banner564

Covid-19 ve küresel iklim 

Tüm insanlığın can derdine düşmesine sebep olan Covid-19 pandemisi, iklim değişikliğinin ciddiye alınması için bir ihtar kabul edilmeli.
Bilim insanları yıllardan beri, sorumsuz ve ölçüsüz İnsan faaliyetleri sonucu doğal dengenin bozulmasının ve iklim değişikliğine sebep olunmasının, bedelinin çok ağır olacağını belirtmekteydi. 
Buna rağmen maddi kazanımın ön planda tutulması nedeniyle, doğanın korunması ve iklim değişikliğine zemin hazırlayan faaliyetlerin uluslararası düzeyde kontrol altına alınması için, işbirliği tesis edilmesi mümkün olmadı.   
Küresel ısınmadan en fazla sorumlu olan ülkeler; uluslar arası kuruluşlar tarafından belirlenen önlemleri almayı kabul etmemelerine karşın,  dünya ile alay edercesine endişe eder gibi tutum sergilemekte ve şikâyetçi görünmekte. 
Ancak bunların yaptığı, sadece aldatmacadır.  Çünkü samimi olsalardı, sera gazı salınımında indirime gitmeyi kabul edecekler ve küresel ısınmanın durdurulmasına katkıda bulunacaklardı. Bunların yaptığı; kocasını öldürdükten sonra, sigorta tazminatını almak için şikâyete gittiği poliste, sahte göz yaşı döken dul kadınların durumuna benzer.
Bu konuda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların raporlarına göre, küresel ısınmadan en çok; Orta Asya, Afrika ve Akdeniz bölgesindeki ülkeler zarar görecek.
    İklim bozulmasına sebep olan ülkeler zarar görmeyecek. Buzulların erimesi ile: Kuzey ülkeleri yeni deniz ulaşımına kavuşacak ve taşımacılıktaki maliyetleri azalacak. Batı Avrupa, Doğu Asya ve Kuzey Amerika arasındaki deniz yolu 500 ile 1500 kilometre azalacak.
Rusya, Kanada, ABD ve Danimarka -50 dereceye varan soğuk nedeniyle, halen kullanamadıkları bir kaç milyon kilometre kare alanı kullanabilecek. Kutuplara yakın alanda bulunan zengin altın, gümüş, petrol, doğal gaz, kurşun, elmas, çinko gibi zenginliklerden yararlanabilecekler.
    Rusya’da halen yılın büyük bir kısmında denizler donmuş olduğu için, birçok kente ulaşılamıyor. Buzulların erimesi ile birçok kıyı kentine kavuşacak: Ayrıca dünya enerji kaynaklarının %30’na sahip Sibirya’da doğal gaz, petrol, kömür ve diğer madenlerin çıkarılması ve taşınması hem kolaylaşacak, hem de ucuzlayacak.(Felden1992)
     Kanada kutuplardaki topraklarından çıkardığı Uranyum ihracatında dünya birincisi, doğal gazda ise dünya ikincisidir. Ayrıca dünya elmas rezervlerinin % 15’i ne sahiptir. Buzulların erimesi ile bu kaynaklardan daha zahmetsiz ve daha ucuza yararlanabilecek.
            Kuşkusuz, maddi kazanç uğruna, buzullardaki zavallı fokların vahşice öldürülmesine izin veren Kanada’dan, fakir ülkelerin felaketine sebep olacak küresel ısınmanın durdurulmasına katkı sağlaması beklenemez. 
ABD ise, Alaska’daki zengin petrol rezervlerinden daha kolayca yararlanabilecek. Ayrıca buzulların erimesi ile kuzeyde ulaşım olanağının oluşması nedeniyle, halen dar olduğu için büyük gemilerini geçiremediği Panama kanalına ihtiyacı olmayacak.
Fakat halen tüm insanlığı ciddi düzeyde tehdit eden Covid-19 pandemisi, hiçbir maddi kazanımın sağlıktan daha önemli olamayacağını gösterdi. İklim bozukluğunun sebep olabileceği küresel salgın ve felaketler, yanında elde edilmesi beklenen ekonomik kazanımların hiçbir değeri ve önem olamayacağı anlaşıldı. Bu nedenle, ekonomik kazanımlar uğruna, doğanın tahrip edilip bozulmamasına ve iklim değişikliğine sebep olduğu bilinen faaliyetlerden vazgeçilmeli. 
KKTC olarak küresel ısınmaya sebep olan değil,  zarara uğrayacak ülkeler arasında olduğumuza göre, bu felaket karşısında tek yapabileceğimiz şey; daha az zarar görmemizi sağlayacak önlemleri almaktır. Bunun için de öncelikle, ağaç varlığımızı artırmalıyız ve su kaynakları ile enerji kullanımında hesaplı hareket etmeliyiz.

YORUM EKLE

banner471

banner473