banner564

Belediyeler ile devlet kuruluşları işbirliği yapmalı

 Yerleşim yerlerinde, hizmetlerin daha iyi sunulması için, devlet kuruluşları ile belediyeler birçok konuda eşgüdüm içinde hareket etmeli, işbirliği yapmalı, alınabilecek önlemleri birlikte belirlemeli, sorunlara birlikte çareler üretmeli.
Çevre kirliliği, trafik, gıda güvenliği, inşaat izinleri, şehir planlama, yeni yollar açılması ve benzeri konularda, belediyeler ile devletin ilgili kuruluşları işbirliği yapmalı.
Fakat vatandaşların günlük yaşamını sıkıntıya sokan ve şikâyetçi olduğu bu sorunların çözümünde, devletin ilgili kuruluşları ile belediyelerin işbirliği yaptığı söylenemez.
 Örneğin yerleşim yerlerinde, belediye trafik inzibatları ile güvenlik örgütünün işbirliği yapması durumunda halen herkesin şikâyetçi olduğu; meskûn yerlerde yaya geçitlerinde yayalara öncelik tanınmaması, sürücülerin araç kullanırken cep telefonları ile meşgul olması, ışıklarda durulmaması, aşırı hız yapılması, sigortasız ve seyrüsefer ruhsatsız araç kullanılması gibi sorunların çözümü kolaylaşacaktır.
Halen Lefkoşa’da belediyenin trafik inzibatlarının sadece uygunsuz yerlere araç park edenleri rapor ederek ceza yazması ve diğer trafik suçlarına karışmaması, mevcut insan gücünden yararlanılmaması anlamındadır.
Emniyet örgütünün personel azlığı gerekçesi ile devriye hizmeti yapmaması, öte yandan da belediyenin trafik inzibatlarının sadece hatalı park sorunu ile ilgilenmesi doğru değildir.
Belediyeler ve devlet, vatandaşlardan hizmet gerekçesi ile vergi aldıklarına göre, el birliği ile sorunları çözmek zorundadırlar.
Yürürlükteki yasaların uygun olmaması durumunda, yeni düzenlemeler ile belediye trafik inzibatlarına tüm trafik suçlarına müdahale yetkisi tanınması zor bir iş değildir.
Ayrıca kısa süreli bir eğitim kursuna tabi tutularak, belediye trafik inzibatlarının daha etkin hizmet yapması da sağlanabilir.
Yollara çöp atılması, egzoz gazı kirliliği, tabela kirliliği, yerleşim yerlerinde derelerin tahrip edilmesi, gürültü kirliliği, pazara gelen sebze ve meyvelerdeki pestisit kalıntısı, gıda güvenliği ile ilgili konularda da, belediyeler ile ayni doğrultuda görev yapan devletin ilgili kuruluşlarının, sıkı işbirliği içinde hareket etmesinde yarar vardır.
Ayrıca sürekli şikâyetlere neden olan inşaat izinlerinin yaklaşık 8-12 ayda verilmesi sorununun, belediyelerin ilgili şubesi ve devlet kuruluşlarından oluşacak bir komite oluşturulması ve projelerin aylarca çeşitli kuruluşlar arasında dolaştırılması yerine, bu komitede incelenerek en geç 1 hafta içinde verilmesi mümkün olabilecektir.
Halen yeni iş yeri açmak amacı ile belediyeden izin alabilmek, çok uzun ve gereksiz bürokratik işlemlerin tamamlanması ile mümkün olabilmektedir. 
İnşaat ruhsatı, iş yeri açmak izni ve şirket kurmak için, bürokratik işlemler azaltılmalı ve daha kısa sürede verilmesi sağlanmalıdır
Yeni iktidarın başarılı olabilmesi ve sorunları çözebilmesi için, yatırımları engelleyici ve vatandaşları sıkıntıya sokan gereksiz bürokratik işlemlerin kaldırılmasını acilen sağlamalıdır. 
Hükümet vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştırmak, sorunları çözmek ve halkı rahatlatmak istiyorsa, gerekli önlemleri düzenlemeleri yapmayan, mantık dışı bürokratik işlemler ile işleri yokuşa süren ve halkın şikâyetlerini umursamayan yöneticiler hakkında hesap sorma mekanizmasını işletmelidir.
Kısaca belirtmek gerekirse halkımızın günlük yaşamında karşılaştığı sıkıntıların çözümü için, devlet kuruluşları ile belediyelerin sıkı işbirliği yapmasında yarar vardır. 

YORUM EKLE

banner471

banner474