banner564

Cilt bakımında kullanılan bitkisel yağlar

Uçucu yağlar, aromatik bitkilerden elde edilen kendine has koku, tat, renk ve görünümlerinin yanı sıra uçucu özelliğe sahip karışımlardır. Oda sıcaklığında sıvı haldedirler ancak gül yağında olduğu gibi bazıları donabilmektedir. Suda çözünmezler. Genellikle distilasyon yöntemiyle elde edilirler. Bitkinin çiçek, yaprak, rizom, kabukları vb. kısımlarından elde edilirler. Kozmetikte, aromaterapide, gıdada, ziraatta, veterinerlikte etken madde veya yardımcı madde olarak endüstride kullanılırlar. Uçucu yağlar, açıkta bırakıldığında oda sıcaklığıyla birlikte buharlaşma gösterirler. Uçucu yağlar genel olarak sabit yağlar ya da krem losyon gibi taşıyıcılar ile belli oranda karıştırılarak kullanılır. Saf olarak kullanılabilen uçucu yağlar çok az sayıdadır. Bazı uçucu yağlar cilt için tahriş edici ve zararlı olabilir. Uçucu yağların tedavi için kullanıldığı tamamlayıcı tıp dalına aromaterapi denir.

Kozmetik ve sağlıkta en çok kullanılan bazı uçucu yağlar:

Lavanta yağı.
Gül yağı.
Kekik Yağı.
Çay ağacı yağı (Tea Tree Oil).
Nane yağı.
Biberiye yağı.
Çuha çiçeği yağı (Evening primrose oil).

Sabit yağlar

Sabit yağlar, genellikle sıkma ile ya da organik çözücülerle elde edilmektedirler. Sabit yağlar, bitkilerde depo maddesi olup bitkinin tohum, çekirdek, meyvelerinden elde edilirler. Suda çözünmezler. Sabit yağların kalite ve sağlık açısından etkinliği elde ediliş yöntemlerine göre değişir. Soğuk pres ya da sıcak pres yoluyla üretilirler. En çok tercih edilen soğuk sıkım yani Cold press yöntemidir. Bu yöntemle elde edilen yağlar sıcağa ya da herhangi bir kimyasala maruz kalmadıkları için içerdikleri hassas doğal maddeler zarara uğramaz. Diğer taraftan kaynak bitkisel maddenin içerisindeki istenmeyen diğer maddelerin sabit yağa karışma oranı da minimum düzeyde kalır. Sıcak pres yönteminde, yağ çıkarılacak bitki parçası önce ısıl işleme tabi tutularak kavrulur, sonra preslenir. Bu yolla bitkiden daha çok yağ elde edilir. Ancak yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığa yararlı maddelerin çoğu yok olmaktadır. Bu nedenler kozmetik ile ilgili ürünlerde soğuk sıkım ile elde edilen sabit yağlar tercih edilir.

Kozmetikte çok kullanılan sabit yağlar:

Zeytinyağı.
Badem yağı.
Jojoba yağı.
Kantaron yağı (Dr Plante Kantaron yağı).
Avokado yağı.
Susam yağı.
Kayısı çekirdeği yağı.
Kakao yağı.
Aynısefa (Calendula) yağı.
Hindisan cevizi yağı
Karite yağı (Shea Butter).
Hodan (Borage yağı).

Cilt bakımında kullanılan bitkisel yağlar 

Argan yağı

Argan yağının en bilindik faydalarından biri cildi yumuşatmasıdır. Hamilelik çatlaklarında ve kırışıklık tedavilerinde etkilidir. Temiz cildinize uygulayabilirsiniz.

Jojoba yağı 

B ve E vitamini zengini olan Jojoba yağı cildi güçlendirir ve esneklik sağlar. Günlük kullandığınız nemlendiricinizin içerisine karıştırarak tüketebilirsiniz. Bu yağın, cildinizin doğal yağına benzer bir dokusu vardır ve mükemmel bir düzenleyici kabiliyete sahiptir. Yağlı ciltlerde kullanılabilir. Aloe vera jeli (antiseptic ve sivilce kurutucu etki) ile birleştirilebilir. 

Tatlı badem yağı

UV engelleyicisi olan tatlı badem yağı cilde nazikçe sürülerek uygulandığında kan dolaşımını arttırarak cildi yeniler. Yumuşak yapısı sayesinde makyaj temizlerken de kullanabilirsiniz. Kuru ve yaşlı ciltlere uygundur. E vitamin açısından zengin bir yağdır. 

Zeytinyağı

Yemeklerden salatalara vazgeçilmez olan zeytinyağı, cilt bakım ve tedavilerinde de oldukça sık kullanılmaktadır. Özellikle kuru ciltler için saf zeytinyağı güçlü bir nemlendiricidir. E vitamini bakımından zengindir.

Hindistan cevizi yağı

Son yıllarda saç bakımından tırnak bakımına kadar birçok faydası olan Hindistan cevizi yağı cilt bakımında da kullanılmaktadır. Karma ciltler için uygundur. Cildi düzenler. Ayrıca, cildin doğru miktarda yağ elde etme yetisini artırır. Hindistan cevizi yağını makyajınızı temizlemek ve cildinizi nemlendirmek için kullanabilirsiniz.

Avokado yağı

Özellikle hassas ciltlerin vazgeçilmezi olan avokado yağı, ciltte hemen emilim gösterir. Dış etkenlerden dolayı matlaşmış cildi parlatır. Antioksidan zenginidir. A ve E vitamini içerir.

Gül yağı 

Gül yağı, cilt tonunun eşitlenmesini sağlar. Nemlendiricinizin içerisine ekleyerek veya akşamları pamuk ile cildinize nazikçe uygulayarak kullanabilirsiniz.

Biberiye yağı 

İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde ciltte bulunan serbest radikallerin faaliyetlerini engelleyip cildin yaşlanmasını yavaşlatmaktadır. Cilt temizliğinde oldukça etkilidir.

Lavanta yağı

Lavanta yağı, yapısı gereği ciltteki mikrop ve bakterilere karşı oldukça etkilidir. Özellikle sivilceli ciltlerde çay ağacı yağı ile karıştırılması uygundur. Karma ciltlerin kullanımı için de uygundur. Cildi düzenler. Ayrıca, cildin doğru miktarda yağ elde etme yetisini arttırır.

Kamelya yağı

Kolay emilen kamelya yağı, içerisindeki omega-9 yağ asitleri ile cildi yağlandırmadan beslemektedir. Hassas ve kuru ciltler için uygundur.

Limon yağı

C vitamini zengini olan limon yağı, özellikle yağlı ciltler için iyi bir dengeleyicidir. Ayrıca cildin fazla miktarda sebum üretmesini önler.

Nane yağı

Nane birçok cilt sorununu hafifletmede ve önlemede de faydalıdır. Aloe vera gibi yağlar ile karıştırılarak veya su ile seyreltilerek kullanılması önerilir.

Çay ağacı yağı

Cilt yanıklarında ve sivilce tedavilerinde etkili olan çay ağacını su ile seyreltin. Akşamları düzenli olarak tonik gibi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda cildinizi ferahlatıp, temizleyecektir. Çay ağacı yağı ayrıca anti-bakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Bu nedenle, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.

Not: Bir maddenin içeriğindeki ürüne alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız kolunuzda deneme yapın. 

YORUM EKLE

banner608

banner474