banner564

Tarihi zirve  tamamlandı

Trump, "Bütün dünya için bu büyük sorunu çözeceğiz" derken, Kim Jong-un, "Dünya büyük bir değişim görecek" ifadesini kullandı

Tarihi zirve  tamamlandı
banner598

 Yakın tarihin en çok beklenen, en sıra dışı olarak görülen zirvesi gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un yaklaşık 40 dakika baş başa görüştü. Liderler, heyetler arası görüşme ve çalışma yemeğinin ardından "kapsamlı bir belgeye" imza atmak için basının karşısına geçti. Trump burada "Bütün dünya için bu büyük sorunu çözeceğiz" derken, Kim Jong-un, "Dünya büyük bir değişim görecek" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un zirvesi gerçekleşti.
Liderler, görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. ABD Başkanı Trump, "Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok." dedi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da "Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız." dedi.

40 dakika baş başa görüştüler
İki lider açıklamadan sonra baş başa bir görüşme yaptı. Trump ve Kim'in dışında sadece tercümanların katıldığı görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Bu görüşme sonrası gerçekleşen heyetler arası görüşme öncesi iki lider kameralar karşısında kısa açıklamalarda bulundular.
Trump, "Baş başa görüşmek çok iyiydi. Zirve çok çok iyi gidiyor; iki ülke arasındaki ilişki harika." derken, bazı sorunların beraber çalışılarak çözüleceğini, meselelerin birlikte ele alınacağını vurguladı ve Kuzey Kore ile birlikte çalışmayı beklediklerini dile getirdi.
Tercümanı aracılığıyla, "Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek... Buraya açık fikirlerle geldik" diyen Kim Jong-un ise, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına yanıt vermedi. 

Dünya büyük bir değişim görecek
Heyetler arası görüşme yaklaşık 2 saat sürdü ve ardından çalışma yemeğine geçildi. Çalışma yemeğinin sona ermesiyle birlikte Trump'ın, "Hayal ettiğimizden çok daha başarılı bir görüşme oldu, şimdi imzalara geçiyoruz..." sözleriyle duyurduğu imza töreni yapıldı.
Trump burada, "Önemli ve kapsamlı bir belgeye imza atacağız. Önemli görüşmeler gerçekleştirdik ve 2,5 saat içerisinde bir basın toplantısı gerçekleştireceğim. Sayın Kim ve kendi adıma yazılı bir açıklama yapacağız" dedi ve "Süreci çok hızlı bir şekilde başlatacağız" ifadesini kullanarak şunları söyledi: Kısa süre sonra her şeyi gereceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir mektuba imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz. Kore Yarımadası’yla ilişkilerimiz bundan sonra geçmişle karşılaştırıldığında daha farklı olacak. Her iki taraf da bir şeyler yapmak istiyordu ve yapacağız. Son derece özel bağ kurduk, insanlar etkilenecek ve mutlu olacaklar. Büyük bir sorunu çözeceğiz, bunu bütün dünya için yapacağız. Yoğun görüşmeler gerçekleştirdik ve ikimiz için de hayal edilenden daha iyi bir sonuç geldi, umulandan çok daha başarılı oldu. (Kim Jong-un'a) Sizinle olmak büyük bir şeref duyuyorum, teşekkür ediyorum.

Trump’a teşekkür etti
Kuzey Kore Lideri Kim Yong-un da, "Tarihi bir görüşme yaptık ve geçmişi arkamızda bırakmaya karar verdik. Tarihi bir belgeye imza atmak üzereyiz. Dünya büyük bir değişim görecek. Sayın Başkan Trump’a bu görüşme için teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

Tarihi zirvenin gündemi
Trump -Kim zirvesinin en önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep ediyor.  Kuzey Kore'nin ise Pakistan modeli üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor. Pyonyang, aynı Pakistan gibi nükleer güç olarak kabul edilmeyi hedefliyor. Hatta nükleer silahlarının bir bölümünü elinde tutmayı istiyor. Bu talep karşısında tarafların bir formül geliştirilebileceği konuşuluyor. Bu formüle göre Kuzey Kore kıtalararası balistik füze programını durdurabilir. 
Ancak Washington, Kuzey Kore'nin kısa menzilli füzeleri ellinde tutmasına izin verebilir. Böylesi bir formülün ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi rahatsız edeceğine dikkat çekiliyor. Zirvenin bir diğer amacıysa Kore yarımadasında barışı sağlamak ve Kore savaşını resmen sona erdirecek bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varmak.
Kuzey Kore bu anlaşmayla Amerikan askerlerinin Kore yarımadasından çekilmesini sağlamayı planlıyor. Kuzey ve Güney Kore'nin birleşmesi de gündemde.
Uluslararası toplumun gözünde Güney Kore ile aynı itibarı görmeyi isteyen Kuzey Kore liderinin en büyük hedeflerinden birisiyse ülkesine uygulanan ambargoların kaldırılmasını sağlamak. Kuzey Kore'yi müzakere masasına iten en büyük faktöründe ülkesindeki ekonomik sıkıntılar olduğu konuşuluyor.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473