Melin DOBRAN
Haspolat’ta eğitim veren Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin öğrenci sayısı gün geçtikçe artıyor. Okul kurumsal olarak 2012 yılında eğitim vermeye başladı. 2011 yılında meslek eğitimi almak isteyen öğrenciler, bina bitmediğinden dolayı Haspolat Meslek Lisesi’nde eğitim görüyordu. Okul şimdiki binasında 2013-2014 eğitim yılında hizmet vermeye başladı. 2014-2015 eğitim yılında ise okul binasına yardımcı birimler de devreye girerek bina tamamlandı. Okulda eğitim gören 641 öğrenciye, 64 eğitmen hizmet veriyor. Okul Müdürü İsmail Kaşot, kolej sınavlarına müracaatların arttığını belirterek, gelecek yıl öğrenci sayısının 850’ye yükseleceğini tahmin ediyor. Ayrıca öğretmen sayısının da 90 civarı olacağı öngörülüyor.
“Önyargı kalkmalı”
Hala Sultan İlahiyat Koleji’ni tercih edenlerin illa ki imam hatip olacak diye bir şeyin olmadığını söyleyen Müdür Kaşot, bu önyargının doğru olmadığını dile getirdi. “Bu kolejden mezun olan öğrenciler üniversitede tıp, hukuk veya ilahiyat bölümlerini tercih edebiliyor. Bu kolejde okuyan öğrenciler matematik, fen, tarih, coğrafya ve İngilizce gibi derslere ek olarak 3 saat Kur’an-ı Kerim ve Arapça dersi görüyorlar” diyen Kaşot, Milli Eğitim Bakanlığı ve Din İşleri Başkanlığı’nın istişaresi ile bu derslerin verildiğini belirtti. Ayrıca okul içerisinde kız ve erkek mescitleri de bulunuyor. Kaşot, okulda başörtüsü takıp takmamayı, tamamen öğrencilerin kendi kararına bırakıldığını belirtti. Açılışı öncesinde ve sonrasında çeşitli tartışmaları da beraberinde getiren Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapıları Diyalog’a açıldı. Okul Müdürü İsmail Kaşot, okula dışarıdan, “hep din adamı yetiştirecek” diye bakıldığını, böyle bir amaçlarının olmadığını belirtti. Kaşot, öğrencilerin sosyal etkinlikleri kapsamında okulda İngilizce ve Arapça şarkı yarışması düzenlendiğini ve öğrencilerin ilgisinin olduğunu anlattı. Hala Sultan İlahiyat Koleji Müdürü İsmail Kaşot, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı;
Soru: Hala Sultan İlahiyat Koleji’ni diğer okullardan ayıran özellik nedir?
Kaşot: “Hala Sultan İlahiyat Koleji 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Hala Sultan İlahiyat Koleji ismi verilerek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Teknik Öğretim Dairesi çatısı altına alınmış yeni bir okulumuzdur. Hala Sultan bizim bir değerimizdir. İslam dininde çok önemli bir yere sahiptir. Kıbrıs’a bir savaş anında attan düşerek şehit olmuştur. Türbesi de Kıbrıs’ın Güney’inde Larnaka’da bulunuyor. O değeri burada yaşatmak adına bu isimle adlandırılmış, ilahiyat sözcüğü de eklenerek din eğitimiyle alakalı, daha fazla manevi değerlerin, yeni yetişen nesillere aktarılmasıyla ilgili bir yapılandırma süreci olmuştur. Okulumuzun adı bu şekilde tescillenmiş oldu. Tabii ki diğer okullarda olan programlarla bizim okulumuzda olan programlar arasında küçük değişiklikler var. Mesela kolej bölümümüzde, adanın her tarafına yayılmış olan Türk Maarif Kolejlerinin 38 saatlik ders programları vardır. 38 saatin 32 saati tamamıyla aynıdır. Diğer kolejlerde ikinci yabancı dil veriliyor ve bu ikinci yabancı dil de, Fransızca, Almanca, Yunanca’dır. Bizim okulun da 3 saatlik dersinin Arapça olduğunu düşünürsek 38 saatin 35 saati örtüşüyor. Çünkü Arapçayı da ikinci yabancı dil olarak kabul ediyorum. Geriye kalan 3 saatlik farkımızda, işte ilahiyat sözcüğüne bağlı olarak şekillendirilmiş ve ancak o ders tarafından desteklenecek olan Kur’an-ı Kerim dersidir. 38’in 35’inde örtüştürüyoruz, 3 saatini de farklı kılıyoruz. İşte bizim en bariz farkımız budur.”
Soru: Okulun hedefi nedir?
Kaşot: “Hala Sultan İlahiyat Koleji her meslekten eleman yetiştirebilme adına, tüm bölümleri ile hizmet verecek, ilahiyat alanında elbet bir takım değerler oluşturacak. Her alana eleman verebilecek bir eğitim-öğretim müfredat programı takip ederek, bunu gerçekleştirme hedefindedir. Ancak her alana öğrenci verirken de bir değer katacak. Esasen özünde bunu konuşmamız lazım, manevi değerleri de olan nesiller yetiştirmek için yola çıkılmıştır. Bu da yanlış anlaşılmasın, diğer insanlarımızın maneviyatı yok mudur, elbet vardır ama takdir edilmelidir ki, okul hayatı içerisinde 6. sınıftan 12. sınıfa kadar ritmik vuruşlarla dinin bütünleştirici özelliğini koruyacak, yani 3 saat Kur’an-ı Kerim dersi veriliyor.”
Soru: Yani, “Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin amacı sadece din adamı yetiştirmek değil” diyorsunuz.
Kaşot: “Kesinlikle böyle bir şeyi kabul etmiyorum, asla böyle bir müfredat programı da okulumda yoktur. Her kim isterse bizden bilgi de alabilir. Ayrıştığımız sadece 3 saat Kur’an-ı Kerim dersimiz var. İlkler zordur, farklı düşünen insanlarımız vardır, saygılıyım. Biz burada inanana da, inanmayana da değer veriyoruz. Çünkü insan sevgisi, vizyonumuzun içerisinde en önemli değerlerden bir tanesidir. Düşünce özgürlüklerine saygı duyma en önemli özelliklerimizden bir tanesidir. Müzik eğitimi sadece 6 ve 7. sınıflarda. Okulda yoğun sosyal aktiviteler var. Haftanın 5 günü teneffüsler farklı müziklere ayrılmıştır. Bir gün pop, bir gün klasik, bir gün sanat, bir gün halk, bir gün tasavvuf çalar. Her öğrenciye hitap etmek bizim görevimiz. Adanın her tarafından öğrencimiz var. Sosyal sorumluluk projelerinde duyarlı bir okuluz. Okulda İngilizce ve Arapça şarkı yarışması düzenliyoruz. Afişler asıldı, öğrencilerimiz müracaatlarını yapıyor. Okulumuzda Atatürkçü anlayış vardır. Milli Eğitim’in diğer okullarında var olan bütün değerler burada da var.”
Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2015, 08:50