Yunanistan'da, hükümetin halk oylamasına gitme kararının ardından vatandaşların ATM'lere hücum etmesi nedeniyle bankaların 7 gün kapalı kalması kararlaştırıldı.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis başkanlığında toplanan Sistemik İstikrar Konseyi’nin, bankacılık sistemindeki normalliğin bozulmaması için bankaların kapalı kalması yönündeki tavsiye kararının ardından, bakanlar kurulu tarafından sabaha karşı yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle tüm banka ve banka şubeleri 6 Temmuz’a kadar tatil (bank holiday) edildi.
ATM’lerden çekilen para miktarı ise mevduat başına günde 60 avro olmak üzere, aylık bin 800 avro olarak belirlendi. Banka kartıyla ATM’lerden çekilen emekli maaşlarına ise kısıtlama getirilmedi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, önceki gün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Avrupa kurumlarının Yunanistan’ın, 30 Haziran’da sona eren kurtarma programını halk oylaması yapılıncaya kadar uzatılması talebini reddetmesi nedeniyle Yunanistan Bankasının sermaye aktarımlarını kontrol altına almak zorunda kaldığını söyledi.
Yunanistan’ın programının kısa bir süre uzatılması için Avrupalı ortaklarından yeni bir talepte bulunacağını açıklayan Çipras, Yunan bankalarındaki yatırımların ve maaş ödemelerinin tamamen güvence altında bulunduğunu kaydetti.
Juncker: İhanete uğramış hissediyorum
Öte yandan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, kreditörlerle müzakerelerden çekilerek referanduma gitme kararı alan Yunanistan'a ağır eleştirilerde bulundu.
Juncker, düzenlediği basın toplantısında "(Anlaşma için gösterdiğim) tüm çabalardan sonra kendimi biraz ihanete uğramış hissediyorum" dedi.
Yaşananlardan derin üzüntü duyduğunu belirten Juncker, "Avrupa'da hiçbir demokrasi diğerinden daha değerli değildir ve Avro Bölgesi'nde 18'e karşı 1 ya da 1'e karşı 18 değil 19 demokrasi vardır. Avrupa vatandaşlarının hepsi (eşit) vatandaşlardır. Kazanan ya da kaybedenin olduğu blöf oyunu değil. Ya hep birlikte kazanırız ya da hep birlikte kaybederiz. Bu nedenle Cumartesi gecesi yaşananlardan özellikle üzgünüm. Bir gecede Avrupa ciddi bir darbe almıştır" dedi.
Juncker, bu süreçte Yunanistan'ı "egoizm, taktik oyunlar ve popülist oyunları diğer unsurların önüne çıkarmakla ve iyi niyet göstermemekle" suçladı.
Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın masadan beklenmedik şekilde ve en kötü zamanda kalktığını ve bugün Atina'ya yeni bir teklif sunmalarının söz konusu olmadığını söyledi.
Obama devrede, Merkel’i aradı
ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda Yunanistan'daki mali krizi konuştu.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Yunanistan’da yaşanan gelişmelere ilişkin Merkel ile telefon görüşmesi yaptı. İki lider, Atina yönetiminin reformlarını ve Avro Bölgesi içindeki büyümeyi sürdürecek bir yola dönülmesi için her çarenin denenmesinin son derece önemli olduğunda mutabık kaldı.
İlgili ekonomik birimlerinin Yunanistan konusunu yakından izlediklerini belirten Obama ve Merkel, bu konuda temas halinde bulunmayı sürdüreceklerini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve ABD Devlet Başkanı Barack Obama, mali kriz içindeki Yunanistan’a yapılacak yardım konusunda dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Kotzias, Çavuşoğlu’nu aradı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştüğü bildirildi.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kotzias’ın talebiyle gerçekleşen görüşmede, ekonomik alandaki gelişmelerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.
Bakanlık açıklamasında, Çavuşoğlu’nun telefonda Yunan mevkidaşına, Türkiye’nin siyasi ve devlet yönetiminin ve Türk halkının, Yunan hükümetinin avro kuşağı çerçevesinde ortaklarıyla karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşma sağlanması yönündeki çabalarına olan dayanışmasını ifade ettiği kaydedildi.
Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 09:07