banner564

“Anlaşma umudu azaldı”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuk gazetecilere, Kıbrıs müakerelerinde gelinen son aşama hakkında bilgi verdi

“Anlaşma umudu azaldı”
banner598
Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamalarına davet edilen yabancı gazetecileri kabul etti. Eroğlu, Kıbrıs konusunda bilgi verdiği gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kabulde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ da hazır bulundu.
Enformasyon Dairesi’nin davetlisi olarak gelen konuklar arasında Bulgaristan, Bangladeş, Portekiz, Arnavutluk, Katar, Bahreyn, Litvanya, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan,Slovakya, Avusturya, İtalya, Macaristan, Uganda, Azerbaycan, Almanya, ABD ve Rusya’dan gazeteciler bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların uzlaşmaz tutumu, aşırı talepkar duruşu ve retçi tavrından dolayı Kıbrıs Türk halkının anlaşma olacağına inancının zayıfladığına işaret ederek, “Müzakerelere başladığımızdan bu yana büyük sabır gösterdik. Takdir edersiniz ki, halkı bir 46 yıl daha, anlaşma olacak diye masada tutmaya hakkımız yok” dedi. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, müzakerelerin çok ciddi bir safhasında, pazarlık aşamasında masadan kalktığına işaret eden Eroğlu, müzakere masasına dönmek için öne sürdüğü ön koşulların kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Eroğlu, “Giden o olduğuna göre, dönmesi gereken de odur” dedi. 

 “Bugünlere gelişimiz kolay olmadı”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’nin 31. yıldönümünde yabancı gazetecileri ülkede görmekten son derece mutluluk duyduğunu söyledi.
Kıbrıs Türkü’nün bugünlere gelişinin kolay olmadığını kaydeden Eroğlu, Rumlarla 1960’da kurdukları ortaklık cumhuriyetinden silah zoruyla dışlandıklarını belirtti. Eroğlu, “1974’e kadar yokluklar içinde Türkiye’den gelen yardımlarla hayatta kalmaya çalıştık. Kıbrıs Türkü’nün 1963-74 döneminde can güvenliğinden ve seyahat özgürlüğünden yoksun, tamamen kapalı bir toplum olarak yaşamaya mahkum edildi. Stratejik bir malzemedir diye, 1 çiviyi dahi bulunduğumuz bölgeye sokmak yasaktı” dedi.

“Aynı çatı altında yaşayabileceğimize inanmıştık”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuk gazetecilerin bir sorusu üzerine, Kıbrıs’ın güneyinde, Hristiyan Ortodokslardan oluşan Rum toplumunun, kuzeyde ise Müslüman ve Türk olan Kıbrıs Türk halkının yaşadığını söyledi.
Eroğlu, “Onlar Yunanistan’ı, biz de Türkiye’yi anavatan olarak görüyoruz. Bu durum, anlaşmalarla kayıt altına alınmıştır” dedi. Eroğlu, şöyle devam etti:
“Geçmişte Türk ve Rum ortaklı cumhuriyet kurmuş ve aynı çatı altında yaşayabileceğimize inanmıştık. Biz hiçbir zaman Türkiye’ye ilhakı düşünmemiştik. Rumların akıllarında hep Enosis vardı. Zaten Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yaşamamasının esas nedeni, Rumların Enosis hayallerinin devam etmesidir. Makarios, bu devleti yaşatmaya niyetleri olmadığını, Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmalarına imza atarken ‘Enosis’e en yakın olduğumuz noktadayız’ sözleriyle açıkça ortaya koymuştu.”

“Yaşayabilir bir anlaşma arayışı içindeyiz”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün yaşayabilir bir anlaşma arayışı içinde olduğunu her fırsatta ortaya koyduğunu söyledi.
Eroğlu, “Rum tarafının tüm uzlaşmaz tutumuna rağmen müzakerelere devam etmemizin nedeni, 2 federe devlet esasına dayalı bir anlaşma umudumuzdur” dedi. Rumların uzlaşmazlığı, aşırı talepleri ve hazırlanan planları reddetmesinin Kıbrıs Türk halkının anlaşma olacağına inancını zayıflattığını kaydeden Eroğlu, “Müzakerelere başladığımızdan bu yana büyük sabır gösterdik. Takdir edersiniz ki, halkı bir 46 yıl daha, anlaşma olacak diye masada tutmaya hakkımız yok” ifadesini kullandı. Eroğlu, BM başta olmak üzere ABD ve diğer ilgili ülke ve kuruluşlara, Anastasiadis’i masaya dönmeye ikna etmeye çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, bu çağrısını yineledi.


Azeri vekilleri kabul etti
Öte yandan,  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak amacıyla KKTC’de bulunan Azerbaycan Milletvekili Khanhüseyin Kazımlı, Uganda Milletvekili Katoto Hatbiw ve Kırgızistan Milletvekili Anarbek Kalmatov’u kabul etti.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2014, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473