Çağımızın en güçlü kitle iletişim kaynaklarından biri olan bilgisayarlar ve yaşamımıza birden bire giren internet, bugün bilgilenme, işlem yürütme, haberleşme, eğitim ve eğlence fonksiyonlarıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Giderek artan internet kullanımı artık, yaş, cinsiyet, meslek, gelir düzeyi göz etmeden hepimizin hayatlarının içindedir. Bilginin ulaşılabilirliğinin artması, zaman kullanımımızı iyileştirmesi, vizyonumuzu geliştirmesi gibi olumlu yanlarının yanı sıra, internet iyi yönetilmediğinde ise dost bir araçtan çok, kötü etkileri olan bir alışkanlığa dönüşebiliyor. Özellikle çocuklar için.
Birçok çocuk, ailesi ile birlikte olmak veya arkadaşları ile oyun oynamak yerine bilgisayarı ile uzun süre baş başa kalmayı tercih etmektedir. Çocuklar, bilgisayarı bir öğrenme ve araştırma aracı olmaktan çok saatlerce oyun oynama aracı olarak kullanmayı tercih etmektedir. Böylece çocukların bilgisayar başında geçirdiği saatler artarken, hayatın diğer alanlarına ayırdıkları zaman azalıyor. Hatta bazen dış dünyayla ilişki kurmaktansa bilgisayar ekranına kilitlenmeyi tercih edebiliyorlar.
İnternetin, çocukların eğitiminde büyük yararları olduğu gerçektir. Özellikle ödev yaparken, yeni bir konunun araştırmasını yaparken büyük kolaylıklar getirmektedir. Ancak internet kullanımının çocuklar için olumsuz fiziksel, psikolojik ve sosyal etkileriyle birlikte tehlikeler de içermektedir. Hele hele bir de çocuğunuz, sorumluluklarını ihmal edip, tüm günlük işlerini bilgisayara göre yapıyor ve hiçbir şeyi bilgisayar kadar önemsemiyorsa, ortada bir sorun var demektir. Oto denetim mekanizmaları henüz tam gelişmemiş, seçme konusunda kriterleri oturmamış, psikolojik olgunluk süreçlerini henüz tamamlamamış çocuklar ise bu dosttan olumsuz etkilenebiliyorlar.
Uzmanların belirttiğine göre sürekli ekran başında olan çocuklarda göz rahatsızlıklarının yanında, beden rahatsızlıkları da görülmektedir. Böyle çocuklar açık havada daha az kalmakta ve diğer çocuklarla oyun oynayarak enerjilerini harcayamamaktadırlar. İnternete kapılıp zamanını çoğunlukla bilgisayar önünde geçiren çocuklarda zamanla internet bağımlılığı oluşmaktadır. Bunun psikolojik etkisi, içe kapanma ve internete daha sık bağlantı kurma isteği ve sosyal içerikli faaliyetlerinin azalmasıdır.
Sosyolojik boyutunda ise uzun süre internet kullanan çocuklar arkadaş edinme sıkıntısı çekmektedir. Bu çocuklar giderek toplumla iletişim kurmakta zorlanmakta ve topluma karşı olumsuz duygu ve düşünceler beslemeye başlamaktadırlar. İnternette gezinirken çocuklara uygun olmayan sayfaların karşılarına çıkması, korumasız olan çocukların gördükleri ve okudukları karşısında etkilenmemeleri mümkün değildir. Özellikle de sosyal medya üzerinden kurulan arkadaşlıklar tehlikeli olabilmektedir. Sanal bir dünyada oluşan bu tür dostluklarda karşıdakinin gerçek kimliğini gizleyerek çocukları kandırması tehlike yaratmaktadır.
Çocukların internet kullanımında aile büyüklerinin denetimi olmalıdır. En önemli denetim yolu evde anne ve babaların yakın kontrolüdür. Bunun için anne-babaların çocukları ile bilgisayar başında zaman geçirmeleri gerekmektedir. Bir diğer aile kontrolü ise belirli yazılım yardımıyla çocuğun hangi sitelere girdiğine veya kimlerle görüştüğünü kontrol etmektir. Ancak en önemlisi ailenin, küçük yaştan itibaren internet kullanımı ile ilgili kuralları çocuklarına öğretmeleridir. Herkese iyi pazarlar