banner564

“Ekmeğe uzanan eller kırılsın”

366 İnisiyatifi, işten çıkarılacak 24 kişiye detek için Vakıflar Bankası önünde slogan atarak oturma eylemi yaptı

“Ekmeğe uzanan eller kırılsın”
banner598

366 İnisiyatifi, Vakıflar Bankası’nda ay sonu işten durdurulacakları bildirilen 24 kişi için oturma eylemi yaptı.

Banka önüne pankart ve düdüklerle gelen yaklaşık 40 civarında eylemci, işten çıkarmaları protesto etti; “Emek Düşmanları”, “Ekmeğe Uzanan Eller Kırılsın”, “CTP MYK’sı Elini Yakamızdan Çek”, “Başbakan’ın Terfilerden Haberi Var mı?”, “Batmakta Olan Vakıflar Bankası’nın Müdürü Maaşından Haberi Var mı?” pankartları taşıdı, sloganlarla Banka yönetimi istifaya davet edildi.

Eyleme DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz de destek verdi.

 

Gündüz: İstihdamlar sınavla yapılmalı

Menteş Gündüz eylem sırasında basına yaptığı açıklamada, Banka Yönetim Kurulu’nun konuyu bir kez daha ele almasını istediklerini kaydederek 20’den fazla kişinin işten durdurulmasını ve Başbakan’ın bu konudaki açıklamalarının kabul edilemeyeceğini savundu.

Gündüz, bundan sonra bu tip huzursuzlukların yaşanmaması için, istihdamların sınav veya teknik beceriyle yapılarak bir düzene konulması gerektiğini dile getirdi.

 

Gardiyanoğlu: İş azlığı makul gerekçe olamaz

366 İnisiyatifi Kurucusu ve Sözcüsü Sadık Gardiyanoğlu da işine son verileceği açıklanan 366 kişinin ardından, sıranın Kooperatif ve Vakıflar Bankası’na geldiğini ifade ederek, kurumlarda ve “KİT’lerde tek bir UBP’li kalmaması için operasyon yapıldığını” iddia etti.

İşten çıkarılması düşünülen 25-35 yaş arası gençlerin de KKTC’nin gençleri olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, bu kişilerin işe alımlarının yasallığının Başsavcılığın raporuyla ispatlanmasına rağmen, işten atma için kulp arandığını öne sürdü.

 

Vakıflar gelişen ve büyüyen bir banka

Vakıflar Bankası gibi her geçen gün büyüyen ve gelişen bir banka için “iş azlığı” gerekçesinin makul bir gerekçe olmadığını söyleyen Gardiyanoğlu, banka müşterilerinin iş azlığını ve bankanın “batma sinyalleri vermesini” gerekçe göstererek paralarını bankadan çekmek istemesi durumunda ne olacağını sordu.

Kararı siyasi ve partizanca olarak niteleyen Gardiyanoğlu, ülkede sosyal adalete ve sosyal birliğe ihtiyaç bulunduğunu, ayrışma ve ötekileştirmeden uzak durulması gerektiğini kaydetti.

 

KTAMS, mektupla bilgi istedi

Öte yandan, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Vakıflar Bankası’ndan durdurulan tüm çalışanlarla ilgili, durdurulma gerekçeleri ve işe giriş tarihlerini içeren bilgi istedi. Sendika usulsüz istihdam yapan yönetim kurulu üyeleri hakkında dava açılıp açılmayacağını da sordu ve açılmaması halinde kendisinin hukuki süreç başlatacağını bildirdi.

KTAMS bu amaçla Kıbrıs Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bayhanlı’ya dün mektup gönderdi.

Sendika Başkanı Ahmet Kaptan imzasıyla gönderilen ve dağıtımı basına da yapılan mektupta, Vakıflar Bankası çalışanlarından bazılarının usulsüz istihdam edilme ve iş azlığı gerekçesiyle işten durdurulduklarına işaret edilerek, KTAMS’ın usulsüzlüğe ortak olmama adına Yönetim Kurulu kararıyla 2013’te ve bundan önce istihdam edilenleri sendikaya üye yazmadığına işaret edildi.

 

KTAMS neleri talep etti?

Mektupta “Yasa gereği çalışanlar sendikaya üye olmaksızın kendi rızası ile dayanışma aidatı ödeyerek Toplu İş Sözleşmesi’nden yararlanma hakkı kazanır” denilen açıklamada, Banka Yönetim Kurulu Başkanı’ndan talep edilenler şöyle sıralandı:

“İşten durdurulan tüm bireylerin ayrı ayrı durdurulma gerekçeleri ve işe giriş tarihleri; usulsüz istihdamı gerçekleştiren yönetim kurulu üyeleri hakkında dava açılacak mı? Açılacaksa hangi tarihte açılacak? Usulsüz istihdamdan dolayı bankanın uğradığı maddi ve manevi zarar için yönetim olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz?”

KTAMS mektubunda, Banka Yönetim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda usulsüz istihdam edilenleri korumayacağını ama usulüne ve personel yönetmeliğine uygun istihdam edilenler varsa onların hukuksal savaşımını vereceği duyurdu.

 

Yönetim kurulu hakkında hukuki işlem başlatılmazsa...

Mektupta, bu doğrultuda usulsüz ve personel yönetmeliğine aykırı istihdam yapan Yönetim Kurulu hakkında hukuki işlem başlatılmaması halinde, KTAMS’ın Kıbrıs Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu’nu atayan Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında hukuki süreci başlatacağını kaydedildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2014, 03:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474