Katalonya, Madrid'in tüm itirazlarına rağmen dün sandık başına gitti. Dünyanın takip ettiği seçimler, TSİ 10.00 itibarıyla başladı. Katalonya'da dün bağımsızlık referandumu için sandık başına giden seçmenler birçok noktada polis müdahalesi ile karşılaştı.
Tartışmalı referandumda 5.4 milyon seçmenden, 2.2 milyonu sandığa gitti.
Barcelona’da polis ile seçmen arasında çatışma çıkarken polisin plastik mermi kullandığı olaylarda yaralananlar oldu. Katalonya Sağlık Bakanlığı, polis müdahalesinde bazılarının durumunun ciddi olmak üzere 844 kişinin yaralandığını bildirdi.
İspanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise 12 polis memurunun yaralandığı ve 3 kişinin de tutuklandığı bildirildi. Ayrıca yapılan açıklamada 92 seçim merkezinin de kapatıldığı belirtildi.
İki yaralının durumunun ağır olduğu belirtildi. Polisin kullandığı plastik merminin yaralılardan birinin gözüne isabet ettiği, 70 yaşındaki diğer ağır yaralının da müdahale sırasında kalp krizi geçirdiği kaydedildi.
Diğer yandan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti üyelerinin hepsinin referandumda oy kullandığı bilgisi verildi. İspanya İçişleri Bakanlığı ise çatışmalarda 12 polisin yaralandığını, 3 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.
İspanya Hükümeti geri adım atmıyor…
İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, Katalonya'daki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen, yasa dışı, demokrasi karşıtı, anayasaya aykırı bir girişimin gerçekleştirilmesinin hiçbir anlamı yok." dedi.
Katalonya Başkanı Carles Puigdemont'tan yasa dışı referandumu durdurmasını istediklerini kaydeden Santamaria, "Sayın Puigdemont'a demokrasi büyük geliyor. Asla demokrasiyi anlamadı. Onun için Katalonya'da tek yasa kişisel ve siyasi çıkarları" ifadelerini kullandı.
Santamaria, "Bu referandum girişimi hiçbir zaman gerçekleştirilebilir, gerçek bir şey olmadı." diyerek tüm uyarılara rağmen Katalanların oy kullanmaya çağırılmasının "sorumsuzluk" olduğunu savundu.
Jandarma ve ulusal polisin müdahalesini "çok doğru, orantılı ve profesyonel" olarak nitelendiren Santamaria, "Güvenlik güçleri demokratik zorunluluklarını yerine getirmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Puigdemont: Devlet olma hakkını kazandık
İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, yasa dışı bağımsızlık referandumuyla ilgili, "Bugün Katalonya vatandaşları olarak cumhuriyet yönetiminde kurulan bağımsız bir devlet olma hakkını kazandık." dedi.
Katalonya Başkanı Puigdemont, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrası Barselona'daki başkanlık konutunda yaptığı konuşmada, referandumun sonuçlarının gelecek günlerde Katalonya parlamentosuna sunulacağını belirtti.
Yıldırım: Tepki vermesi gereken AB ülkeleri
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış resepsiyonunda gazetecilere yaptığı açıklamada Katalonya'daki referanduma da değindi.
Yıldırım, "Kuzey Irak'ta karşı çıktığımıza göre, burada da karşı çıkmak normal. İşin arka planını incelemek lazım. Erken kanaat oluşturmak yanlış olur" dedi.
Referanduma ilk olarak Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tepki vermesi gerektiğini belirten Yıldırım, "Onların hepsi bir devlet olduğu için bakalım ne tepki veriyorlar. Biz komşumuz için tepkiyi verdik. Onlar da kendi komşuları için tepki versinler görelim" diye konuştu.
İngiltere şiddetten dolayı kaygılı
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Katalonya'daki şiddet olaylarının kendilerini kaygılandırdığını söyledi.
İktidardaki Muhafazakar Parti'nin yıllık olağan kongresi için bulunduğu Manchester'da Reuters haber ajansına konuşan Johnson, referandumun İspanya Anayasası'na aykırı olduğunu ancak bir denge sağlanması gerektiğini belirtti.
Johnson, "Ortalığın yatışmasını umuyoruz" dedi.
İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox ise 'Katalonya'daki şiddeti kınadığını' ancak bölgedeki bağımsızlık referandumunun İspanya'nın içişlerini ilgilendiren bir mesele olduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2017, 09:41