banner564

Cevdet Yılmaz, Erhüman, Tatar

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz, KKTC ziyaretinde KKTC CB elektrik zirvesine katıldı. Bu zirvede bazı ilkler yaşandı. Bu ilklerden biri,  bu zirveye Ana Muhalefet partisinin de katılmasıdır. Ama zirve sonrası,  Sayın Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarında ifade ettikleri önemlidir.. Çünkü soruna çıkış yolu arama ve adım atma hususlarına dair değerlendirme ve bilgi Sayın Cevdet Yılmaz tarafından verildi. CB Sayın Tatar ise KKTC’nin bu sorununa dair atılan ve atılacak olan adımlar konusunda kelam etmedi. Kimse onun elini ve dilini tutsak alamaz. Ancak kimin CB olduğu konusunda düşünce tutsaklığının içinde olduğundan, bu sorunun aşılmasına dair hiç bir şey söylemedi.
Sayın Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarında, sorunumuzun ana nedeni olan arz yetersizliğini gördük. Halbuki bu konu, son 7 yıldır Kıbrıs Türk Toplumunun muhalif güçleri, sivil toplum ve uzmanlar tarafından defalarca gündeme getirildi. Bunlara KKTC CB ve UBP ağırlıklı koalisyon ya sağır rolü, yada suçlayıcı polemiklerle yaklaştı. Böylece yıllar heba edildi. Şimdi Sayın Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada şunu söylüyor. “ EÜAŞ, envanterinde bulunan 125 MW 5 mobil treyler elektrik santralinin KKTC’ye tesis edilmesi sağlandı”.  Bu arz eksikliğini giderecek olumlu bir adım.  Sayın Cevdet Yılmaz acil olan 125 MW  mobil elektrik santrali desteğini açıklarken, KKTC CB da,  bu arz sıkıntısına yol açan Teknecik tesislerinde arızalanıp devre dışı kalan santrallerin, ne zaman devreye gireceği, kaliteli ve devamlı yakıt tedariki ile ilgili hangi önlemleri alacaklarını açıklamalıydı. Bu zor zamanımızda Sayın Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı bu adım olumludur. Bu adımın dayanağı olan EÜAŞ,  bir kamu kuruluşudur. Derdimize geçici derman merhemini bu kamu kuruluşu üzerinden alıyoruz, Peki, KKTC elektrik üretimi ve dağıtımından sorumlu, kamu kuruluşumuz olan KIB TEK’in arızalanan makinelerinin tamiri ve yeni yatırım yapma konusunda, zirvede KKTC CB söyleyecek çok sözü olması gerekmez miydi? .
Ayrıca elektrik arzında sorun yaşadığımız bu dönemde, KKTC’de faaliyet gösteren özel şirket AKSA’nın da üretim kapasitesinin altında elektrik arzı yapması sorununu da KKTC CB açıklamalıydı.  Bu alınan tedbirler önemli. Ancak esas, KIB TEK ‘in, güneş ve diğer enerji kaynakları ile kalıcı santral ve diğer yatırımlarındadır… Elbette Türkiye’nin desteği önemlidir. Ancak, denir ya; “kendi ayaklarımız üzerinde duracağız”. O zaman bu yatırımlar için yerel kaynak ve sermaye koymak da esas olmalıdır. Eğer bu topraklarda var olacaksak, esas;  yerel aklı ile oluşacak plan, program ve bunun da gerçekleşmesi için gereken yerel kaynak, bunların yanına konacak olan Türkiye’nin desteği ve AB ile diğer dış kaynaklara ulaşmaktır.  Sayın Yılmaz, aynı zamanda kablo ile Türkiye’ye bağlanma konusunda ne dedi?
“ Çok büyük ölçekli projeler bunlar. Takdir edersiniz ki teknik yönü, hukuki yönü, uluslararası ilişkiler boyutu olan projeler. Bunların sonuçlanması zaman alıyor”. Sayın Cevdet Yılmaz’ın bu sözlerini yıllardır tekrarlayan KKTC muhalefetine, iç siyasi hesaplarla Türkiye düşmanlığına kadar her sözü ifade eden KKTC CB ve Koalisyon Hükümetinin tüm yetkilileri de bu sözleri dinledi ve üstelikte alkışladı.
İşte bu ifadelerin arkasından da CTP Genel Başkanı Sayın Tufan Erhüman, Kıbrıs sorunun çözümüne, Türkiye - Yunanistan ilişkileri ile Doğu Akdeniz’e huzur,  işbirliği getirecek olan elektrik entegrasyonuna dair görüşlerini; yani Kıbrıs’ın, Türkiye üzerinden Yunanistan’la bağlantılı olarak Avrupa elektrik sistemine bağlanma görüşünü açıkladı. Bunu da önceden tüm ilgili taraflara da ilettiklerini ifade ederek.  Ekonomik, demokratik sorunların, dış politika ile de direkt ve dolaylı bağı olduğu yine ortaya çıktı.  Kıbrıs sorunun müzakere masasında çözümü için uğraşmak, yaşamın her alanında, sorunlarımızı çözmek adımların da hesaba katılması gereken bir köprüdür.
 

YORUM EKLE

banner582

banner471

banner628

banner473