlu: Eroğlu masadan kaçmadı
UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu da, bütçe görüşmesini hayretler içerisinde izlediğini ifade ederek, geçmiş yıllarda CTP-BG yetkililerinin Kıbrıs konusuna yönelik yaptığı muhalefetteki ve iktidardaki değişik açıklamalarını okudu.Eroğlu’nun masadan kaçmadığını, ancak Rum liderin Eroğlu ile görüşmemek için her türlü yolu denediğini, buna rağmen hep Eroğlu’nun suçlu gösterildiğini, eğer biri eleştirilecekse doğru tespitlerle her iki tarafın da eleştirilmesi gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, komitede bütçe görüşmelerine uymayan bir çok tartışma yaşandığını söylendi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı bütçesi madde madde okunup oylandı ve oybirliği ile kabul edildi.
Meclis ve Mahkemeler bütçesi onaylandı
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Mahkemeler bütçesi ile Cumhuriyet Meclisi bütçesini görüşerek oybirliği ile onayladı.
Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ardından 22 Milyon bin 740 TL’lik öngörülen Mahkemeler bütçesi yapılan öneriler üzerine 55 Bin TL’lik artış yapılarak, 22 Milyon 56 bin 740 TL. olarak oybirliğiyle onaylandı.
Mahkemeler bütçesinin ardından 19 Milyon 790 bin 490 TL olarak öngörülen Cumhuriyet Meclisi Bütçesi de oybirliğiyle onaylandı.
Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonda yer alan komite toplantısında Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri de hazır bulundu. Görüşmeye, milletvekilleri Ersin Tatar, Mustafa Arabacıoğlu, Armağan Candan, Ömer Kalyoncu, Hamza Ersan Saner,Tufan Erhürman, Ünal Üstel katıldı.
Mahkemeler bütçesi üzerinde ilk sözü UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar aldı. Ersin Tatar, mahkemelerin KKTC’de adaletin yerine getirilmesi için son derece önemli olduğuna işaret ederek, mahkemelerde çok sayıda davanın devam ettiğini söyledi.
Özgür: Demokrasiye önem veriyoruz
Tatar’dan sonra söz alan Komite Başkanı Birikim Özgür de demokrasiye çok önem verdiklerini, haliyle yargının etkin çalışabilmesi için gerekli katkının yapılması gerektiğini söyledi.
Özgür, Seçim manifestolarında yargı için yer alan maddelere değindi.
Armağan Candan da, Anayasa sürecinde yaşananlara dikkat çekerek, Anayasa’nın kabul edilmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Adaletin imkansızlıklar içinde olan binalarda dağıtılmaya çalışılmasının üzücü olduğuna işaret eden Candan, İskele’de açılan çağdaş mahkeme binasının başka bölgelerde de örnek olmasını temenni etti.
Saner: Çalışma koşulları iyileştirilmeli
UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, yargıya olan güvenin en yüksek düzeyde çıkmasının, tüm imkansızlıklara rağmen işini en iyi şekilde yapmaya çalıştığının göstergesi olduğunu söyledi.
Mahkemelerde çalışma koşullarında yaşanan sıkıntılara değinen Saner, tüm bölgelerde personelin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Erhürman: Yargıya olan ihtiyaç artıyor
Saner’den sonra söz alan Tufan Erhürman da, Mahkemelerin en güvenilir kurumlardan biri olduğunu belirterek, yargıya olan ihtiyacın her geçen gün arttığını kaydetti. Yargıç sayılarının arttırılamaması nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Erhürman, bunun da kaçınılmaz olarak kaliteyi düşürdüğünü söyledi.
Öneri: Mesai mevhumu gözetilmiyor
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri de, yargıya güven duyulmasının kendisini memnun ettiğine dikkat çekerek, bütün uğraşlarının bu güven duygusunu en üste seviyeye çıkarmak olduğunu belirtti.
Çalışanların görevlilerini mesai mevhumu gözetmeden yaptığını vurgulayan Öneri, nöbetçi hakimlerin gece herhangi bir saatte hazır olduğunu, bunun karşısında herhangi bir ücret almadıklarını ve özenli bir şekilde çalıştıklarını anlattı. Bunun sadece hakimler için değil mesai çalışan personel için de geçerli olduğunu belirten Öneri, mahkeme personelinin günlük binlerce dosyayı elden geçirdiğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2014, 09:43