On üç yıldır Afganistan'da güvenlik ve barışı korumakla görevli olan Uluslararası Güvenllik Destek Kuvveti İSAF'ın görevi yılbaşında sona eriyor. Askeri kamplardaki dönüş hazırlıkları aylar önce başlamıştı. İSAF'a komutanlık eden NATO terörün sona erdirilip ülkenin yeniden imarı ve demokratikleştirilmesi görevlerinin başarıldığına inanıyor.
İSAF'ın kurulması ve Afganistan'da görevlendirilmesi, 11 Eylül 2001'de ABD'de düzenlenen terör saldırılarıyla ilgiliydi.
Saldırıların azmettiricisi Usame Bin Ladin ile sıkı ittifak halindeki Taliban rejiminin devrilmesinden sonra Kabil'de İSAF misyonu başlatıldı. Zamanla uluslararası görünüm kazanan güvenlik destek kuvvetinin faaliyet alanı bütün Afganistan'a yayıldı. İSAF operasyonlarının en civcivli zamanlarında 50 ülkeden 130 binin üzerinde asker Afganistan'da görev yaptı.
NATO tarihinin en uzun ve en çok kayıp verdiren görevinin tamamlanmasından sonra on üç yılın bilançosu çıkarılıyor, güvenlik ve istikrar için Afganistan'a verilen askeri desteğin başarılı olup olmadığı tartışılıyor.
NATO sonuçtan memnun
Birleşmiş Milletler'in verdiği yetkiyle başlatılan İSAF misyonunun, istikrarı sağlamak, Afganistan'ın yeniden imarına yardımcı olmak ve ülkeyi demokratikleştirmek gibi iddialı hedefleri vardı. Yabancı birlikler aynı zamanda Afganistan'ın yeniden terörist yuvası olmasını önlemekle de görevlendirilmişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg çekilme tarihinden kısa süre önce yaptığı açıklamada görevi başardıklarını şöyle dile getirdi:
“Birlikte amacımıza ulaştık. BM'nin verdiği yetkiyle Afganistan'ı terörist yuvası olmaktan çıkardık. Afganistan'a güç kazandırırken ülkelerimizi de daha güvenli kıldık. Askeri, siyasi ve ekonomik bakımlardan karşılaştığımız son derece çetin problemleri çözüme kavuşturduk.”
Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2014, 09:11