Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, eski Sovyetler Birliği'ni yeniden canlandırmak istediğini ileri sürdü.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de devam eden Yalta Avrupa Stratejisi 11. Forumu'nda konuşan Yatsenyuk, Putin'in, Ukrayna'nın Avrupa toplumunun bir kısmı olmasını kabul edemediğini savundu. Putin'in Sovyetler Birliği'ni yeniden canlandırmak istediğini, bu nedenle nihai amacının sadece Donbas bölgesi değil, belki de tüm Ukrayna toprakları olduğunu iddia etti. Yatsenyuk, Putin'in planının ilk aşamasının, Kırım'ı bağlamak olduğunu, ikinci aşamasının Donbas'ta bir kriz bölgesi oluşturmak, üçüncü adımının ise Odessa vilayeti üzerinden Transdinyester bölgesine koridor oluşturmak olduğunu iddia etti.
Yatsenyuk, Avrupa Birliği ve ABD'nin de Rusya ile Ukrayna arasındaki Donbas'taki krizin çözümüne yönelik diyalogda yer alacağını kaydederek ülkesinin Rusya ile tek başına diyalog masasına oturacak kadar güçlü olmadığını ve bu diyaloğun da Cenevre görüşmelerinde olduğu gibi ABD, AB, Ukrayna ve Rusya şeklinde olmasından yana olduklarını dile getirdi.
Dünyanın öncelikli meselesi Rusya'yı durdurmak
Reformların başarılı bir şekilde sonuçlanması için ülkenin doğusundaki savaşın sona ermesi gerektiğini belirten Yatsenyuk, "Sadece Ukrayna'nın değil, belki de tüm dünyanın öncelikli meselesi Rusya'yı durdurmak ve savaşı sona erdirmektir. Bu, reformların başarıyla sürdürülmesi için ön şart. Eğer biz savaşı sona erdirirsek ve Rusya'yı durdurabilirsek yabancı yatırımcıları ülkeye teşvik etmek için şans doğar" görüşünü paylaştı. Yatsenyuk, böyle bir durumda NATO'nun Ukrayna'yı dışarıdan gelecek tehlikelerden koruyacak tek imkan olarak değerlendirerek kısa vadede NATO'nun Ukrayna'yı kabul etmeye hazır olmadığını dile getirdi. Yatsenyuk, "Kutsal kitaplarda da yazıldığı gibi, kapıyı çalarsan, o açılacaktır. Bu yüzden, biz (bu kapıyı) çalmaya karar verdik" diye konuştu. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle de forumda yaptığı konuşmada, AB'nin, Ukrayna ile ilişkilerinin koşullarını Rusya'nın dikte etmesine müsaade etmeyeceğini belirtti. Füle, "Rusya, herhangi bir ültimatom ve talebini dikte edemez. AB ile Ukrayna arasındaki ortaklık anlaşması, nasıl imzalanmışsa o şekilde imzalanacaktır" ifadesini kullandı. Füle, AB'nin Rusya'ya yeni yaptırımlarının, Rusya'nın tutumununu cezalandırmaya yönelik bir girişim olmadığını, yaptırımların Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesi ve Donbas bölgesindeki krizle ilgili olduğunu kaydetti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin de Ukrayna güvenliğinin en iyi güvencelerinden birinin, AB ile ortaklık anlaşmasını başarılı bir şekilde uygulamak olduğunu kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2014, 08:39