banner564

Mağduriyet çok büyük

Dövizdeki yükselişin, alım gücünü yüzde 30’un üzerinde daralttığını söyleyen sektör temsilcileri krizin derinleşmesinden endişe ediyor

Mağduriyet çok büyük
banner598

Doğuş ÇİFTÇİOĞLU (TAK)

Döviz hızlı yükselişini sürdürürken, ülkedeki sektör temsilcileri hükümetin önlem almasını istiyor. Neler yapılabileceği konusundaki çalışmalarını sürdüren hükümeti ise bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu ele alacak.

TAK muhabiri, Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim görevlisi Doçent Doktor Erdal Güryay, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Çıralı ile dövizdeki yükselişin ekonomide yarattığı etkiyi konuştu.

Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu, dövizdeki hızlı yükseliş karşısında neler yapılabileceği konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirterek, konunun Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirileceğini söyledi

Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi, ekonomist, Doçent Doktor Erdal Güryay, hükümetin acil şekilde eylem planı ortaya koyması gerektiğini dile getirdi.

“Ekonomik sorunlar nedeniyle ister istemez hizmet kalitesi düşecek” diyen Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, bunun sonraki yıllarda talep düşüşü yaratacağını ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Genel Sekreteri porno Halil Okur, önümüzdeki dönemin tüm sektörler için sıkıntılı olacağını dile getirerek, kurların veya TL faiz oranlarının yükselmeye devam etmesi halinde bankacılık sektörü kredi hacminde daralma beklenebileceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez, TL’nin döviz karşısında yüzde otuz değer kaybettiğini ifade ederek, bunun alım gücünü düşürdüğüne işaret etti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Çıralı, “Sanayi hammaddesi dövizle alınıyor ancak satış TL üzerinden yapılıyor. Bu büyük bir mağduriyet yaratıyor” diye konuştu.

 

Afşaroğlu: Bankalarla görüşme yapılıyor

Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu, dövizdeki hızlı yükseliş karşısında neler yapılabileceği konusunda çalışmalarının sürdüğünü, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Bankalar Birliği ve Merkez Bankası arasında görüşmeler yapıldığını söyledi.

Afşaroğlu, Bakanlar Kurulu’nun yarınki toplantısında da konunun gündeme geleceğini belirterek, alınacak kararların ardından gerekli adımların atılacağını dile getirdi.

 

Güryay: Bankalara borcu olanlar desteklenmeli

Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi, ekonomist, Doçent Doktor Erdal Güryay, döviz kurunun bir yıl önceki seviyelerine inmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, kurların yükselip yükselmeyeceğinin kısa vadede TC Merkez Bankası’nın kararlarına bağlı olduğunu anlattı.

Dövizdeki yükselme nedeniyle yabancı para cinsinden borçlananların yüzde 30 daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığını anlatan Güryay, hükümetin alacağı önlemlerle bankalara borcu olanları desteklemesi gerektiğini söyledi.

Bu önlemler için Türkiye’den finansman istenebileceğini dile getiren Güryay, hükümetin bu maliyetleri karşılamak için servet vergisi uygulamasına da geçebileceğini dile getirdi.

 

Aktığ: Otelcilerin durumu vahim

Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, dövizdeki yükselişin otelcileri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Dövizdeki yükseliş nedeniyle girdi maliyetlerinin ve bankalara ödenen borçların yükseldiğini anlatan Aktığ, “Otelcilerin içinde bulunduğu durum sürdürülebilir değil” diye konuştu.

Aktığ, öte yandan dövizdeki artışın, yabancıların ülkedeki alım gücünü artırması nedeniyle Avrupa ile çalışan bir kesim otelci için avantajlı bir durum yaratabileceğini dile getirdi.

“Ekonomik sorunlar nedeniyle ister istemez hizmet kalitesi düşecek” diyen Aktığ bunun sonraki yıllarda talep düşüşü yaratacağını ifade etti.

 

Okur: Tüm sektörlerde sıkıntı olacak

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur, önümüzdeki dönemin tüm sektörler için sıkıntılı olacağını dile getirerek, kurların veya TL faiz oranlarının yükselmeye devam etmesi halinde bankacılık sektöründe kredi hacminde daralma beklenebileceğini kaydetti.

 

Çerkez: Alım gücündeki düşüş telafi edilmeli

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez, TL’nin döviz karşısında yüzde otuz değer kaybettiğini ifade ederek, bunun alım gücünü düşürdüğüne işaret etti.

Alım gücündeki bu düşüşün alınacak önlemlerle telafi edilmesi gerektiğinin altını çizen Çerkez, turist ve öğrencilerin getireceği dövizi artıracak yöntemler aranması gerektiğini anlattı.

Hükümetin süratle bu konularla ilgili çözüm önerisi üretmesi gerektiğini ifade eden Çerkez, bunlar için ihtiyaç duyulacak kaynağın Türkiye’den talep edilebileceğini söyledi.

 

Çıralı: Sanayici mağdur

Dövizdeki yükselişin tüm kesimler gibi sanayiciyi de etkilediğini belirten Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise, “Sanayi hammaddesi dövizle alınıyor ancak satış TL üzerinden yapılıyor. Bu büyük bir mağduriyet yaratıyor” diye konuştu.

Çıralı, sanayicinin son dönemde yüzde 30 zarar ettiğini söyledi.

 

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 05:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473