banner564

Devler tehdit altında

Çin, Brezilya, Güney Kore gibi gelişen ekonomiler, 2020 ve sonrasında istihdam piyasalarında ciddi bir açıkla karşı karşıya kalabilir

Devler tehdit altında
banner598
Dünyada bazı ülkelere oluşan işgücü açığı bazılarında oluşan işgücü fazlsı, küresel ekonominin sağlığını tehdit eden akut bir soruna dönüşüyor.  Yeni yayınlanan bir rapora göre işgücü piyasasındaki sorunlar, gelecek 10-20 yıl içinde dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) 10 trilyon dolarına mal olabilir. Bu sorun, gelişmekte olan ülkelerin güç merkezi haline gelen BRIC ülkelerinin ikisini; Brezilya ve Çin’e ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı bile.  Gelişmekte olan ülkelerde demografik gelişimin yani nüfus artışının zirveye yaklaştığı uyarısı yapan uzmanlara göre, gelecek yıllarda yaşanacak işgücü sıkıntısı bu ülkeler üzerinde ciddi bir baskı oluşturacak. 

Çin 2030’da çalıştıracak kişi bulmakta zorlanacak 
Bunların içinde en dikkat çekici olanı ise başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkeler. Tek çocuk politikasının etkilerini hissetmeye başlayan Çin, yaşlanan nüfusun olumsuz yanlarıyla karşı karşıya kalacak ülkelerden biri. BCG, Çin’in işgücü piyasasında 2020 yılında 65 milyon kişi fazla verileceğini ancak 2030’da bu rakamın 24.5 milyon açığa dönüşeceğini hesaplıyor.

Güney Kore piyasasında rekor açık oluşacak 
Analiz edilen Asya ülkeleri içinde en ciddi açığı yaşaması beklenen ise Güney Kore. Ülke 20 yıllık tarihi GSHY ve verimlilik ortalamalarını devam ettirdiği takdirde, incelenen 25 ülke içinde ikinci büyük işgücü açığına şahitlik edecek. Hızla yaşlanan nüfus nedeniyle 2040’a gelindiğinde Japonya’nın ardından OECD’nin en yaşlı ülkelerinden olacak Güney Kore’nin bu sorunu çözecek fazla seçeneği de kalmayacak. 

Brezilya vasıflı eleman sorunu yaşıyor 
Latin Amerika ülkelerine bakıldığında Brezilya’da da nüfus artışındaki yavaşlama ve yaşlanan nüfus ülkenin demografik görünümünü değiştiriyor. Ülkenin çalışma yaşındaki nüfusunun önemli bir bölümünün vasıfl ı olmaması ülkenin istihdam piyasası önündeki bir diğer önemli sıkıntı olarak gösteriliyor. Bu arada BRIC ülkelerinden Rusya da benzer şekilde 2020 yılında ciddi bir açık yaşaması beklenen ülkelerden. Avrupa’nın başarı hikayelerinden biri olarak görülen Polonya’da ise durum daha iyi görünüyor. Polonya, 2009 krizinde resesyondan kaçabilen tek AB ülkesiydi. Ancak GSYH ve işgücü verimliliği oranları son 5-10 yıllık seviyelerini devam ettirirse, 2030 yılında ülkede işgücü açığı oranı yüzde 24’ü bulabilir. 


Türkiye’de işgücü arzında artış sürecek 
Raporda Türkiye istihdam piyasasına ilişkin değerlendirmeler de yapıldı. 2012’de Türkiye’de işgücü arzının 27 milyon olduğu belirtilen raporda, 2012-2020 döneminde Türkiye’de yıllık ortalama işgücü artışının yüzde 1.39 olacağı kaydedildi. 2020-2030 döneminde ise işgücü arzı yıllık ortalama yüzde 0.74 olarak gerçekleşecek. 

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2014, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474