Bağdat’taki Vatikan Temsilciği binasında İtalyan La Repubblica gazetesine bir röportaj veren Lingua, Suriye ve Irak'ın bir kısmının kontrolünü elinde bulunduran ve Bağdat’ı da tehdit etmeye başlayan IŞİD’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Lingua, Bağdadi’nin kendisini halife ilan edip Roma’ya kadar dayanarak şeriat devleti kurmak istemesine ilişkin, “Artık Ortaçağ’da değiliz ve insanlar bunun farkında. Hilafet fikri başarısız olacak” yorumu yaptı. 54 yaşındaki İtalyan din adamı, bu amaç karşısında güldüğünü ifade ederek, “Aslına bakarsanız bu söylemlere asla önem vermedim. Bana ciddiye alınacak ifadelerden çok, kışkırtıcı bir şaka gibi geldi” ifadelerini kullandı.
Ebu Bekir Bağdadi’nin ilan ettiği hilafet fikrinin Sünni toplumu tarafından kabul görüp görmeyeceğine ilişkin yorum yapan Papalık Temsilcisi, “İnanıyorum ki, elde ettiği topraklar gibi bu kadar geniş ve zor bir bölgeyi yönetme kabiliyetini ortaya koysalar bile yine de bu fikir başarısızlığa mahkumdur” dedi.
Hıristiyanlar yeni bir tehdit altında
Üçüncü milenyumun başlarında Irak’ta 1 buçuk milyona yakın Hıristiyan varken, üçte ikisinin buradan kaçtığına işaret eden Lingua, “Hıristiyanların burada ibadetlerini yerine getirmesi neredeyse imkansız hale geldi. 31 Ekim 2010’da, 2 pederle birlikte 47 inananımız öldürüldü. Stabil bir dönemden sonra şimdi de yeni tehditler geliyor. Musul’daki 30 bin Hıristiyan kenti terk etti. Çoğu mallarını bile bırakarak, Kürt özerk bölgesine sığındı. 2 rahibe ile birlikte iki genç kız ve 12 yaşındaki bir çocuk kaçırıldı. Onlardan bir daha haber alınamadı. Musul’daki kiliselerimizin bazıları yağmalandı” diye sözlerini sürdürdü.
Lingua Hıristiyanlar olarak, Irak’taki halihazırdaki çatışma ortamından dolayı yarı özgür ve adeta hapis hayatı yaşadıklarını da ifade etti. Bugüne kadar IŞİD’in Hıristiyanlara karşı bir öfke göstergesinde bulunmadığını anlatan din adamı, “IŞİD üyeleri, sadece kendilerine karşı olanlara dokundu. Eğer Hıristiyanlara karşı bir planları olursa, söz konusu topraklarda artık bize yer olmayabilir” dedi.
Irak ordusu çok kırılgan
Irak’ın başkentinin, buraya bir saldırı kaygısı içinde olduğuna değinen Lingua, “IŞİD cihatçıları, Irak ve Levant İslam Devleti bir tereyağının içindeki bıçak gibi ve çoğunluğu Şiilerden oluşan Irak ordusunun kırılganlığını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi, güçlü bir suç ortaklığının varlığını ortaya koydu. Saddam Hüseyin’in eski destekçileri ve Sünni aşiretler ise, Irak Başbakanı Nuri Maliki’yi kendilerine karşı mezhep ayrımcılığı yapmakla suçluyor. Bu gerçeği kabul etmek, Irak’ın bölünmesini kabul etmek demektir. O zaman bunun olması istenmiyorsa, müdahale edilmeli, ancak askeri bir müdahale, insanları birbirinden daha fazla uzaklaştırır” şeklinde konuştu.
Lingua, askeri müdahalesiz bunun nasıl mümkün olacağı sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Bir peygamberin doğmasını hayal ediyorum. Yani demek istediğim, sivil toplumun, yeni bir Gandhi, yeni bir Martin Luther King ile sesini duyurmasında sıra. Politikacıların bunu yapma kapasitesi olmadığından bize savaştan yorulduğumuzu söyleyecek birisi lazım.”
IŞİD'in medya kolu tarafından Twitter'da yayınlanan haritada, örgütün İslam devleti kurarak, şeriat ilan etmek istediği ülkeler gösterilmişti. O ülkeler arasında Türkiye de yer alırken, Roma, Kudüs ve Endülüs de IŞİD'in hedefinde olarak görülüyordu.
Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2014, 09:01