Çanakkale kampına giden bir daha gitmek istiyor
- 20 Ağustos 2017, 12:00
- 782
Çanakkale kamp gezileri tüm güzelliğiyle devam ederken, hala inatla Çanakkale kampına olmadık anlamlar yükleyip, yanıltıcı beyanlarla kamp programını farklı bir noktaya çekmeye çalışanlar var. Fakat Çanakkale kamp gezi programı için basında çıkan tüm olumsuz haberlere karşılık verilecek en güzel cevap, “Giden bir daha gitmek istiyor” olacaktır.
Çanakkale kamp gezi programından beş bin öğrencinin faydalanması hedeflenmiştir, fakat gerçek şudur ki, Çanakkale gezi kampına katılanların deneyimlediği heyecan ve sonrasındaki aktarımları sonucunda, programa sivil toplum örgütleri ve spor kulüpleri de dâhil edilmiştir.
Çanakkale kamp gezisine yoğun ilgi olmasının birden fazla nedeni var. Öncelikle Eceabat konuk evinin yeni olması ve misafirlerini boğazın serin sularına karşı ağırlamasıdır. Bir diğer önemli nedeni ise kamp programının yükünü çeken ekibin, emeğini esirgemeyerek, misafirlerin rahatı ve konforu için canla başla çalışmalarıdır. Kamp programı hem çok güzel hem de çok yoğun. Profesyonel rehberler eşliğinde yüz seksen sekiz kişilik bir grup hep birlikte hareket ederken, hem sorun yaşamayacak hem de program zamanlamasına uyulacak. Çok da kolay bir iş değil! Ayrıca gruba dâhil edilen hemşire ise çok ince düşünülmüş bir detay…
Çanakkale kamp gezisi katılımcıları okul sıralarında, tarih derslerinde öğrendiği bilgileri, sinevizyon gösterileriyle deneyimleyerek yerinde pekiştiriyorlar. Çanakkale kamp programında neler mi anlatılıyor?
İtilaf Devletleri’nin İstanbul ve Çanakkale Boğazının kontrolünü nasıl ele geçirmek istedikleri, nasıl başarısız olup geri çekilmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Çanakkale savaşını hem kazanan hem de kaybedenler için nasıl pahalıya mal olduğu, işgalci kuvvetlerin üç yüz bin, Osmanlı’nın iki yüz elli bin askerini şehit verdiğini ve şehitlerimizin birçoğunun “meçhul çocuk askerler" olarak mezarsız defnedildikleri anlatılıyor. Dünya tarihine mal olmuş Mustafa Kemal Atatürk’ün, savaşta hayatını kaybeden Anzak askerlerinin annelerine hitaben söylediği “Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır.” sözleriyle dünyaya nasıl örnek olduğu anlatılıyor. Kısaca Çanakkale Kamp gezisine katılanlara, Gelibolu zaferinin sadece Türklerin değil, bütün dünya tarihini nasıl değiştirdiği anlatılıyor.
Daha önceden de Çanakkale kamp gezileri için yazılarım olmuştu. Önceki yazılarımı yine kampa giden öğretmen arkadaşlar ve öğrencilerin deneyimlerine dayanarak yazmıştım. Fakat bu haftaki yazım 15-19 Ağustos 25’inci dönem katılımcısı olarak yazıyorum. 25’inci grupta kamuoyunda Çanakkale kampı için çıkan haberleri yerinde değerlendirmek için giden öğretmenler arkadaşlar da vardı. Öğretmen arkadaşlar dahi kamp programına hayran kalmış bir şekilde geri döndüler.
Kamp programına dâhil olan birçok öğretmen, Çanakkale kampına gidemeyen öğrenciler adına programın devamı için talepte bulunuyorlar. Çünkü kamp programında hemfikir onulan nokta şudur ki, Çanakkale savaşını anlayan bir öğrenci, günümüzde dünyanın şekillenmesine yön veren küresel aktörlerin, kendi vatandaşlarından ziyade, kendisine bağlı yandaş ülke askerlerini nasıl kullandığını anlıyor. Dün Çanakkale’de Anzak’ların neden öldüğünü ve binlerce Türk gencinin neden şehit olduğunu anlayan bir öğrenci, bugün Ortadoğu’daki ölümleri de anlayacaktır. Ortadoğu’yu anlayan bir öğrenci kendi coğrafyasını ve Kıbrıs Sorununu da daha iyi anlayacaktır.
Çanakkale Kamp gezisinde bizleri misafir eden program sorumlusu Halil Çakır’a, kamp müdürü Kadir Yavaş’a ve onların tüm ekibine saygı ve sevgilerimizle birlikte misafirperverliklerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi
YORUMLAR
Gulseren dogan - 7 yıl Önce
Aynen oyle size katiliyorum oglum daha yeni geldi kampdan ve cok memnun bi hakkı daha olsa yine gider bu tür sacma sapan soylemlerde bulunan kisiler amacınız her neyse ulasamayacaksınız...
Haydar Işıker - 7 yıl Önce
Hasip hocam her şey için bizde teşekkür ediyoruz sizleri tanımak çok güzeldi. Her zaman başımızın üzerinde yeriniz var. İyi günler
Kıbrıslı - 7 yıl Önce
Çok güzel özetlenmiş bir yazı. Gidipde "memnun kalmadım, keşke gitmeseydim" diyeni duymadım.Katkı koyan herkese teşekkürler."Meyvedar ağaç taşlanir " Taşlayanlara aldırmamak lazım.Millet memnun olmasa evladını niye göndersin.Millet akla karayı ayıramayacak kadar kör değil ya...
Murat goztas - 7 yıl Önce
Helal olsun hocam en iyi şekilde tercüme etmişsiniz
Hüseyin ulak - 7 yıl Önce
Yapmış olduğunuz bu anlamlı kamp için başta siz olmak üzere emeği geçen herkesi takdir ve tebrik ederim...
Işılay Arkan(md.yakın doğu koleji) - 7 yıl Önce
Çok teşekkürler hocam doğruyu söylemek vazifemizdir. Sendikalar çok yanlış beyanatlar vermekle gerçeği görenlerin tepkisini almışlardır.Tabii anlayana sivri sinek saz anlamayana davul zurna az. Tarihi gözlemler çok faydalı. Biz Çanakkale gezisinden önce GCE öğrencilerimizi fransa ve almanyaya tarihi gözlem için göndermiştik ama nedense bilmiyorum hiç bir sendika aleyhe saldırada bulunmadı. Orda müzelerde kapalı bayanlara rastlamadılarmı rastladılar medeni insanlar olarak görüştüler birbirlerine saygı duydular GCE sınavlarında da bu gezinin çok faydasını gördüler. Başarılar dilerim hocam benim öğretmenlerimin de görüş ve düşüncelerini dile getirdiniz
Said Özdemir - 7 yıl Önce
Tebrik ve takdirlerimi iletiyorum. Bu kamp gerçekten çok özel ve değerli bir çalışma. Gidenlerin tekrar gitmek istediği göz yaşı ve hasretle hatırladıkları bir tarihi mekân. Hayat mertebelerini anlayamadığımız hissedemediğimiz ŞÜHEDÂ hayatı nerdeyse canlı canlı anlatılıyor... Çanakkale Ruhunun Dimağımızda Hislerimizde her an canlı olması dileklerimle tekrar başarılar dilerim
Hasip Hocam yazdığınız bu güzel ve anlamlı makale için teşekkür ederim. Tüm lider arkadaşlar adına da ayrı teşekkür ederim.