Son kurulan koalisyon hükümeti, her konuda reform yapacağını ileri sürdüğüne göre, öncelikle devlet kuruluşlarındaki gereksiz , sıkıcı bürokratik işlemlere el atmalıdır.
Öncelikle, devlet kuruluşlarının kayıtlarında bulunan bilgiler için vatandaşların belge getirmesinin istenmesi uygulaması, derhal kaldırılmalıdır.
Çünkü devlet kayıtlarında mevcut bilgiler için vatandaşlardan belge getirmesinin istenmesi, memurların yapması gereken işin vatandaşlara yaptırılması demektir.
Memurlar hizmet etmek amacı ile bütçeden maaş aldıklarına göre, zahmet ederek kendi kayıtlarında ve/veya diğer devlet kuruluşlarının kayıtlarında bulunan bilgileri, kendileri bulmakla yükümlüdür.
Örneğin, İçişleri Bakanlığı tarafından pasaport verilirken doğum kağıdı istenmesi normal kabul edilemez.
Tapu işlemlerinin yapılması için, vatandaşlardan vergi borcu bulunmadığını gösteren belge getirmesinin istenmesi de, açıkça memurun kendi yapması gereken işi vatandaşlara yaptırması demektir.
Doğum ve ölüm kaydı yapmak, kimlik kartı ve pasaport çıkarmak, inşaat izni almak, işyeri açmak, şirket kurmak ve tapuda işlem yapmak için bir çok gereksiz bürokratik işlemlerle vatandaş sıkıntıya sokulmaktadır.
Çünkü devlet kuruluşlarının kayıtlarında bulunan bilgiler için, vatandaşların belge getirmesi istenir.
Hele, emekli maaşı alanların hayatta olduklarına dair yoklama belgesi doldurup vermesinin istenmesi, çağımıza uyun bir işlem değildir.
Ülkemizde tüm ölüm kayıtları yapıldığına göre, emeklilerin yaşayıp yaşamadığı için bilgi beyan etmesinin istenmesi yerine, ilgili memurların bu bilgiyi İçişleri kayıtlarından temin etmesi daha ekonomik ve kolaydır.
Şirket kurabilmek için gerekli bürokratik işlemler ve zaman, adeta yatırımcıları engelleyici ve ekonomiyi baltalayıcı derecededir.
Yeni iş yeri açmak için, günlerce devlet kuruluşları arasında koşuşturmak, formalitelerin tamamlanması için çok sayıda bürokratik işlemlerin tamamlanması gerekir.
Mevcut sıkıntı ve şikayetlerin kaldırılması için, basit düzenlemeler ile kuruluşlar arası bilgilerin, bilgisayardan temin edilmesi sağlamalıdır.
Halen bürokratik işlemler için damga pulu isteyen devlet kuruluşlarında damga pulu satılmaması ve vatandaşların pul temin ederek getirmesinin istenmesi de hoş ve çağdaş bir hizmet anlayışı olamaz .Vatandaşların gereksiz yere zora sokulmaması için, ilgili kuruluşların damga pulu satması veya pul yerine damga vurması sağlanmalıdır.
Hükümetlerin, devlet kuruluşlarını vatandaşları memnun edecek şekilde çalıştırması ve vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştırması en önemli yükümlülüklerinden biridir.
Niyeti halkına hizmet etmek olan hükümetler, vatandaşların yaşamını zorlaştıran sorunların saptanması için sık sık anketler yapar ve halkı rahatsız eden sorunları çözer.
Anavatanda, vatandaşların istek ve şikayetleri ile ilgilenmek amacı ile, Başbakanlık iletişim Merkezi (BİMER) kurulmuştur.
KKTC’de ise, halkın günlük yaşamını zorlaştıran tüm sorunlar, basın yolu ile sürekli olarak ortaya konulmaktadır.
Bu nedenle istenmesi durumunda vatandaşları kendi yönetiminden soğutan ve yabancı yatırımcıları kaçıran gereksiz mantık dışı bürokratik işlemlerin birkaç günde, üstelik hiçbir maddi harcama da yapmadan ortadan kaldırılması mümkündür.