NASA'nın yeni bilimsel araştırmasının bulguları, 1998 yılında başlayan kuraklığın Kıbrıs, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suriye ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu Akdeniz ülkelerinde son 900 yılda yaşanan kuraklığın en kötüsü olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları Akdeniz'deki bölgedeki iklim değişikliklerini ve suların değişimini anlayabilmek için ağaçların gövdesindeki halkaları analiz etti. Analizlerde ince ağaç halkaları susuz yılları işaret ederken, kalın halkalar ise verimli yılları gösteriyor.
NASA'daki bilim insanlarının hazırladığı yer altı sularının miktarını gösteren kuraklık haritasındaki 2012 yılının verilerine ait koyu kahverengi işaretli alanlar 2002-2015 arasında ortalama olarak santimetre kare başına suyun en fazla azaldığı yani en kurak bölgeleri gösteriyor. Veriler NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) ve Alman Uzay Ajansı ortak çalışmasıyla elde edildi.
Kurak yılların tespiti için ağaç-halka tekniğini kullanılırken, bir çeşit bölgenin parmak izi de denilebilecek haritada, coğrafi dağılım hazırlanırken, Akdeniz'de doğal iklim koşullarının getirdiği kuraklık ve insan etkisinin neden olduğu küresel ısınma arasındaki farklılıklar da ortaya konuldu. Bu araştırma modeli aynı zamanda gelecekte iklim değişikliklerini öngörebilen bilgisayar simülasyonlarında da model oluşturacak.
Aynı zamanda İspanya, Fransa'nın güneyi, İtalya'daki kuraklığın ne şekilde seyrettiği konusunda geçtiğimiz bin yılın verilerini bu verilerle birleştirdi. Analizlerde 1100 ve 2012 yılları arasında ağaç halkalarının analizlerinden faydalanılarak hazırlanan tarihi dokümanlar incelendi.
Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2016, 09:03