banner564

Düzenin değiştirilebilmesi radikal önlemlerin alınması ile mümkündür

Herkesin şikayetçi olduğu ülkemizdeki düzenin düzeltilebilmesi için, seçimden sonra oluşacak hükümetin, cesurca  köklü önlemler alması  gerekir.
Çünkü şimdiye kadar işbaşına gelen siyasiler, ülkedeki sorunları çözmek yerine  popülizm ve devlet olanaklarını kullanarak kişileri memnun etmek suretiyle yeniden seçilmeyi ön planda tutmuştur.
İş başına gelen siyasiler oy kaygısı ile hareket ederek,  yasaların uygulanmasına gereken özeni göstermediler. Ülkedeki kanunsuzluk ve başıbozukluğu düzeltmek yerine, demokrasi olarak gösterdiler, günlük yaşamı zorlaştıran en basit sorunlara bile çare üretmediler. 
Bu hatalı yönetim anlayışı sonucu, anavatanın sağladığı olağanüstü olanaklara rağmen, sorunlar çığ gibi arttı ve devlet hizmet veremeyecek duruma getirildi.
Şimdiye kadar seçim manifestoları ve seçim döneminde verilen sözler , iktidara geldikten sonra unutuldu. 
Ancak halen seçime katılan bazı siyasilerin geçmişten farklı olarak, verdikleri sözleri yerine getirmemeleri durumunda görevden istifa edeceklerini açıklamaları, durumun farklı olabileceğini gösterir.
Yalnız siyasi partilerin inandırıcı olmaları bakımından, sorunları sıralayıp bunların çözümü için gereken yapılacaktır diyerek geçiştirmemeli.
Sorunları nasıl çözeceklerini ve projelerini, düşündükleri çareleri somut olarak anlatmaları gerektiği görüşündeyim.
Kişisel görüşüme göre, sorunları samimi olarak ve gerçekten çözmek niyetinde olan siyasi partilerin, öncelikle devlet hizmetlerinin felç olmasına zemin hazırlayan Üçlü Kararname yasasını kaldırmaları ve siyasi atama yöntemini mutlaka değiştirmeleri kaçınılmazdır.
Çünkü yaşanan deneyimler, devlet yönetiminde yöneticilerin siyasi tercih ile atanmasının sakıncalı olduğunu, hem bütçeye ağır bir yük getirdiği, hem de hizmetlerin başarı düzeyini aşağılara çektiğini göstermiştir.
Siyasiler mutlaka yönetici makamlarına kendi yandaşlarını atamak isterse, müşavir sorununun büyümemesi için atanacak kişilere görevde bulundukları süze içinde sadece makam ödeneği verilmeli.
 Zaten devlet devamlılığı bakımından , kamu kuruluşlarının yöneticilerinin siyasi tercihle sürekli değiştirilmesi ve çalışma düzeninin alt üst edilmesi, normal değildir.
Dünyanın hiçbir uygar ülkesinde, devlet kuruluşları siyasi partilerin güdümüne sokulmuyor. Parti rozetine bakılmadan, tüm vatandaşlara eşit hizmet verilir.
Ayrıca, iktidara gelecek olan siyasi parti veya partiler, ülkedeki bozuk yapının düzeltilebilmesi için, öncelikle yasaların  titizlikle uygulanmasını sağlamalı.  Ülke yönetiminin iyileştirilmesi bakımından İngiliz döneminden kalan ve günümüzde artık etkili olmadığı anlaşılan yasalar da gözden geçirilerek yeniden düzenlenmeli.
 Yukarıdan aşağıya doğru hangi makamda olursa olsun, yasaları uygulamayan, yasalara aykırı hareket eden tüm  seçilmiş ve atanmış yetkililer  hakkında da, mutlaka hesap sorma mekanizmasının çalıştırılması gerekir. Bunu için de gerekli yasalar çıkarılmalı.
Kısaca belirtmek gerekirse, yöneticilerin siyasi kararla sık sık değiştirilmesinden vazgeçilmesi, yasaların uygulanması, asırlar önce çıkarılan ve günümüzde etkisi kalmayan eski yasaların  güncelleştirilmesi,  istisnasız tüm seçilmiş ve atanmışlar için hesap sorma mekanizmasının titizlikle işletilmesi durumunda, bugün şikayetçi olduğumuz ve halkın yaşamını zorlaştıran bir çok sorunun çözümü mümkün olacak.
YORUM EKLE

banner471

banner474