banner564

Ekonomiye can verecek

Esnaf ve hizmet sektörüne yönelik faiz destekli kredi programı kapsamında, bu yıl 500 kişiye 3 Milyon TL’lik kaynak kullandırılacak

Ekonomiye can verecek
banner598
Raif UZKAN
2016 Esnafa ve Hizmet sektörüne Yönelik Faiz Destekli Kredi Programı’nın tanıtımı dün yapıldı. Bakanlıkta gerçekleşen basın toplantısında Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, programla ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
Açıklanan program dâhilinde 3 Milyon TL’lik kaynak kullandırılacağını kaydeden Bakan Atun, daha önceki programlara ilaveten 500 esnafın daha bu olanaklardan faydalandırılacağını ifade etti.
Anlaşmaya konu olan %13,5 faizin yarısını devletin ödeyeceğini, diğer yarısının esnafa bırakılacağını anlatan Atun, %6,75’in bugünkü koşullarda son derece makul ve teşvik edici olduğunu ifade etti.
3 aylık geçmişi olan bir şirketin 60 Bin TL tutarında bir kaynak kullanımı yapabileceğini belirten Atun, daha önce bu kaynaklardan kullanan şirketlerin yeni programlara katılamaması kuralının artık değiştirildiğine işaret ederek, daha önce programları başarıyla tamamlayanların yeni programdan 80 Bin TL’ye kadar yararlanabileceğini ifade etti.

Girişimcilik desteklenecek
Girişimciliğin desteklenmesi, esnafın güçlendirilmesinin tüm ülkelerde olduğu gibi KKTC için önemli olduğunu belirten Atun, bu kaynakların nasıl kullanılacağının, TC ile imzalanan 2017-2018 yıllarını da kapsayan ekonomik protokol çerçevesinde belirlendiğini açıkladı.
Atun, bugüne kadar 2011’den beri Ekonomi ve İşbirliği Ofisi kaynaklı 44 Milyon TL’lik hibe programlarının hayata geçtiğini, eş finansmanla beraber 89 Milyon TL’lik yatırımın, tarım, turizm ve sanayi alanında hayata geçtiğini; bu yıl da 15 Milyon’u bulacak kaynağın da eklenmesiyle (eş yatırımlarla 30 Milyon TL’nin), toplamda 119 Milyonun yatırıma dönüşeceğini anlattı.

“Bütçe açığına ayrılan miktar düştü”
2010 yılında başlatılan ekonominin kalkınması ve kaynakların reel sektörün değişimi ve dönüşümü programı sayesinde iyi noktalara gelindiğini söyleyen Atun, cari bütçeye aktarılanlar, altyapı projeleri savunma harcamaları ve reel sektörü teşvik maksatlı TC’den kullanılan kaynağın eskiden 854 Milyon TL düzeyinde olduğunu, bunun 400 Milyonunun bütçe açığının finansmanına aktarıldığını kaydetti.
Atun, değişim ve dönüşümü öngören yasal düzenlemeler ve teşvik projeleri sayesinde kaynak kullanımının 1 Milyar 150 Milyona çıkarken, bütçe açığına giden rakamın sadece 200 Milyon’da kaldığını anlattı.
Bunun sebebinin, reel sektördeki teşviklerin ülke kalkınması düşünülerek kullanılması ve kaynakların tümünün değişim ve dönüşüm süreciyle beraber reel ve özel sektörün kalkınmasına ayrılması olduğunu söyledi.

Hangi bankalar kredi verecek?
Programın hayırlı olmasını dileyen Atun, program ortağı banka sayısındaki artışın sevindirici olduğunu da belirtti. 2010 yılında sadece tek bir şube bankası ve bir kamu bankası ile hibelerin gerçekleştirildiğini belirten Atun, o dönemlerde %14 faizle bu olanakların kullandırıldığını hatırlattı.
Bu programla beraber kullanan kişi sayısının 6 bin 700’e ulaşacağını ifade eden Atun, programa ortak bankaları da Limasol Türk Kooperatif Bankası, Vakıflar Bankası, Kıbrıs İktisat Bankası, CreditWest, Yakındoğu Bankası, ŞekerBank Kıbrıs, NovaBank, TC Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası olarak açıkladı.


Ankara’da yeni bir işbirliği programı imzalanacak
TC Ekonomi Bakanlığı ile ticari alanı kapsayacak yeni ve geniş kapsamlı karşılıklı bir ekonomik işbirliği programının imzalarının ise önümüzdeki hafta atılacağını belirten Bakan Atun, Bakan Niyazi Zeybekçi’yle bu amaçla12 Ağustos’ta Ankara’da bir araya geleceklerini açıkladı.

Atun, bunun, üretim ve ihracatın geliştirilmesi anlamında önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2016, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474