Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş’ı, iki büyük toplum liderimizi ölüm yıl dönümleri nedeniyle saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.
Toplumsal yaşamı oluşturan temel unsurlardan biri olan mekân, insan ilişkilerinin belli bir zeminde sürdürülmesini sağlamaktadır. Her mekân, toplumsallaşmanın farklı bir yönünü oluşturmaktadır. Örneğin köy meydanları; toplumsal yaşamın merkezinde yer almaktadır. Köy meydanları, imgeler ve simgelerin yer aldığı sosyal ve kültürel olguların şekillendiği yerlerdir.
Güzelyurt Belediyesi’ne bağlı köylerimizden biri olan Akçay köyü, eski ismiyle Argaki; küçük köylerimizden biridir. Akçay köyü ismini bulunduğu coğrafyadan alan ender köylerimizden birisidir. Güzelyurt’taki barajı besleyen dere kenarına kurulu bir köy olması nedeniyle, köy İsimlerini Standartlaştırma Komitesi tarafından köye, “ak” temiz ve “çay” küçük dere anlamındaki Akçay ismi verilmiştir.
Coğrafyamızdaki köy muhtarlıkları yerel yönetimlerin önemli birimleridir. Muhtarlıkların fazla bir imkanları olmamasına rağmen 43/2009 sayılı “Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri Yasası” çerçevesinde muhtarlıklar sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Yasa çerçevesinde çalışmaya hevesli, köyünü seven ve günün koşullarına uygun, çağdaş bir yönetim şeklini benimseyen muhtarlar; kısıtlı imkanlar içinde dahi imkânsız görülen birçok işin üstesinden gelebilmektedirler.
Dün yine böyle bir örneği Akçay köyünde yaşadık. Dr. Fazıl Küçük’ün ölüm yıl dönümünde; güzel bir işbirliği ve köylerimize özgü imece usulü ile hayat bulan Dr. Fazıl Küçük Eğitim Evi ve Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı. Eğitim Evi ve Kütüphane binasının yanında bina girişinde Dr. Fazıl Küçük’ün bir de büstü yer almaktadır. Açılış konuşmalarında da ifade edildiği gibi geçmişin izlerinin, gençliğe ışık tutacağı böylesi bir yerin açılışı Akçay köyüne ve köylüsüne ayrı bir değer katmıştır.
Akçay’da hizmete giren Eğitim Evi ve Kütüphanenin bir başka önemi ise köy meydanında yer almasıdır. Yazımın başlarında da ifade ettiğim gibi köy meydanları, bir şekilde köyün kendisini ifade etme şeklidir. Köy meydanlarını toplumsal hafızanın ve sahiplenmenin bir diğer ifade şekli olduğu düşünüldüğünde, Akçay’da hayat bulan bu çalışmanın önemi daha da anlaşılacaktır.
Akçay’daki açılış köye ve köylüye manevi değer katmıştır. Akçay köyü Muhtarı Uğur Dereliköylü’nün köyü için yapmış olduğu bu çalışmalar elbette bir tesadüf değildir. Göreve gelişi ile birlikte köyü için çeşitli projeleri hayata geçirmiştir. Dileriz bundan sonrasında da bölgede bulunan eğitim paydaşları ile işbirliği içinde açılan Dr. Fazıl Küçük Eğitim Evi ve Kütüphanesi, uygun projelerle gençlerle buluşur. Dr. Fazıl Küçük’ün büstünün kaidesinde de yazıldığı gibi, işbirliği ile birlikte Türk gencinin başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Böylesi bir çalışmada emeği geçen herkesi gönülden kutlarım.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
Çalışınca güzel işler başarılıyor
- 16 Ocak 2022, 04:27
- 307
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi
YORUMLAR
Gençlerin günümüzde kütüphanelere olan ilgisi nerdeyse hiç yok... Umarım dilekleriniz gibi küçük köy yerinde hizmete giren kütüphanede öyle olmaz.