Irak’ta Şiiler, Sünniler ve Kürtler arasında uzun pazarlıkların ardından kurulan yeni hükümetin önceliği, ülke topraklarının yaklaşık üçte birini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile mücadele olacak. ABD Bağdat'taki gelişmelerden memnun. Uzun süren pazarlıkların ardından yeni hükümette Başbakan Yardımcıları, Sünni Salih El Mutlak ve Kürt eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari oldu. Irak'ın yeni Dışişleri Bakanı eski başbakanlardan İbrahim Caferi, Petrol Bakanı ise eski başkan yardımcılarından Adel Abdül Mehdi.
İçişleri ve Savunma bakanları ise henüz belirlenmedi. Haydar El Abadi, bu bakanların bir hafta içinde açıklanacağını duyurdu.Abadi'nin selefi Nuri El Maliki, eski başbakanlardan İyad Allavi ve eski Meclis Başkanı Usame El Nuceyfi ise Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Yardımcıları. Ancak Irak'ta Cumhurbaşkanı Yardımcıları daha çok seremonik görevleri yerine getiriyor.
Maliki eleştiriliyordu
Irak'ta Şii eski Başbakan Nuri El Maliki uzun süre görevden ayrılmamakta direnmiş, Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum'un geçen ay bir diğer Şii Haydar El Abadi'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesinin ardından istifaya zorlanmıştı.Ülkede Sünni azınlık ve Kürtler, Maliki'yi "dışlayıcı" politikalar izlemekle suçluyordu.IŞİD hükümet ile Sünni azınlık arasında artan gerilimden de yararlanarak Sünnilerin desteğini alıp, Irak'ta ele geçirdiği toprakları genişletmişti.Birçok Sünni Iraklı ise hükümetin haklarını artırması halinde IŞİD'e sırt çevireceklerini söylüyor.
Kürtlerden koşullu destek
BBC'ye göre, Kürtlerin yeni kabineye, merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki tüm temel sorunların üç ay içinde çözülmesi koşuluyla destek verdikleri belirtildi.Iraklı Kürtler ayrıca merkezi hükümetin federal bütçeden kendilerine aktarması gereken ancak dokuz aydan uzun süredir aktarmadığı parayı da bir hafta içinde kendilerine göndermesini talep ediyor.
ABD memnun
Irak hükümeti IŞİD'e karşı mücadelede ABD'den askeri yardım istemişti. Washington ise IŞİD'e yönelik hava saldırıları düzenlerken, Bağdat'ta toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir hükümet kurulmasını istemişti. Son gelişmeler sonrası bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak'ta böylesi bir hükümetin kurulmasının ülke için "önemli bir kilometre taşı" niteliğinde olduğunu söyledi.
Orta Doğu turu öncesi Washington'da gazetecilere konuşan Kerry, IŞİD'in yenilgiye uğratılması yolunda önemli bir adım atıldığını belirtti.
Kerry ayrıca Irak Meclisi'nin etnik ve mezhepsel farklılıkların üstesinden geldiğini ve Irak'ta farklı kesimleri birleştirme potansiyeline sahip bir hükümet oluşturduğunu vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı Orta Doğu turu kapsamında Suudi Arabistan ve Ürdün'ü ziyaret etmeyi planlıyor. Kerry Riyad ve Amman yönetimlerinden, ülkesinin Irak'ın yanı sıra Suriye'nin de önemli bir bölümünü kontrolünde tutan IŞİD'e karşı oluşturduğu küresel koalisyona katılmalarını isteyecek.
Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 09:14